Operatiunea Hunter Killer sau pericolul unei lovituri militare in Rusia

Despre filmul Operatiunea Hunter Killer este inutil sa scriu din perspectiva cinematografica. Strict din acest punct de vedere, filmul poate fi rezumat intr-un singur paragraf: un film bun, thriller de spionaj, care te tine in priza si care are suprinzator de mult suspans. Are interpretari decente, chiar daca actorul ales pentru a-l interpreta pe Presedintele Rusiei semana cu oricine altcineva in afara de un posibil presedinte al Rusiei. E drept, rivalul sau, Ministrul Apararii, avea figura autentica de rus, bine ales, bine interpretat, un villain extrem de reusit.

Nu despre asta vreau, insa, sa vorbesc, ci despre perspectiva politica reliefata. Una infricosatoare de-a dreptul. Asadar, in cele ce urmeaza veti un articol politic. 70% politic, 20% social, 10% cinematografic.

Asadar, imaginati-va perspectiva unei lovituri de stat militare in Rusia. Il dispretuiti pe Putin, il considerati un om malefic, cauza multor rele din tara noastra si din Europa, plecati de la premisa ca plecarea lui din fruntea Rusiei ne-ar avantaja … Si, totusi, v-ati gandit vreodata, la modul sincer, care sunt alternativele? V-ati intrebat vreodata de ce Putin este popular in tara sa? V-ati gandit cine l-ar putea da jos si cum? Caci viata politica din Rusia trebuie analizata plecand de la urmatoarele 3 premise:

  1. Acolo nu a fost niciodata democratie. Tara a trecut de la un regim politic feudal, cel tarist, la un regim totalitar specific secolului 20, dictatura bolsevica. Dupa caderea URSS, aparenta democratie a Rusiei s-a incercat a fi implementata intr-o tara care nu a cunoscut NICIODATA o astfel de organizare sociala si politica.

  2. Rusii, ca popor, au fost de la inceput in cautarea unui lider providential. Pentru ei este irelevant cum se numeste el: tar, secretar general, presedinte. LIDER! De asta au nevoie. De o mana de fier. De o mana forte. Unul care sa-i faca mandri, unul care sa repuna Rusia pe harta geopolitica. Unul care sa readuca Rusia in randul Marilor Puteri. O democratie, in sensul occidental al cuvantului, este din punctul meu de vedere improbabila, daca nu imposibila.

  3. Drept urmarea, sef al statului nu va fi ales niciodata un om slab, un democrat, un tehnocrat, un pro-occidental autentic. Candideaza constant astfel de lideri, insa fie iau 2-3-4%, fie sunt scosi nedemocratic din joc. Care scoatere nedemocratica din joc nu este condamnata, de fapt, de catre populatia. Ei il apreciaza pe liderul capabil sa-si elimine astfel oponentii. Drept urmare, daca vreodata nu va mai fi votat Putin, sa fiti convinsi ca acest se intampla fie pentru ca acesta a murit/ a imbatranit prea mult, fie pentru ca a aparut un lider mai puternic decat el. O mana de fier mult mai intransigenta.

Avand in vedere aceste premise, singurele solutii de rasturnare a regimului Putinist sunt cele nedemocratice. Cele violente. Iar acestea sunt in numar de 2: lovitura militara de stat ori revolutia, cele 2 putand fi, pana la un punct, combinate.

Doar ca, vedeti voi, oricat de razboinic vi s-ar parea Putin, sa stiti ca militarii, din cauza educatiei primite, sunt de zece ori mai razboinici. Daca maine va veni in locul lui Putin un general, fie el si-n rezerva, indiferent de modalitatea in care acesta va ajunge la putere, atunci ar trebui sa ne temem. Nu inseamna ca Putin e un om pe care trebuie sa-l apreciem, sa-l iubim. Sa-l sustinem. Spun doar ca avand in vedere contextul istoric si social alternativele sunt mult mai rele. Iar cea mai rea dintre ele este o eventuala lovitura de stat militara.

Si fix asta ne arata si filmul, chiar daca in niste tuse un pic prea groase: Ministrul Apararii, un general plin de rautate, un om plin de ura, dar si extrem de incuiat, preia controlul, deposedandu-l indirect de putere pe Presedinte, care este creionat extrem de pozitiv. Este carismatic, este tanar, este vorbitor de limba engleza si, mai ales, este un om pacifist. Nu e in niciun caz Putin. N-are nicio legatura cu acesta.

Si, ca sa va dezvalui ceva din film, un detaliu neimportant pentru multi, dar care pe cativa i-a enervat, presedintele Americii este o femeie, una care seamana al dracului de mult cu Hillary. Ca sa fiu rau, pot spune ca macar in filme sa fie si (o) Hillary presedinte, ca-n realitate nu s-a putut. O vedeti in poza de mai sus, cea din dreapta.

Operatiunea Hunter Killer poate fi luat ca atare, ca un bun film de actiune, de spionaj, dar pentru cei care stiu un pic mai multe lucruri este un film care da de gandit. L-as recomanda analistilor atotcunoscatori, care vorbesc doar in clisee si care fie refuza sa vada realitatea, fie nu au voie sa spuna lucrurile pe care ei, de fapt, le-au constientizat.

Operatiunea Hunter Killer ruleaza deja in cinematografe, din 26 octombrie, fiind distribuit(a) in Romania de RoImage.

. Niciun comentariu la Operatiunea Hunter Killer sau pericolul unei lovituri militare in Rusia. Categories: 2018. Tags: , , , .

About Emil Calinescu

Blogger de profesie, cinefil de placere, Cinemil pe scurt. Mai multe despre mine gasiti pe pagina Cinemilii.

Be the first to leave a reply

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.