Razbunarea tigancii: Palaria fatala si nazistul

Razbunarea tigancii: Palaria fatala si nazistul

 

Probabil stiti deja pasiunea mea pentru filmele romanesti. Pasiunea mea pentru ele s-a accentuat de cand merg si la teatru. Descopar actorii misto ai patriei, actori pe care daca-i vad pe scena de teatru, vreau sa-i vad si in filme. E drept, cu ocazia asta am devenit si mai pretentios.

Dintre filmele romanesti, incep sa apreciez din ce in ce mai mult filmele independente. Nu am nimic cu celelalte, eu sunt acel om/blogger care a apreciat, cumva, toate filmele nominalizate la Gopo 2017. Ca sa vedeti cat de ciudat sunt, am tinut, deopotriva, atat cu Doua Lozuri, cat si cu Caini, insa nu m-am suparat ca a castigat Sieranevada. Totodata, nu m-a suparat nici nominalizarea Inimi Cicatrizate.

Clujul – capitala filmului romanesc

Desi ora exacta, in general, se da la Bucuresti, pentru mine capitala filmului romanesc este Clujul. Acolo are loc cel mai bun festival de film din tara, Tiff, acolo este si Comedy Cluj, un festival, in felul lui, extrem de misto, acolo am vazut multe filme romanesti misto.

Mai nou, de acolo au pornit doua filme romanesti, proiecte 100% independente, pe care realmente le iubesc. Despre Usturoi v-am povestit, nu insist, acum va voi vorbi despre al doilea proiect romanesc EXTREM de misto pornit de acolo: seria Razbunarea Tigancii.  In continuare va voi spune 9 chestii despre aceasta serie, cum am cunoscut eu acest film, de ce vi-l recomand, ce veti vedea in el si alte cateva curiozitati. Sa purcedem, zic

Initial era un film, acum sunt doua

Povestea, pe scurt: la Comedy Cluj am intalnit un tip, un amic de blogosfera, Marius Calin. El are mai multe site-uri de film si de teatru, ne citeam si ne stiam din online. Printre altele, mi-a spus ca un prieten din Cluj tocmai a facut un film pe care ar vrea sa mi-l arate. Filmul in cauza se numea atunci Palaria Fatala. L-am vazut chiar acasa la regizor si realmente imi placuse.

Acum, partea chiar interesanta si importanta: cand l-am vazut eu prima oara era un film de 3 ore (nu mai stiu exact cat dura).  Teoretic prea lung, practic nu existau momente moarte, chestii care puteau fi taiate. Am fost intrebat ce cred, daca sa ramana asa sau sa il sparga in doua. Optiunea mea era sa ramana asa, insa regizorul a hotarat contrariul. Acum am avut privilegiul sa revad prima partea (doar aia) si tind sa cred ca decizia a fost buna: filmul este extrem de misto, arata bine si se termina in suspans, facandu-te sa-ti doresti sa vezi partea a doua.

Aceasta prima parte se cheama Razbunarea tigancii: Palaria fatala si nazistul si va intra in cinematografele clujene incepand de vineri. Am inteles ca va rula si-n Bucuresti, dar nu stiu exact cand. Dar sa trecem mai departe …

Adrian Munteanu este un PERSONAJ

Regizor, scenarist, producator, finantator si actor. Si multe altele. Intr-un cuvant: un PERSONAJ. V-am zis ca-mi plac personajele, nu? Asta de la interviul Silviei mi se trage (ma rog, eu nu constientizasem asta, dar tot asta urmaream si eu). Nu va zic foarte multe, va zic doar ca daca aveti ocazia sa-l cunoasteti, sa nu ezitati s-o faceti. Filmul este doar o parte, o MICA parte a personalitatii sale.

Personajul cheie NU este personajul principal

Citit titlul si va convingeti: personajul principal este o TIGANCA. Nu sunt rasist, nu este un termen peiorativ, este o realitate. Pe mine m-a impresionat acest personaj: cum reuseste ea sa PLANIFICE tot, sa calculeze totul. Este un personaj FASCINANT, chiar daca efectiv apare foarte putin. Putin, dar decisiv. Daca este sa cautati UN MOTIV pentru a vedea acest film, iata unul dintre motive.

