Mentorii
Pe scurt de tot, Mentorii este o comedie produsa de Magic Maker Media House, adica de organizatorii celebrului festival UNTOLD (Edy Chereji este coproducator). Prezenta catorva cantareti (MIRA, Loredana si Dorian Popa) nu este deci intamplator.
Printre vedetele non-actori din film, intalnim si 2 actori full-time: Adrian Titieni si Doina Teodoru. Ma rog, i-am amintit pe cei care au roluri secundare importante, caci prin roluri episodice mai intalnim si alti actori cunoscuti.
Povestea din Mentorii e simpla: Johnny (Ionut) Balta (interpretat de Catalin Bordea) este fiul unui mare afacerist (tatal Dorin Balta fiind interpretat de Adrian Titieni), care nu stie sa faca altceva decat sa toace banii familiei. Stie doar sa cheltuie, nicidecum sa produca. Dupa ce Johnny face un accident de masina, tatal sau ii da un termen de 6 luni in care trebuie sa se schimbe, sa devina alt om, altfel il va dezmosteni. Sora lui Johnny, Magda Balta, abia asteapta ca fratele ei sa fie dezmostenit: asta inseamna ca ea va administra intreaga avere a familiei.
Ce face Johnny? Pai ce stie: apeleaza la internet. In acest caz, apeleaza la cei mai populari influenceri de pe net. Mentorii sai sunt Flex Barbarul (un rol care i se potriveste lui Dorian Popa, un geto-dac foarte energic si deloc mobilat la mansarda), Robby Anonimul (interpretat de Radu Bucalae; nu va spun cu ce se ocupa el, ce fel de influencer era) si Sandra Senzorial (interpretata de Loredana Groza; dupa nume probabil va dati seama cu ce se ocupa exact). Problemele lui Johnny erau multe, dintre care enumar: nu mai avea unde sa stea; nu avea vreo sursa de venit (tatal sau ii conficase cardul); el nu stia in esenta sa faca nimic; majoritatea prietenilor erau „pe interes”, il apreciau pentru bani. Plus problemele care deriva de aici.
Nu va spun cum se termina totul, cum vor curge cele 6 luni pentru Johnny. Ramane sa descoperiti singuri.
Pentru ca filmul are deopotriva calitati si defecte si pentru ca eu nu sunt decis pe care sa le scot in evidenta, voi enumera in mod egal 5 calitati si 5 defecte. Voi veti spune, dupa ce veti vedea filmul, unde am avut dreptate si unde am gresit.
Asadar:
- O prima calitate a filmului este povestea, la care nu aveam deloc asteptari. Mentorii ne demonstreaza, daca mai era nevoie, subtirimea influencerilor din social-media, ne arata ce s-ar intampla daca ne-am luat efectiv dupa ei. Punctual, sa te influenteze la o achizitie, este acceptabil; dar daca vreun influencer ti-ar ghida complet viata timp de cateva luni cum ar fi? Dar daca ar fi vorba nu de unul, ci de trei influenceri? Desi n-as fi zis la inceputul filmului, din povestea asta unii au ce invata.
- Lui Catalin Bordea i se potriveste perfect rolul. Este fix ce ar fi trebuit sa fie acolo. Stiu ca multi aveti impresia ca este „doar un comediant”, insa vreau sa va surprind un pic: el a terminat UNATC-ul. Si, credeti-ma, SE VEDE! Nu stiu daca rolul sau ar fi putut fi dus la capat de un non-actor.
- Doina Teodoru are un rol excelent, pare un punct de echilibru, o insula de rationalitate intr-un ocean de imaturitate. Excelent rol, dar si excelenta interpretare.
- Adrian Titieni joaca ce stie sa joace: rol de tata! Am pierdut numarul filmelor in care el este tata. Rolul i se potriveste manusa, chiar daca mica mea dezamagire este data de faptul ca apare atat de putin in Mentorii. Mi-as fi dorit sa aiba un rol mai pronuntat.
- Filmul mi-a placut pe partea tehnica, vizual si auditiv. Muzica era perfect potrivita in peisaj, era exact ce te-ai astepta sa asculte astfel de personaje. Nu era insa nimic vulgar, nimic exagerat.
Trebuie acum sa trec si la defecte, caci Mentorii are si 5 defecte. Daca-s multe sau putine, repet, ramane sa decideti voi:
- Din pacate, m-a dezamagit fix la partea la care ma asteptam sa exceleze: la umor! Fie replici de santier, fie glume fara sens, fie glume foarte previzibile. Fie toate 3 la un loc. Cam multi umoristi, cam putin umor #casazicasa. Singurul lucru pozitiv la umor este autoironia de care a dat dovada Bordea (nu v-o dezvalui, doar va sugerez sa fiti foarte atenti la ea). Cumva ea mai atenueaza dezamagirea. Cel putin asa a fost in cazul meu.
- Desi nu este actrita, ci cantareata, Mira pare cu totul din alt film. Ca s-o spun altfel: a avut un rol prea important, pe care nu l-a putut duce. Intrebarea corecta este de fapt altfel: de ce ai in distributie o cantareata si nu o pui sa presteze pe ce stie ea? Sa bagi un karaoke intr-un club in care sa impresioneze atmosfera. Ceva care sa o faca sa iasa in evidenta. Caci voce are, am tot respectul pentru cariera ei muzicala.
- Plasarile de produse au fost prea multe si prea agresive. Ma rog, Adrian Tapciuc a facut multe reclame la viata lui. La ele se pricepe. Unde nu se pricepe este la „mascarea” reclamelor. Ma rog, poate nici nu si-a propus asta. Bine totusi ca este un regizor de film care a facut reclame si nu un regizor de reclame care spre batranete s-a hotarat sa faca film (ca-n cazul Tandari). Adica in afara plasarilor de produse, nu am nimic de reprosat regiei.
- Ritmul filmului este incert: uneori pare pe repede-inainte, alteori pare un ritm mult prea lent. Nu pare a fi gasit o calibrare potrivita, corecta.
- Multe dialoguri mi se par „fake”. Nu stiu cum sa explic, dar senzatia in multe momente era ca vorbeste aceeasi persoana pe mai multe voci. Evident ca nu ma asteptam ca aceste personaje sa aiba discutii intelectuale, insa in afara de Cristina (interpretata de Doina Teodoru), restul personajelor par a vorbi la fel. Acelasi vocabular, alte voci.
Cum este Mentorii per total? Pai mai putin amuzant decat mi-as fi dorit, dar mai bun decat credeam. O poveste inchegata din care ai ce invata, insa mult mai putin amuzanta decat ma asteptam sa fie. Ma rog, partea cu umorul e relativa: ce e amuzant pentru mine ar putea fi lipsit de haz pentru altii. Si invers. Voi singuri veti decide cat de bun, de amuzant si de bine realizat este acest film.
Mentorii intra in circuitul normal al cinematografelor din 28 februarie 2025, fiind distribuit de Vertical Entertainment!
ps: In Mentorii are un rol foarte mic si Catalin Oprisan. Mult prea mic pentru a se afirma, dar nu se face nicicum de ras. Mi-as dori sa-l vad mai des in filme. Este un om pe care-l urmaresc tot timpul cu placere!
Be the first to leave a reply