Nightcrawler – Pradator de noapte

Nightcrawler – Pradator de noapte

 

Pradator de noapte Poster

 

Introducere Nightcrawler – Pradator de noapte

Recunosc, m-am dus cu asteptari extrem de mici la acest film. Stiam despre ce este vorba, dar mi se parea un pic prea OTV-ist. Dan Diaconescu, in varianta freelancer si cu camera in mana, nu-mi inspira prea mare incredere. In plus, trailerul mi s-a parut extrem de superficial. Faptul ca aveam parte de un regizor aflat la debut era o chestie care ma facea sa cred ca avem parte de un experiment. Paradoxal, este aspectul care mi-a starnit interesul mai mult decat sa ma dezamageasca.

Rezumat Nightcrawler – Pradator de noapte

In fiecare noapte echipe intregi de oameni vaneaza senzationalul: crime, violuri, jafuri. Orice este bun pentru stirile de ora 6. Meseria se cheama Pradator de noapte si, paradoxal, este bine platita. Ei nu sunt angajati ai vreunei televiziuni, vanzandu-si marfa celui care da mai mult. Unii, e drept, acorda exclusivitate pentru munca lor. Munca aceasta este grea, dura si extrem de periculoasa.

Pradator de noapte 2

Puncte de interes Nightcrawler – Pradator de noapte

  • Un regizor aflat la debut, Dan Gilroy, se ocupa de un proiect extrem de ambitios.
  • Nu este un subiect nou, insa este tot timpul loc de mai bine.
  • Un film despre un tip de jurnalism de investigatie (astept sa fiu contrazis pe aceasta tema) care este inca strain romanilor. Tipul de film pe care orice student la jurnalism ar trebui sa-l vada.
  • Un film unde nu exista personaje bune si personaje rele. Exista doar invingatori si invinsi. Cei puternici rezista.
  • O atmosfera tipica anilor 70, desi filmul se petrece in zilele noastre. Serios, daca n-ar fi fost tehnologia (internet, laptop, telefon), ai fi zis ca filmul este din anii 70-80.

Puncte tari Nightcrawler – Pradator de noapte

  • O regie extrem de bine pusa la punct. Nu stiu daca o fi fost norocul incepatorului, dar pentru mine este o surpriza placuta din partea unui debutant. Voi urmari cu interes filmele lui Dan Gilroy in continuare.
  • O interpretare buna din partea lui Jake Gyllenhaal. M-am uitat ulterior de unde-l stiu: din Prince of Persia. A jucat in multe filme, insa rolul pe care-l tin minte este in Prince of Persia (Printul Dastan). Face in Nightcrawler – Pradator de noapte  cel mai bun rol al sau, desi tind sa cred putea fi facuta o alegere mult mai buna.
  • Atmosfera redata in film este realmente superba. Un amestec de anii 70-80, condimentati cu tehnologia zilelor noastre.
  • Muzica este un alt plus al acestui film.
  • Un film extrem de real. Tipul de film care nu are nevoie de sintagma BAZAT PE FAPTE REALE. Este, in sine, un film real.

K72A3866.CR2

Puncte slabe Nightcrawler – Pradator de noapte

  • In mod trist, este un film din care unii pot invata lucruri extrem de nocive. E extrem de real, extrem de dur, dar morala nu exista. Dimpotriva as zice.
  • Cateva fracturi logice evidente, peste care se trece foarte usor. Amintesc doar doua: ascultarea frecventelor politiei (este legala? am mari dubii), dar, mai ales, prezentarea ostentativa a faptului ca ai o firma. Tipul nu avea firma, lucra pe cont propriu, insa nici macar politia nu s-a interesat ce e cu aceasta firma si daca ea exista pe bune.

Opinii Nightcrawler – Pradator de noapte

Per total mi-a placut. Initial, cam primele 20-30 de minute, filmul mi s-a parut slab. Era si ideea cu care plecasem, ca e un OTV cinematografic. Apoi m-am scuturat de ideea preconceputa cu care plecasem si mi-am dat seama de realele calitati ale filmului. Ramane un film bolnav, ramane un OTV cinematografic, unul care poate fi gresit inteles. Totusi, este atat de bine facut incat n-ai cum sa nu-l apreciezi. Nu esti de acord cu el, te inspaimanti, dar te uiti in jur (la noi si la ei) si apoi incepi sa apreciezi pe cei care l-au produs. Interpretarea celor 2 personaje principale este buna, desi Jake Gyllenhaal nu este cel mai talentat actor. Face un rol foarte bun, cel mai bun al sau, insa sunt momente in care isi arata limitele. Regizorul, desi debutant, straluceste, promitand o cariera frumoasa.

Despre Nightcrawler – Pradator de noapte au mai scris Edge And Back, Cinemateca.EU, Marculescu.ro, RadioTopic.com (articole pozitive), dar si Couch.ro, singurul articol negativ gasit pana acum.

Nightcrawler – Pradator de noapte intra vineri, 5 decembrie, in cinematografe, fiind distribuit de RoImage 2000. Salutari Cinemile tuturor!

K72A3451d.tif

Dragi cititori Cinemili, mergeti sa vedeti in cinematografe Nightcrawler – Pradator de noapte pentru ca nici nu stiti ce pierdeti!

. 4 comentarii la Nightcrawler – Pradator de noapte. Categories: 2014, Filme noi. Tags: .

About Emil Calinescu

Blogger de profesie, cinefil de placere, Cinemil pe scurt. Mai multe despre mine gasiti pe pagina Cinemilii.

4 thoughts on “Nightcrawler – Pradator de noapte

  1. „jurnalism de investigatie” – ai fost deja contrazis pe tema asta. Ala nu e jurnalism, si nici investigatie, altfel, pitzi de Dorobanti ar fi si ele la fel de jurnaliste investigatoare.
    Domnul Lou e o hiena care se hraneste (metaforic vorbind) cu lesuri umane, si o face metodic si foarte clinic. Atata tot.

    1. Daca ele ar sta toata noaptea sa mearga unde se intampla ceva si ar filma chestia aia, cu scopul de a vinde inregistrarile, s-ar numi jurnalism. Ele se duc doar sa se distreze.

  2. Interesante comentariile.Pentru ca sunt argumentate,

    Adaug un argument.Termenul de jurnalism de investigatie este vechi.
    Ceea ce face protagonistul este o activitate noua,libera de cutume
    deontologice,dar asumand niste riscuri.Deci;free lancer de nisa
    (consemnare a unor anumite evenimente) fara a le comenta sau
    investiga.Jurnalistii sunt prezentati stand in studio studio,selectand,
    cumparand si comentand evenimentele surprinse.

    Comparatia cu OTV-ul este fortata,pentru ca postul nu avea
    capacitatea de a acoperi actualitatea prin imagini,ci incercau sa
    suplineasca lipsa de imagini prin vorbarie lunga.
    Daca vreti neaparat o comparatie ar fi stirile de la ora cinci de
    la PRO TV cu specificarea ca nici in cazul acestora nu este vorba
    de jurnalism de investigatie.

    Daca as da un exemplu de jurnalism de investigatie ar fi reporterii
    de la Vice News;free lance,jurnalism de nisa,dar iarasi si din nou
    comentarii putine,mai mult relatari de la fata locului.

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.