Personajul principal 🙂

Sta bine la capitolul imagine si la capitolul sunet

Fix ce am zis si la Usturoi: pentru bugetul pe care l-a avut chiar este uimitor. In sens invers: daca se poate face o imagine asa buna cu un buget atat de mic, de ce dracu’ atatea filme cu bugete imense au o imagine atat de proasta? Bugetele alea imense pe ce se duc?

Descoperim Clujul ori il retraim

Pentru filmul Selfie Primaria din Constanta a dat niste bani. Nu stiu exact cati, stiu doar ca a cerut sa se auda imnul statiunii Mamaia. Pana sa dati cu pietre, ca e vorba de Mazare si ca acesta era un corupt, eu zic doar atat: orasele Romaniei ar trebui sa se promoveze prin intermediul filmului romanesc.

Acest film promoveaza Clujul asa cum nu o fac prea multe filme. Ni se spune exact anul cand a fost filmat, 2015, ca sa stim exact, peste ani, ce Cluj vedem. Vedem si Clujul vechi, sa putem compara, vedem inclusiv imagini de arhiva, de exemplu intrarea lui Horthy in Cluj. Deci uite ca putem promova un oras prin intermediul unul film. Promovare frumoasa, aratandu-l, nu promovare gretoasa si brutala.

Vedem multe palarii

Un al doilea personaj, dupa tiganca, este Palaria Fatala (de altfel, primul titlu al filmului). Asta am vrut sa spun initial, dar de fapt in film intalnim o gramada de palarii. Palarii scumpe, inclusiv o palarie de Panama. Aici, recunosc, am fost atins: sunt si eu mare fan palarii. Adrian Munteanu este si el un pasionat de palarii, fix d-asta v-am zis ca filmul reprezinta o mica parte din personalitatea lui. Eu am Palarie de Australia, din asta n-am vazut. Si va fac #spoiler: nu vedeti nici in partea a doua. Poate la urmatorul film al lui Adrian Munteanu 😀

Am zis eu ca vedem doar palarii barbatesti? 🙂

Joaca niste fete extrem de frumoase

Exista o expresie destul de des folosita la noi, in special de oamenii batrani: esti frumos/frumoasa precum un actor/o actrita. E drept, sunt multe actrite nu foarte frumoase, care insa compenseaza cu talent.

Cu toate astea, in acest film am intalnit cea mai mare concentratie de fete frumoase pe metru patrat. Mai multe decat in cele 2 selfie-uri. Cica cele 2 tipe sunt fotomodele, ceea ce explica ceea ce am zis eu. Ma rog, daca nu ar fi fost fotomodele, ar fi trebuit sa se faca. Zic.

In film gemene, in realitate surori: Raluca si Renata Mos

Are iz istoric

Retraim momente istorice, Dictatul de la Viena din timpul razboiului. Trecerea dintr-un timp intr-altul, dintr-un plan intr-altul, este clara, nu este una obositoare, nu este niciun moment in care sa nu stim cand si unde ne aflam. Bila alba pentru acest lucru.

Sursa foto

In film joaca un personaj real: Mihai Seplecan

Acesta isi joaca, printre altele,  propriul rol.. Ma rog, pe aproape. Face si el saltul in timp, asa ca-l vom vedea imbracat si ca-n anii 40. E interesant de vazut cum joaca un politician un rol totusi greu. In 2015, cand a fost ales si cand se turna filmul, el era cel mai tanar Presedinte de CJ din tara.

V-as mai putea spune multe alte chestii despre filmul Razbunarea tigancii: Palaria fatala si nazistul, insa ma opresc aici. Va recomand, totodata, articolul scris de Marius despre acest film si va invit sa mergeti in cinematografe sa-l vedeti. In Cluj si peste tot unde va rula. Totodata, va invit sa vizitati pagina de facebook a filmului, loc de unde veti afla ultimele noutati legate de locatiile in care va rula. Salutari CINEMILE tuturor!

. 5 comentarii la Razbunarea tigancii: Palaria fatala si nazistul. Categories: 2017, Filme romanesti. Tags: , , .

About Emil Calinescu

Blogger de profesie, cinefil de placere, Cinemil pe scurt. Mai multe despre mine gasiti pe pagina Cinemilii.

