Mrs. Buica
Mrs. Buica este un documentar fabulos, pe care ai impresia ca ai fi putut sa-l faci si tu daca ai fi avut ideea lui Eugene Buica.
Ideea este simpla: imagineaza-ti ca ai o familie cu probleme. Ca parintii tai se cearta constant, ca spun lucruri pe care tu nu le intelegi. Esti prea tanar. Eh, fix aici este ideea geniala, si nu ma feresc de cuvinte: cum ar fi sa te apuci sa-i filmezi, sa-i tragi de limba, pentru a-i putea judeca ulterior, pentru a putea revedea acele imagini atunci cand vei avea mintea mai lucida, cand vei avea maturitatea necesara pentru a le intelege.
Caci de multe ori fix asta patim cu totii: traim unele lucruri prea devreme, lucruri pe care nu le putem intelege la vremea lor, dar pe care le judecam altfel, cu alti ochi, dupa ani buni.
In cazul documentarului Mrs. Buica, vorbim despre relatia dintre parintii lui Eugene Buica, dar in locul acestei relatii poate fi orice. Cum ar fi, de pilda, sa-ti filmezi discutiile pe care le ai cu prietena ta de atunci si apoi sa iti analizezi relatia cu ea dupa 5 ani ori dupa 10 ani?
Partea si mai interesanta este ca Eugene Buica si-a expus familia in vazul tuturor. Ma rog, parintii lui au murit, dupa cum putem vedea si in film, insa fix din acest motiv unii oameni ar fi refuzat sa-i expuna. „De morti numai de bine” zice un proverb romanesc, insa ce te faci atunci cand tu nu poti sa te impaci cu trecutul tau?
Fix asta face Eugene Buica: face un film despre relatia dintre parintii lui, sperand ca prin intermediul acestui film sa se impace cu trecutul.
Exact ca-n cazul filmului Past Lives (Din alte vieti), si aici avem de fapt mai multe vieti. Vorbim de mai multe vieti ale lui Eugene Buica, dar si mai multe vieti ale parintilor acestuia. Momentul de trecere dintr-o viata intr-alta este tot plecarea in America. Ajunsi acolo, cei 2 nu s-au mai regasit, de acolo au venit problemele.
Actorul si regizorul Eugen Buica avea 10 ani cand a plecat peste Ocean, asa ca nu isi poate aminti foarte multe de atunci. A trait un moment cheie, un moment esential, fara sa-l constientizeze, fara sa realizeze exact ce traieste.
Acum, sincer sa fiu, imi e greu si cumva jena sa judec relatia dintre parintii lui. Pe tot parcursul filmului m-am simtit usor jenat, parca ma uitam prin gaura cheii in intimitatea lor. Parca eram un musafir nepoftit, care este tolerat si pe care la un moment dat nu-l mai baga nimeni in seama.
Daca ai impresia ca ceea ce am spus mai sus e de rau te inseli. De fapt, daca un regizor reuseste sa convinga niste oameni sa se comporte natural IGNORAND camera de filmat care se uita la ei, atunci acel regizor A REALIZAT 80% din film. Evident, in cazul in care-i vorba de familie e mai usoara munca de convingere.
Revenind la mine, ca spectator, m-am simtit asa cum ma simt la multe documentare. Pe tot parcursul filmului m-am simtit un intrus, in multe momente m-am intrebat ce cauta in acea sala de cinema, de ce ma uit la acel film, insa la final, cand neuronii mei (multi sau putini, cati or fi ei!) au pus cap la cap informatiile si imaginile, am contientizat ca am tocmai am vazut o bijuterie. Nu neaparat din punct de vedere tehnic, ci mai ales din punct de vedere psihologic.
In final, te invit sa iti alegi un preferat din filmul Mrs. Buica. Daca vrei, poti sa-mi spui la final cu cine ai tinut. Cu el sau cu ea. Eu recunosc ca n-am putut avea un favorit, incercand de fiecare data sa ma pun in pielea lui Eugene Buica, in pielea fiului care trebuia sa asiste la acele scene. Recunosc ca mi-a fost greu, eu nu stiu cum sa ai asemenea probleme in familie. Nu stiu si, sincer sa fiu, nici nu vreau sa aflu in mod direct.
Un ultim lucru de precizat legat de filmul Mrs. Buica: ruleaza in foarte putine cinematografe (momentan toate sunt din Bucuresti), asa ca trebuie sa te grabesti sa-l vezi. Nu stiu cate dintre proiectii sunt in prezenta lui Eugene Buica, dar iti recomand din suflet o astfel de proiectie. Poate-s io mai dubios, dar parca te simti altfel sa-l vezi pe protagonist in carne si oase. Sa-i pui o intrebare, sa-i strangi mana, pur si simplu sa-l vezi acolo, in fata ta si sa-l aplauzi.
Mrs. Buica este un film excelent, un documentar de a carui valoare te convingi abia dupa ce s-a terminat. Un film precum un vin vechi, o raritate pe care n-ar trebui s-o ratezi.
Mrs. Buica este produs si distribuit de „Doi lei si o chifla”.
Be the first to leave a reply