Mi-e sila de mine - TIFF 2023 POSTER

Mi-e sila de mine este un film care realmente m-a speriat. A reusit sa ma socheze mai mult decat a facut-o un film cu magie neagra ori un altul coreean cu un criminal in serie. Pur si simplu realismul acestui film este ceva ce chiar ma sperie.

Mi-e sila de mine ne spune povestea unui cuplu, Signe si Thomas, ambii persoane egocentrice. Nu stiu exact, nefiind psiholog, cat sunt de narcisisti, dar ca un profan ce sunt banuiesc ca exista si o doza insemnata de narcisism. Ideea este ca Thomas e artist, iar Signe e fotomodel. Desi cuplu, cei 2 sunt cumva concurenti, fiecare vrea sa devina mai celebru decat celelalt. Fiecare se gandeste la el si nu se poate nicicum bucura pentru succes celuilalt.

In momentul in care cariera lui ia avant, Signe ia masuri radicale. Stiu ca poate parea spoiler pentru unii, desi am gasit site-uri respectabile unde este pus sinopsisul extins cu chestia asta, insa trebuie sa va spun ce masuri ia Signe: se urateste singura pentru a primi compatimirea celor din jur. Isi declanseaza singura o boala de piele, o eruptie urata, pentru a atrage atentia.

Acum, de ce m-a speriat chestia asta? De ce este automutilarea mai grava decat uciderea altor persoane?

In primul rand, trebuie sa recunosc ca poate-s eu mai obisnuit cu criminalii in serie. Filme, carti, chiar si spectacole de teatru – am tot intalnit criminali in serie. Desi ma sperie, desi ma pot afecta, pe ei cumva ii inteleg. Sunt nebuni, sunt dereglati, dar mult mai usor de inteles. Nu sunt de acord cu ei, dar sunt cumva mai logici.

Pe cei care se automutileaza pentru a cersi compatimire nu-i pot intelege si pace. Caci scopul ar trebui sa faci cumva sa-ti fie bine, acea recunoastere este ceva ce iti aduce bunastare. Cum ai putea sa-ti faci rau pentru a obtine recunoasterea?

In al doilea rand, problema mea e cu societatea care ii scoate in fata. Fotomodele cu probleme, cu dizabilitati, cu boli… este total gresit. Societatea a creat personajul Signe si pe toti cei reprezentati de ea. Ceva profund gresit, cu care nu voi fi nicicand de acord. Dar persoane de genul exista, sunt printre noi.

Dupa ce am vazut acest film, incep sa pun la indoiala cam tot ce e in jurul meu. Cand vad ca un fotomodel, o celebritate, are o problema medicala, o problema a pielii, voi incepe sa ma intreb daca nu cumva si-a generat-o din proprie initiativa. Eu am o minte mai conspirationista, asa ca acest film, Mi-e sila de mine, imi alimenteaza teoriile din capul meu. Ca deh, nu am zis vreodata ca-s normal.

Insa, in al treilea rand, incep sa ma intreb care e treaba cu narcisistii. Ca sa parafrazez un profesor pe care l-am avut in facultate: daca asa arata narcisistii din 2023, eu prefer sa nu mai fiu narcisist. Nu, chiar nu pot fi asociat, nici macar din greseala, cu astfel de persoane.

Deci mergeti sa vedeti filmul Mi-e sila de mine si incercati sa intelegeti personajul. As zice personajele, caci nici Thomas nu e usa de biserica. De fapt, unii ar putea spune ca el este cauza tuturor relelor. Ca relatia lor este toxica, iar Signe doar reactioneaza gresit, absurd. Ceea ce, nu neg, ar putea fi o perspectiva de analiza. Nu complet gresita, zic. Ideea este ca-i un film bun, bine construit, bine realizat, cu personaje foarte bine creionate. Dar asa cum zice si titlul, imi e SILA de astfel de personaje. La propriu.

Articolul despre filmul Mi-e sila de mine a fost scris intr-o camera a NEST INN Cluj Napoca. Despre locatie am scris pe larg pe EmilCalinescu.EU. Mai multe detalii despre LOCATIILE NEST INN CLUJ NAPOCA (sunt mai multe si se construiesc de zor altele!) gasiti pe site-ul lor oficial si pe pagina lor de Facebook.

ps: Era sa uit: Mi-e sila de mine va intra si in circuitul normal al cinematografelor de la noi, avand un distribuitor nou-aparut: Cay Films. 30 iunie 2023 este data de la care il puteti vedea.

Etichete: ,