Si dragostea unde e? – What’s Love Got to Do with It?

Si dragostea unde e? – What’s Love Got to Do with It? este un film britanic regizat de un pakistanez ce pune pe tapet un obicei ce inca se intalneste: casatoriile aranjate. Perspectiva din care este pusa aceasta problema este una inedita: societatea occidentala este una care incurajeaza singuratatea, caci atunci cand ai prea multe optiuni nu alegi de fapt nimic; societatea traditionala pakistaneza (si indiana, as zice), prin obiceiul casatoriilor aranjate, rezolva aceasta problema. De fapt, prin pastrarea acestei traditii, societatea pakistaneza nu cunoaste aceasta problema, a singuratatii.

Personajele principale ale filmului sunt 2 vecini: Zoe (Lily James) este o tanara regizoare de filme documentare care, dupa multe incercari de a cunoaste persoana potrivita pe aplicatiile de dating, ajunge la concluzia ca trebuie sa-si vada de viata si de cariera ei; Kazim (Shazad Latif) este originar din Pakistan (Lahore, Panjab, orasul de bastina al regizorului Shekhar Kapur) si hotaraste sa respecte traditia, incurajandu-si familia sa-i gaseasca o sotie buna.

Zoe, in lipsa de subiect pentru noul ei film, obtine aprobarea lui Kazim si a familiei acestuia pentru a realiza un documentar despre acest obicei care, in mod socant pentru ea, inca se mai intalneste in Marea Britanie. Drept urmare, ii va filma pe Kazim si familia lui, urmand a filma inclusiv nunta aranjata. Nu intru in detalii legate de nunta, de aleasa familiei lui Kazim, de singuratatea frumoasei Zoe, de mama acesteia si de cum se termina totul. Toate acestea le veti descoperi singuri, mergand la cinema. Va avertizez, insa: suspansul nu este deloc punctul forte al acestui film. Nici nu-si propune asta.

Pana sa cititi mai multe despre acest film, va invit sa asculti melodia What’s Love Got to Do with It cantata de Tina Turner. Melodia este tocmai din indepartatul an 1984. Va sfatuiesc sa cititi acest articol in timp ce ascultati melodia cu pricina. Va las pe voi sa decideti daca este doar o coincidenta de nume sau nu.

Recunosc, am ras destul de mult la acest film, a fost mai amuzant decat credeam, decat imi anticipasem eu, dar nici umorul nu este punctul sau forte principal. Din punctul meu de vedere, marea calitate a filmului Si dragostea unde e? – What’s Love Got to Do with It? este ca reuseste sa vorbeasca obiectiv, fara patima, despre acest obicei, al casatoriilor aranjate. Oamenii care il practica nu sunt niste inapoiati, niste incuiati, niste oameni lipsiti de suflet si de gandire, ci sunt deseori oameni extrem de rationali. Argumentele lor trebuie luate in seama, ei trebuie ascultati. Nu trebuie sa dam automat cu pietre in cei ce practica asa ceva.

Evident, sunt multe exemple negative, persoane nefericite in casnicie, insa cu siguranta pot fi gasite si multe exemple fericite. Daca ne vom uita la cate casatorii se termina cu divort, procentul este mult mai mic la casatoriile aranjate. Ar trebui sa ne punem cateva semne de intrebare in acest sens.

Un singur lucru mai vreau sa spun despre Si dragostea unde e? – What’s Love Got to Do with It?: daca in cazul filmelor facute de americani despre India si indieni (India trebuie gandita la nivel macro, India aia mare, care s-a spart in 3 tari: India, Pakistan si Bangladesh), vedem multe chestii fake, inclusiv accentul acel fals de hindi-english, in cazul filmelor facute de britanici intalnim mult mai multa autenticitate. In acest caz, chiar daca tara este oficial Marea Britanie, vorbim despre un regizor nascut pe actualul teritoriu al Pakistanului. Autenticitatea vine de la varf, de la regizor, care a ales inclusiv actori cu origini pakistaneze ori chiar pakistanezi pentru acest film.

Ca sa traduc ce am scris in paragraful precedentul, filmul nu ne arata ce cred ori ce inteleg occidentalii despre casatoriile aranjate, ci ne ofera o perspectiva din interior, de la oameni care s-au intalnit, direct ori indirect, cu acest fenomen.

Evident, persoanele singure care-s disperate sa-si gaseasca jumatatea se vor intreba PE BUNA DREPTATE daca nu cumva ar fi fost mai bine sa traiasca intr-o astfel de societate. Daca nu cumva parintii, mai maturi, mai trecuti prin viata, ar fi facut o alegere mai buna, mai inteleapta, decat au facut ele.

Filmul nu ofera raspunsuri, desi unii ar putea interpreta astfel povestea, ci doar ofera mai multe perspective.

Din toate aceste motive merita sa mergeti sa vedeti Si dragostea unde e? – What’s Love Got to Do with It?, film adus in Romania de RoImage. A intrat in cinematografele patriei din 27 ianuarie 2023.

 

. Niciun comentariu la Si dragostea unde e? – What’s Love Got to Do with It?. Categories: 2023. Tags: , .

About Emil Calinescu

Blogger de profesie, cinefil de placere, Cinemil pe scurt. Mai multe despre mine gasiti pe pagina Cinemilii.

Be the first to leave a reply

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.