Persepolis – ANIMEST 2017

Persepolis – ANIMEST 2017

 

 

Am început Anim’estul din acest an cu animația Persepolis. Am făcut o căutare rapidă înainte de a mă prezenta la Cinema Elvire Popesco și am apucat să văd doar că este un film francezo-iranian realizat în 2007. Altfel spus, m-am dus nepregătit pentru ceea ce avea să urmeze.

Persepolis prezintă biografia regizoarei Marjane Satrapi, care este de origine iraniană. Acțiunea începe din copilăria acesteia și se termină undeva după 21 de ani. Contextul este unul delicat, cu mari influențe asupra viitorului acesteia. Cu toate astea, eu mi-am propus să înlătur contextul și să văd doar transformările. De obicei, caut să mă axez pe perspective diferite de cele obișnuite, cele care pot fi observate cel mai ușor de privitor. Nu am reușit și de data asta, așa că m-am mulțumit cu studiul personajului principal.

Am privit copilul Marjane în perioada în care își face impresii despre lumea înconjurătoare, nu întotdeauna conforme cu realitatea. De asemenea, am văzut cum, în cazul ei, părinții au avut puterea de a le transforma. Apoi am urmărit-o pe tânără pe parcursul școlii, într-o țară străină, făcându-și câțiva prieteni; dar am și condus-o înapoi lângă părinți. În cele din urmă, ajunsă la 21 de ani, o găsim pe Marjane pierdută în depresii și relații eșuate. Aceasta se desparte de părinți definitiv, urmând să își continue studiile.

Așadar, aș spune că animația Persepolis nu ar trebui văzută de persoane vesele, nu are rost să îți strici starea de spirit. Dar dacă nu te încadrezi în „tiparul” de mai sus, ai putea vedea o poveste care să îți arate încă o versiune a lucrurilor pe care le cunoști deja destul de bine. Iar dacă se întâmplă să fii fată, găsești câteva sfaturi pentru sâni frumoși. Nu are mare legătură cu tot ce am scris mai sus, dar m-am gândit că poate vrei să știi!

Articolul despre animatia Persepolis a fost scris de Stefan Trepadus, reprezentantul Cinemil.ro la festivalul animatiei. Salutari CINEMILE tuturor!

One thought on “Persepolis – ANIMEST 2017”

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.