Loving Pablo – Iubindu-l pe Pablo Urandu-l pe Escobar

Cei care au vazut/vor vedea filmul Loving Pablo – Iubindu-l pe Pablo Urandu-l pe Escobar se impart in doua mari categorii: cei care au vazut in prealabil serialul Narcos si cei care nu l-au vazut. Eu voi vorbi din perspectiva unuia care a vazut serialul. Si care a vazut din start o neconcordanta.

Intai si intai, ideea serialului: Pablo Escobar, cel mai mare traficant de droguri din Columbia, a avut o relatie, sexuala si de interes, cu o jurnalista, Virginia Vallejo. Avand in vedere desfasurarea actiunii si ceea ce i se intampla, eu as numi-o, in termenii social-media din Romania, jurnalizda. Echivalentul din jurnalism al termenului de piarizda. Ea ii ia intai un interviu lui Escobar, apoi acesta incepe sa i se destainuie. Nu va zic exact ce si cum, nu va zic cum se termina totul. Ideea este ca ea scrie o carte, o carte de memorii, filmul fiind ecranizarea acesteia. Cartea urmeaza sa o citesc cat de curand. Deci nu stiu exact daca filmul a schimbat ceva din perspectiva cartii.

Acum, filmul acesta, si deopotriva cartea, repet, fara sa stiu diferentele dintre cele 2, sunt exact precum acele carti care continua o serie intreaga, am avut parte de o asemenea carte si la seria Divergent (o a patra, Four, din perspectiva cealalta, a lui), am avut si la Fifty Shades o astfel de carte (din perspectiva lui Christian), asta ca sa ma refer la 2 carti ultra-comerciale foarte celebre. Exemplele pot continua, bineinteles.

Nu e nimic gresit in aceste povesti, aceste perspective, atat timp cat stim de la inceput ce sunt. Stim de la inceput ca e viziunea EI. Ea este, bineinteles, cea mai importanta, cea decisiva, cea care facea si desfacea. Daca au stat sau nu lucrurile asa e o intrebare buna.

Acum, ca persoana care a vazut Narcos, pot spune ca m-a derutat un pic acest Pablo. In Narcos Pablo era genial, era puternic, cerebral. Nu degeaba omul asta ajunsese miliardar in dolari intr-un timp atat de scurt. Din perspectiva ei, a jurnalizdei, el nu era decat un gras crud, obosit, afemeiat, mincinos, deloc genial, care profita de oameni. Din perspectiva ei, Pablo Escobar a fost un nenorocit norocos. Si atat. Vrajitor, caci se indragostise de el, il iubea, dar cam atat.

Era constienta, totusi, de ce-l vaneaza americanii: nu pentru ca introduce droguri in tara lor, ii interesa putin spre deloc acest aspect, ci pentru ca scotea banii americanilor din tara si-i ducea in Columbia. Mafiotii italieni, cu afaceri la fel de ilegale, erau buni pentru ca ei isi cheltuiau averile in SUA. Asta este un adevar.

Altfel, prima neconcordanta evidenta cu serialul este insasi Virginia: in film ea moare. Abia acum am avut curiozitatea sa verific si sa constat ca, de fapt, ea traieste si acum. De ce or fi ales producatorii serialului s-o omoare nu stiu. Cert este ca-n Narcos Pablo Escobar este un PERSONAJ, cerebral, genial, pe alocuri nebun, dar oricum PERSONAJ, cu care poti empatiza, de care-ti pare rau. In lungmetrajul Loving Pablo – Iubindu-l pe Pablo Urandu-l pe Escobar, el este un personaj profund respingator, demn doar de mila.

Iar ea, Virginia Vallejo, nu este in niciunul dintre filme un personaj de care sa ma atasez. Sunt tentat sa zic ca prefer Narcosul pentru ca acolo moare. Nu, nu sunt atat de sadic, dar este un personaj mult prea respingator pentru a putea empatiza cu ea macar 5%. Si nu, nu am plans-o deloc cand am urmarit serialul.

Cateva curiozitati legat de acest Loving Pablo – Iubindu-l pe Pablo Urandu-l pe Escobar puteti gasi la Diana. Despre viata reala a jurnalizdei Virginia Vallejo gasiti pe Wikipedia.

Altfel, filmul Loving Pablo – Iubindu-l pe Pablo Urandu-l pe Escobar este bun, interpretarea lui Penelope fiind de la exceptional in sus. Nu cu actrita si cu interpretarea am eu ce am, ci cu perspectiva. Iar Pablo Escobar din acest film este doar mult prea negativ, prea vazut din perspectiva unei femei. Imi vine sa spun feminista si cred ca nu gresesc foarte mult.

Iar viata lui Pablo Escobar, cea reala, este mult prea complexa si mult prea WOW pentru a fi crezuta si pentru a putea fi inclusa intr-un film. Intr-un serial da, sa zicem, intr-un film de DOAR doua ore in niciun caz.

Cartea Loving Pablo – Iubindu-l pe Pablo Urandu-l pe Escobar a aparut la noi la Editura Litera si poate fi gasita online pe Elefant, Libris si Carturesti, iar offline poate fi gasita inclusiv la chioscurile de ziare. Dupa ce voi citi cartea, voi scrie despre ea, comparativ cu filmul, pe CitestEmil.ro.

Filmul Loving Pablo – Iubindu-l pe Pablo Urandu-l pe Escobar intra in cinematografe incepand de vineri 15 iunie 2018, fiind distribuit in Romania de RoImage. Printre 2 meciuri de la campionatul mondial, ori dupa ele, merge sa vizitati si cinematograful pentru acest film. Pentru a fi complet in tema, recomand a-l vedea dupa ori inainte de un meci al Columbiei (aceasta nationala are primul meci la mondiale marti, 19 iunie, ora 17, contra Japoniei).

 

. Niciun comentariu la Loving Pablo – Iubindu-l pe Pablo Urandu-l pe Escobar. Categories: 2018. Tags: , , .

About Emil Calinescu

Blogger de profesie, cinefil de placere, Cinemil pe scurt. Mai multe despre mine gasiti pe pagina Cinemilii.

Be the first to leave a reply

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.