5 thoughts on “Razbunarea tigancii: Palaria fatala si nazistul

  1. Am rezistat la aproximativ 30 de minute din film. Este unul din cele mai slabe filme pe care le-am vazut vreodata. Sunetul nu are nici o treaba cu imaginea, replicile personajelor sunt seci si artificiale. Personajele in sine lasa impresia ca improvizeaza si nici macar nu se pricep la asta. Imi pare rau de acest film, poate ar fi avut potential ca poveste, insa executia a fost una sub orice critica.

    1. Daca te referi la proiectia de azi, de la Cinema Europa din Bucuresti, pot confirma: conditiile acestui cinematograf sunt proaste. Sunetul s-a auzit rau (prea tare, dar daca nu era asa de tare, nu se intelegea), iar imaginea foarte proasta. Am inteles ca zilele urmatoare vor schimba proiectorul.

      Legat de interpretare, sincer sa fiu, tinand cont de faptul ca foarte putini sunt actori profesionisti, eu zic ca filmul este chiar bun. Da, actorii buni fac un film bun, este un truism. Dar na 🙂

  2. Si eu l-am vazut. Prima data la lansare, intr-un cinema de cartier (ca asa ne percep cei din capitala, cartierul Cluj), totusi cu sala plina , toate cele 720 de scaune. Surpriza a fost atat de neplacuta, incat am vrut sa il mai vad odata, sa-mi dau seama ce mi-a placut la filmul acesta si nu mi-a placut la productiile de Buftea. Asa ca tocmai am prins ambele parti, ruland una dupa alta, cu o scurta pauza intre ele. (in care n-a disparut nimeni din sala) In primul rand n-am avut senzatia aia de film romanesc cu sunet si imagine specifica, Ca sa pricepi umorul trebuie sa fii mai putin grabit decat sunt unii conationali de-ai nostri, si bineinteles, sa mai stii si ceva istorie, altfel nu intelegi nimic, asa cum nu inteleg eu din manele, desi celor din sud le plac. Nu pot sa inteleg cum naiba bucurestenii au votat conducatori tip Firea, Mr. „Goagal”, marinari si altii, insa le respect decizia, , fiecare cu preferintele lui. Desi se importa masiv locuitori cu placute de ..alte judete, Clujul mai are inca diferente culturale fata de capitala.
    Cum ar fi cu blondele, in partea a doua, toate blondele, inclusiv Ildi, sunt ucise (Bucuresti, coaFirea rezista) Rezista in schimb, frumoasele moldovence Victoria si Amalia..

    Acuma nu ca sunt clujean, dar pana si tiganca din film a fost alt model decat cel clasic de Ferentari, Filmul, cu cele doua parti ale sale, a fost facut cu mai mult suflet si mai putina aroganta, si asta s-a simtit in jocul actorilor. Sigur, e foarte comod sa ii pui eticheta de carciumar lui Adrian Munteanu, insa omul e ceva mai mult decat atat,(printre altele publicist si candva chiar politician, Are el alte pacate, insa e un om cultivat.

    Carciumareala se pare ca a facut posibila realizarea unui film si ca locatii si ca buget, din cate am inteles nu s-a tocat nici un banut public (alta diferenta). Nici macar nu-i singurul, la Gura Humorului mai e un poet, mare sustinator al folk-ului, si care are o pizzerie. cand ii auzi, fie si la radio, iti dai seama de diferenta.

    In film insa apare si un element cheie, sub forma cartii de istorie. pe care daca o citesti un pic, intelegi mai multe din film.
    Si da, este un film de debut. independent. care a iesit cum a iesit. Nu-i perfect, insa mai bun decat multe altele facute „traditional”,

    Tehnic.. imaginea si sunetul au fost mult mai bune decat la alte filme romanesti.Cu sunetul a fost un pic ciudat la prima proiectie, insa in a doua sala, a sunat mult mai bine.

    Filmul merita vazut, intr-o sala buna. Si cu un pic de rabdare ca nu e cu Jackie Chan……..

    1. Il cunosc personal pe regizorul Adrian Munteanu. Termenul de carciumar nu este nicidecum peiorativ. El il foloseste si se mandreste cu el. Eu l-am preluat de la el si-l folosesc, fara sa insemne ca-i ceva negativ.

      Si nu stiu cum sa-ti spun, dar nu am scris nicaieri ca as judeca Clujul precum un cartier. Imi place la nebunie orasul, revin oricand cu placere acolo 🙂

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.