Primul film romanesc 3D

Primul film romanesc 3D

Primul film romanesc 3D Mercy Street POSTER

 

Nu stiu care este circuitul adreselor de email, nu stiu cum face cineva rost de adresele de mail ale nisei in cauza, insa, va spun sincer, nu ma deranjeaza. Dimpotriva: ma bucura faptul ca primesc mailuri. Daca nu mai am de gand sa mai primesc mailuri despre o chestie, anunt. Abia apoi ma supar.

In domeniul filmului romanesc, cumva, sunt gasibil. Primesc tot felul de mailuri despre filme romanesti, despre actori romani ori despre festivaluri. Nu intotdeauna impartasesc informatia in cauza si nu pentru ca sunt rau, ci pentru ca prefer sa anunt intrarea unui film in cinematografe in saptamana in cauza si, de scris, sa scriu abia dupa ce l-am vazut. Proportia recenziilor nu este 100%, dar nu vreau sa fie sub 50%, precum in cazul unor colegi bloggeri cinefili.

De acesta data, insa, simt nevoia sa va anunt o aparitie pe care o asteptam de mult timp: primul film romanesc 3D.

Mercy Street Primul film romanesc 3D

Filmul se numeste Mercy Street, data lansarii nu se stie cu exacitate, stiindu-se doar luna: aprilie 2016.

Va voi lasa in continuare comunicatul de presa legat de film (cu diacritice, pentru ca asa mi-a venit pe email):

 

PREMIERĂ ISTORICĂ ÎN ANIMAŢIA AUTOHTONĂ: Mercy Streeteste primul lung metraj 3D, realizat cu o tehnică de animaţie 100% românească

După patru ani de investiţii şi muncă susţinută, compania de producţie Opal Production a finalizat filmul „Mercy Street”, primul lung metraj 3D realizat în România, cu o tehnică de animaţie stereoscopică 100% autohtonă, concepută de Ştefan şi Alexandru (Ducu) Buzea, regizorul, respectiv creatorul şi animatorul personajelor filmului.

O parte din fondurile de producţie a filmului au fost asigurate de Centrul Naţional al Cinematografiei în urma câştigării conscursului de scenarii, o altă parte au fost asigurate de fonduri europene pe creaţie, iar cea mai mare parte de producătorul filmului, Radu Nicolae.  Filmul are o durată de 74 de minute, iar actorii Cristi Iacob, Ionuţ Grama, Marius Stănescu şi Vlad Rădescu şi-au împrumutat vocile pentru a da viaţă personajelor.

 

Filmul cu scenariu premiat – produs cu fonduri CNC, fonduri europene şi investiţii Opal Production

„Mercy Streetˮeste poveste a unui băiat de 10 ani, Lorenz, care descoperă un pasaj spre o lume secretă aflată sub lumea noastră, care îl va duce într-o mare aventură. Scopul acestei aventuri este de a salva muzica lumii din mâinile maleficului Marcus, care vrea să o folosească pentru a deveni nemuritor.

Primul film romanesc 3D este Mercy Street

Scenaristul Alex Bordeanu a câştigat în 2010 primul loc la concursul CNC cu scenariul „Mercy Street”, care a devenit în prezent primul lungmetraj 3D realizat în România.

Filmul a fost făcut cu multe hopuri în finanţare. În prima fază, ne-am bazat pe fonduri obţinute de la CNC, dar acestea nu au reprezentat decât un maxim de 25 %. Au venit în ajutor agenţiile de publicitate, fondurile europene, diferiţi prieteni, care au ajutat cum au ştiut ei mai bine. Pe parcursul producţiei, ne-am confruntat cu tot felul de probleme nebănuite şi neanticipate. Spre exemplu, la mijlocul producţiei, am schimbat softul, ceea ce a necesitat convertirea tuturor imaginilor. Ca să nu vorbim de fluctuaţiile de curent electric, care nu pot fi în totalitate absorbite de UPS-uri şi care îţi dau scurte fotograme negre pe imagine. Singurul lucru pe care îl poţi face este să reiei tot cadrul la procesat.

Mai mult, în România nu există o infrastructură adecvată creării unui film de desen animat. De exemplu, sunetul pentru animaţie este mult mai complex şi mai creativ decât sunetul pentru un film artistic obişnuit, dar nu sunt studiouri la care să poţi apela pentru a avea oferte concurente”, precizează Radu Nicolae, administratorul companiei Opal Production şi producătorul filmului.

Tehnica de animaţie concepută de fraţii Ştefan şi Alexandru (Ducu) Buzea

Regizorul Ştefan Buzea şi fratele său, Alexandru (Ducu) Buzea, creatorul şi animatorul personajelor din „Mercy Street”, ambii cu o experienţă de peste 25 de ani în domeniu, au folosit o tehnică proprie de animaţie, inventată chiar de ei.

Construcţia vizuală a filmului de animaţie „Mercy Street” se bazează pe o tehnică originală de detaşarea animaţiei în perspectivă. Această abordare foloseşte principiul tehnicii de filmare multiplan şi oferă suportul perfect pentru a obţine efectul de stereoscopie care transformă acest film într-unul 3D. Personajele şi decorurile sunt animate clasic 2D, iar ulterior, prin acestă tehnică, de definesc între personaje şi elemente din decor, ceea ce ajută la crearea imaginii stereoscopice şi efectului 3D.

„Fiecare element sau obiect de decor a fost desenat clasic, în 2D, apoi importat într-un program 3D (Autodesk Maya), unde este plasat în perspectivă, apoi fiecare element este texturizat într-un program 2D de prelucrare imagine (Adobe Photoshop) folosindu-se tableta grafică. Astfel dispuse în acest spaţiu 3D, elementele sau obiectele vor recompune decorul generând perspectivă, construcţia multiplan, iar apoi stereoscopia,” explică Alexandru (Ducu) Buzea.

Filmul „Mercy Street“ se lansează în aprilie în cinematografele din Bucureşti şi din ţară.

Pentru mai multe infromaţii, vă rugăm să accesaţi site-ul www.mercystreetfilm.ro,  iar pagina www.facebook.com/mercystreet.themovie vă aşteaptă cu aplicaţia Mercy Street, un joc educativ cu cele două personaje Burricone și Coccolino, două pisici simpatice, poznașe şi vorbitoare.

 

Acum, mai trebuie sa semnalez o singura problema: undeva rula primul film romanesc 3D? Sper din suflet sa fie acceptat in mall-uri, pentru ca ar fi pacat ca primul film romanesc 3D sa ruleze in sali cu proiectoare 2D. Ar fi absurd, dar nu ar fi deloc imposibil. Salutari ROMANESTI tuturor!

. 1 comentariu la Primul film romanesc 3D. Categories: Comunicate de presa, Filme romanesti. Tags: , .

About Emil Calinescu

Blogger de profesie, cinefil de placere, Cinemil pe scurt. Mai multe despre mine gasiti pe pagina Cinemilii.

1 thought on “Primul film romanesc 3D

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.