Scapa daca poti – Escape Room

Scapa daca poti, cu titlul sau original, extrem de cuprinzator, Escape Room, este un film cu un plot relativ simplu. Prea simplu pentru mine, as zice. Sase persoane, care nu se cunosc intre ele, primesc invitatie la o camera speciala de evadare. La un Escape Room. Dintre ei, unul singur, un gamer cu figura de tocilar, a mai fost in astfel de camere. El este singurul care are experienta in asa ceva. Sunt, insa, cu totii surprinsi sa constate ca experienta prin care trec este cat se poate de reala si ca jocul este, de fapt, despre supravietuire. O camera de evadare pe bune, din care trebuie sa iasa vii.

Varianta pe scurt, fara spoilere, nu difera foarte mult de cea pe lung. Ramane sa aflati cine va supravietui, ce fel de oameni sunt acolo si, mai ales, cum au fost alesi. Ce au ei in comun.

Doar ca nu veti afla toate astea. Multe lucruri sunt in suspensie, ramane neexplicate. E drept, finalul lasa de inteles ca va fi o continuare, una extrem de intensa, extrem de atractiva.

Intensa este si aceasta PRIMA parte, un film scurt si plin de suspans. 70% din actiunea filmului se petrece in acea camera de evadare, sau, ma rog, pentru jucatorii de Escape Room-uri: in CAMERELE de evadare, caci vorbim de un multi-room.

Si pentru ca am tot fost la astfel de camere de evadare, am la activ vreo 80, chiar daca n-am intrat intr-una de peste 1 an, pot spune ca am detectat niste probleme evidente. Fara sa dau spoilere, le rezum intr-o singura fraza: un puzzle in fiecare camera, puzzle-uri care erau destul de simplist gandite.

Am fost in camere de evadare mult mai grele, cu puzzle-uri complicate. Aveai un cod de 3 cifre, fiecare cifra afland-o dintr-un puzzle distinct, urmand ca al patrulea sa-ti spuna ordinea in care trebuie puse ele.

Singura problema, in cazul filmului, era timpul. Trebuia sa rezolvi acele chestii, oricat de usoare erau, intr-un timp scurt.

De asemenea, nu aflam nimic despre cel care a conceput jocul si prea putin despre modul in care au ajuns invitatiile la ei. Da, stim ce au ei in comun, nu va zic, aflati singuri, dar cum de au reusit invitatiile sa ajunga la ei, cum a ajuns acel creier al intregii actiuni la acei oameni nu stim. Inca. Sunt curios daca si cum vom afla. Dar tot nu e ok sa lasi atat de multe lucruri de explicat.

In final, trebuie sa va semnalez o intamplare tragica petrecuta in Polonia. Asadar, in Polonia a ars o astfel de camera de evadare, in urma incendiului pierzandu-si viata 5 adolescente. Distributia filmului a fost oprita in acea tara. Chiar am ramas socat sa aflu asta, personal pot confirma ca foarte multe astfel de camere de evadare sunt situate in subsoluri. Caci, de fapt, cam asta este ideea: o locatie cat mai ascunsa, cat mai dosnica, la o adancime cat mai mare. O inchisoare, o pivnita, un loc unde nu ti-ai dori nicicum sa ramai inchis.

Per total, filmulScapa daca poti – Escape Room este un film bun. Ar fi putut fi foarte bun, dar cei care l-au facut au preferat sa lase multe explicatii pentru urmatoarea parte. Sau urmatoarele parti.

Scapa daca poti – Escape Room intra in cinematografe maine, 1 februarie, fiind distribuit in Romania de InterCom Film.

PS: SPOILER ALERT (daca nu-ti plac spoilerele, nu lectura acest ultim paragraf): Dupa ce am vazut filmul Scapa daca poti – Escape Room mi-am amintit una dintre dorintele mele legate de camerele de evadare. Mi-as dori o camera de evadare PERSONALIZABILA. Sa pot merge cu o echipa de 5, sa anunt echipa cu o saptamana inainte, sa anunt ora, si sa mi se faca niste puzzle-uri special pentru echipa mea. Codurile sa fie numere importante pentru noi: pentru mine si pentru colegii mei. Nu stiu cat de sustenabila ar fi din punct de vedere economic, dar eu mi-as dori sa merg intr-o astfel de camera. Daca ati citit pana aici FARA sa fi vazut filmul, sa stiti ca nu e mare spoiler. Mai aveti inca multe alte motive sa mergeti LA CINEMA sa-l vedeti.

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.