Școala iepurașilor – despre un Paște pe gustul meu – ANIMEST 2017

Școala iepurașilor – despre un Paște pe gustul meu – ANIMEST 2017

 

 

 

După ce mi-am pus toate emoțiile la încercare la animația precedentă, mi-am zis să mai relaxez un pic atmosfera cu un film pentru copii. Așa că am mers la Cinemateca Eforie pentru a vedea Școala iepurașilor. Însă am aflat că această animație are învățături foarte valoroase chiar și pentru adulți.

Să încep cu o scurtă descriere. Acțiunea se petrece într-o lume privită din perspectiva unor animăluțe simpatice. Întregul fir al poveștii urmează pașii necesari pentru a deveni un iepuraș de Paște, însă nu chiar pe de-a dreptul, ci cumva pe un traseu diferit care duce, într-un final, la același deznodământ.

Cel mai mult mi-a plăcut la animația Școala iepurașilor faptul că această sărbătoare importantă era privită într-o manieră non-religioasă. Acest lucru face filmul potrivit atât pentru cei care au convingeri mai degrabă evoluționiste (sau altele, dar tot înclinate către știință), dar și pentru cei care au o gândire suficient de deschisă pentru a îi arăta copilului o alternativă la ceea ce a învățat de la școală/bunici.

Alt lucru important pe care l-am găsit aici a fost că trebuie să lași copilul să fie creativ. Atunci când îi dai ceva de făcut, arată-i cum se face acel lucru în mod obișnuit, dar NU îl obliga să acționeze identic. Permite-i să găsească/creeze propriul lui mod de a rezolva problemele. De asemenea, unele reguli trebuie adaptate din când în când pentru a reflecta prezentul sau situația dintr-un anumit moment.

Pe lângă învățăturile foarte valoroase, zic eu, animația Școala iepurașilor este una hazlie atât pentru copil, cât și pentru adultul care îl însoțește și este ceva diferit față de ceea ce se poate vedea la televizor. Dacă e să caut un inconvenient, acesta ar fi cântecele/poezioarele cam stupide, pe care niciun copil din ziua de azi nu le-ar putea lua în serios. Dar dacă sunt puse intenționat doar pentru amuzament, atunci rezultatul e bun.


Articolul despre filmul Scoala Iepurasilor (Rabbit School titlul original) a fost scris de Stefan Trepadus. Filmul a rulat in cinematografele patriei in primavara acestui an, fiind adus, din 7 aprilie de Cine Europa. Salutari CINEMILE tuturor!

One thought on “Școala iepurașilor – despre un Paște pe gustul meu – ANIMEST 2017”

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.