Magie neagra – TIFF 2023

Magie neagra, secolul 19, o insula indepartata din actualul stat Chile (Chiloe), un razboi intre bastinasii indieni (Huilliche) si nou-venitii europeni (aici fiind vorba despre o familie de nemti), totul asezonat cu o crima (tatal Rosei este ucis de catre administratorul fermei la care lucra) – iata cocktailul perfect pentru un film plin de suspans si de mister. In plus, ca bonus, Rosa se duce sa ceara ajutorul din dorinta de a se razbuna. Nu poate ierta moartea tatalui. Nu poate lasa lucrurile asa.

Multi vor stramba din nas, filmele cu indieni nu mai sunt, zica-se, la moda in 2023. Pentru americani poate au sens, au farmec, dar de ce ne-am uita ca europeni la asa ceva?

Am cautat ulterior pe Google despre aceasta insula, Chiloe, din sudul Statului Chile si am descoperit o poveste misto. Ca de obicei, incepeti cu Wikipedia, dar nu va opriti doar la aceasta sursa de informare. Sapati mai adanc, insula in cauza chiar are o poveste fascinanta.

Acum urmeaza sa va spun un amalgam de caracteristici aparent contradictorii ale filmului, care cumva functioneaza: durata scurta (1h40), are un ritm destul de lent, este plin de magie, plin de mister, reuseste sa te introduca in atmosfera acelor timpuri, insa povestea este actuala, problema este actuala. Totul functioneaza impreuna (aparent?) doar datorita magiei.

Filmul este chilian, nu american, insa beneficiaza si de interpretarea actorului german Sebastian Hulk (fara legatura cu personajul Marvel!). In film este vorba de nemti, asa ca se simtea nevoia prezentei unui neamt autentic, nu?

Imaginati-va ca acest film, Magie neagra, a fost filmul cu care mi-am inceput ziua a patra de TIFF 2023, zi care s-a incheiat cu superbul Rheingold al lui Fatih Akin. M-am incarcat cu magie pentru o zi care s-a dovedit a fi plina. Si nu, nu intamplator precizez acest lucru, caci acest film, tot ca prin magie, m-a energizat, m-a incarcat pozitiv. Desi, nu neg, magia ar putea fi una neagra. Ceea ce, cum s-ar zice, nu ar trebui sa ma deranjeze.

Revenind la Magie neagra, am inceput sa ma tot gandesc la acest titlu. M-a pus pe ganduri. In limba engleza este „sorcery”, care se traduce mult mai sugestiv drept „vrajitorie”. Magie neagra ma duce cu gandul la crestinism, la diavol, desi aici nu prea era cazul. Oamenii aveau credinte ancestrale, credeau ca sunt fiinte ale apei, ca sa dau un exemplu. Fara legatura cu diavolul din crestinism.

De altfel, daca este sa gasesc un defect acestui film, acesta este absenta „confruntarii” religioase efective. Disputa era una de natura teritoriala, juridica, „ne-ati ocupat pamanturile”, religia fiind doar o modalitate de razbunare. Europenii, insa, crestini cu totii, ori asa se declarau, nu au incercat nicicum sa contracareze cu religia lor. Nu a venit vreun popa cu crucea si aghiasma sa sparga blestemul. Nici macar nu s-a discutat in vreun fel despre religie. Doar despre credintele, obiceiurile si practicile magice ale populatiei in cauza. Sau, ca sa fiu mai explicit, crestinii de acolo pareau mai mult crestini de secol 21, adica atei.

Chiar asa, unde era preotul comunitatii europene de acolo? Europenii voiau sa faca dreptate din punct de vedere laic, sa aplice legea. Dar religia chiar nu avea niciun rol in viata lor? Chiar atat de avansati, de progresisti, erau in secolul XIX, in acea insula partial izolata?

Revenind la titlu, in original este Brujeria, care se traduce exact ca-n engleza, vrajitorie. Oare de ce in loc de VRAJITORIE la noi s-a preferat termenul crestinesc de Ev Mediu Magie Neagra? O fi fost considerat mai comercial, mai atractiv? Nu zic, inca se mai foloseste termenul, inca se mai practica Magia Neagra. Dar, repet, in film este vorba despre altceva.

Per total Magie neagra mi-a placut, insa desi la alte filme critic vorbaria inutila si prea profunda, aici e prea putin dialog. Dar cumva acesta este FARMECUL acestui film. Filmul Magie Neagra vorbeste prin faptele personajelor. Daca este sau nu de ajuns ramane sa stabileasca fiecare cinefil (sau Cinemil) in parte.

Articolul despre filmul Magie neagra a fost scris intr-o camera a NEST INN Cluj Napoca. Despre locatie am scris pe larg pe EmilCalinescu.EU. Mai multe detalii despre LOCATIILE NEST INN CLUJ NAPOCA (sunt mai multe si se construiesc de zor altele!) gasiti pe site-ul lor oficial si pe pagina lor de Facebook.

. 1 comentariu la Magie neagra – TIFF 2023. Categories: 2023, TIFF 2023. Tags: , , .

About Emil Calinescu

Blogger de profesie, cinefil de placere, Cinemil pe scurt. Mai multe despre mine gasiti pe pagina Cinemilii.

1 thought on “Magie neagra – TIFF 2023

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.