Ramon
Ramon este cel mai nou film romanesc intrat in cinematografele patriei. Dupa distributie as zice ca va fi un nou succes de casa, evident nu de nivelul Teambuilding, insa s-ar putea sa ma insel. Eu nu-l voi judeca din perspectiva comerciala, ci din cea cinematografica.
Sa va spun intai povestea filmului: Ramon este un om simplu, cu un suflet extrem de bun. Este viticultor, viata lui fiind dedicata exclusiv acestei indeletniciri. Din pacate, totul este dat peste cap atunci cand pe terenul lui sunt trase cateva cadre dintr-un film. El nu intelege cum e cu filmele, ce inseamna sa joci un rol, asa ca tot ce s-a intamplat acolo, pe terenul lui, in via lui, i se pare real. Asa ca se indragosteste de actrita care acolo jucase rolul miresei. Se indragosteste pe bune de ea, asa ca merge pana la Bucuresti dupa ea s-o gaseasca si sa o ceara de nevasta.
La Bucuresti ajunge sa fie acuzat ca ar fi autorul celui mai mare jaf din istorie: un tablou de 50 de milioane de euro. Cum ajunge el acuzat de jaf, cum se descurca el intr-un oras mare precum Bucurestiul si cum se termina totul ramane sa descoperiti singuri mergand la cinema. Veti afla si daca reuseste sa dea de iubirea vietii lui sau nu. Si tot mergand sa vedeti filmul veti afla si de ce personajul principal poarta numele de Ramon.
Acum, fara sa fac vreun spoiler, trebuie sa va spun 3 lucruri bune si 3 lucruri mai putin bune despre Ramon. Le pun la gramada, ca sa nu iasa in evidenta vreunul. Plus un aspect, o constatare, despre acest film. Asadar:
- Ramon amesteca mai multe lucruri si idei prezente in diverse filme romanesti precedente, mai noi sau mai vechi: plecarea unui satean (taran) la oras mi-a amintit de Nea Marin Miliardar; carciuma satului m-a dus cu gandul la serialul Las Fierbinti; tabloul furat m-a dus cu gandul la seria Brigada Diverse (BD); acea boschetara, care dormea sub cerul liber, m-a dus un pic cu gandul la Filantropica. Daca gasiti voi alte asemanari, le puteti lasa in casuta de comentarii.
- Mi-au placut mult interpretarile, in frunte, evident, cu cea a lui Pavel Bartos. Pe partea de actorie lucrurile stau foarte bine.
- O bila alba si pentru Selly: ei isi joaca propriul rol, facand ceea ce ar face orice vlogger in acea situatie, si anume sa filmeze in timp real. Ma bucur ca un tanar precum Selly a ajuns, de la aceasta varsta, sa ISI JOACE PROPRIUL ROL in filme, la fel cum ma bucur ca ocupatia aceasta noua, de vlogger, este aratata tuturor, prin intermediul acestui film vor afla si cei mai in varsta cam cu ce se ocupa o astfel de persoana.
- Acum o prima bila neagra: NU SE INJURA! La modul DELOC! Inteleg ca multi sunt satui de injuraturile din filmele romanesti, sunt filme unde personajele injura mai mult decat respira, insa aici absenta COMPLETA a injuraturilor este nerealista: vorbim, totusi, despre niste TARANI! Niste oameni lipsiti de educatie. E ceva fake acolo, ceva artificial.
- Tot fake este si finalul, care strica (si mai mult) realismul filmului. Nu intru in detalii, nu vreau sa fac spoiler.
- Mi-a placut interactiunea lui Ramon cu o vegana: mi s-a parut un dialog amuzant, necesar si deopotriva realist. Sunt practic 2 lumi distincte, 2 lumi care de obicei nu interactioneaza intre ele. Excelenta ideea, excelenta realizarea ei.
- In Bucuresti Ramon cunoaste o tipa care dormea in fata magazinului Cocor. O boschetara, ca sa ma exprim direct. O cheama Sonia, dar nu asta este relevant. Eh, acest personaj mi se pare cumva fantastic din aproape toate punctele de vedere. Este un fel de inger coborat (pogorat?) din cer, care are rolul de a-l ajuta pe Ramon. Totul pare fake la Sonia, inclusiv modul in care arata (este mai curata decat 90% dintre bucuresteni). Inclusiv limbajul (vocabularul): oare asa vorbeste o boschetara? Nu zic doar de absenta injuraturilor, interzise tuturor personajelor. Zic de intregul ei vocabular, unul elevat, demn de un absolvent de litere ori filosofie. Nu va spun mai multe, va las pe voi sa o descoperiti.
Per total, Ramon este un film bun, care poate fi caracterizat prin urmatoarele cuvinte: dulce, duios, dragalas, cald, placut. Iti aduce zambetul pe buze, iti da o stare de bine. Are multe avantaje, multe bile albe, insa daca pui atent lupa pe el ii gasesti cateva hibe importante. Mie mi-a placut, asa ca-l recomand mai departe, insa recunosc ca m-a dezamagit la partea de realism. Cei pretentiosi vor stramba din nas, insa oamenii care vor sa se relaxeze CU TOATA FAMILIA la cinema il vor aprecia si il vor aplauda. Nu stiu ce parere vor avea criticii despre el, chiar sunt un pic curios in ceea ce-i priveste.
Ramon intra in cinematografe de maine, 3 februarie 2023, fiind distribuit in tara noastra de Vertical Entertainment. Eu l-am vazut la Cineplexx Baneasa.
ps: Va recomand melodia creata special de Smiley pentru filmul Ramon. Soundtrack-ul Ramon sunt prea pompuos? 🙂 Apropo de Smiley, el are un dublu rol in film. Nu va zic mai multe.
Similare
About Emil Calinescu
Blogger de profesie, cinefil de placere, Cinemil pe scurt. Mai multe despre mine gasiti pe pagina Cinemilii.5 thoughts on “Ramon”
RaspundE-MI-LAnulează răspunsul
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Umor cringe la greu?
Scuze, comentariul tau ajunsese in SPAM.
Ideea e ca nu stiu ce intelegi tu prin cringe. E un umor mult prea soft, asa l-as numi.
cand se poate viziona filmul ramon pe netflix sau yutobe ?
Nu stiu daca a fost deja cumparat de netflix, deci n-as putea sa-ti spun.