Filme Romanesti la Les Films de Cannes a Bucharest 2017
Filme Romanesti la Les Films de Cannes a Bucharest 2017
V-am zis deja ca in festivaluri tintesc cu precadere proiectile autohtone. Sunt fan filme romanesti si mai ales gust proiectiile in prezenta echipei. Sa pot pune intrebari, sa primesc ceva mai mult decat o proiectie de film.
La TIFF este o intreaga sectiune numita Zilele Filmului Romanesc. Este preferata mea, ma straduiesc sa nu ratez niciun film din aceasta categorie. Ce-i drept, anul asta am ratat vreo 2, caci nu prea gust documentarele.
Eh, acum va dau vestea, noutatea: anul asta avem multe filme romanesti in festivalul Les Films de Cannes a Bucharest 2017. Nu este sectiune separata, nu sunt grupate intr-o categorie cu un nume distinct, dar sunt destule filme romanesti. Toate ma atrag, chiar daca pe unele le-am vazut deja. Vi le dau mai jos, in ordinea cronologica a proiectiilor:
4 luni, 3 saptamani si 2 zile (vineri, 13 octombrie, 20:30, MTR)
Cred ca tot cinefilul roman a vazut filmul lui Mungiu. Este o proiectie aniversara, la zece ani de cand acesta a uimit festivalul de la Cannes. Chiar sunt curios ce parere are regizorul de filmul lui de acum zece ani. Sunt curios eu cu ce ochi l-as vedea acum. Ideea in sine mi se pare tare. Am testat-o anul trecut la Iasi cu cateva filme vechi vazute in prezenta lui Mircea Diaconu. Oricum, daca NU ai vazut filmul, zic ca asta e cea mai buna ocazie sa-l vezi.
In pronuntare (sambata, 14 octombrie, 20:45, MTR)
In afara de sinopsisul oficial, nu am gasit nimic despre acest acest film.
O dramă suprarealistă despre un judecător de 40 de ani cu un tată suferind, o căsnicie în suferință și cazuri insignifiante de rezolvat. O pledoarie pentru cine deține puterea – Andi, partea animalică sau K, partea rațională.
Si ar trebui sa va spun si distributia, una care (ma) atrage:
Dorotheea PETRE
Cuzin TOMA
Olimpia MELINTE
Laurette ATINDEHOU
Teodor CORBAN
Alexandrina HALICA
Ion ARCUDEANU
Cosmin PANĂ
Cum trailer nu am gasit pe youtube, trec la urmatorul film (sincer, tocmai absenta informatiilor despre film ma atrage):
Un pas in urma serafimilor (Duminica, 15 octombrie, 20:00, MTR)
Despre film am scris, am dat 10 porunci, ca sa fiu in ton cu tema acestuia. Mai mult decat am scris nu am de adaugat, spun doar ca trebuie vazut in festival chiar daca el ruleaza ori abia a rulat in cinematografe pentru discutia cu echipa de la finalul filmului. Nu mai insist cu ideea.
Vanatoare (Luni, 16 octombrie, 20:45, MTR)
Filmul este din 2016, deci deloc vechi, a rulat si la TIFF, dar din pacate l-am ratat. De data asta, insa, nu vreau sa-l mai ratez.
Sinopsis: Lidia creşte porumbei şi duce o existenţă anodină alături de soţ şi cei doi copii. Denisa vrea să-i cumpere o pereche de tenişi iubitului care profită de ea. Vanesa, cea mai tânără, visează la bărbatul perfect, neapărat cu ochii verzi. Toate trei sunt prostituate şi îşi câştigă traiul sub un pod de autostradă în preajma Bucureştiului. Relaţia lor nu e lipsită de conflicte, dar, în ciuda competiţiei, cele trei deapănă poveşti despre probleme şi amanţi, pentru că ameninţările ce vin din afara grupului sunt mai periculoase decât cele din interior.
Premii: Cel mai bun regizor – Saarbrücken 2016
Chers Amis + Antonio and Catarina + Haine negre (marti, 17 octombrie, 20:30, MTR)
Trei scurtmetrae, niciunul vazut. V-am zis ca mi-am propus sa nu mai ratez scurtele romanesti, asa ca prezenta-i obligatorie.
Va dau in continuare rezumatele oficiale ale filmelor:
Chers Amis
Short film corner, Cannes 2017
Regia: Valeriu ANDRIUȚĂ
Țara: R. MOLDOVA
Anul: 2017
Durata: 20 minute
Genul: dramă
Undeva în est. O felie de viață administrativă, într-o școală dintr-un mic orășel, dezvăluie o problemă adâncă a unei societăți împărțite între un trecut trist și un viitor incert. Un miracol de Crăciun este pe cale să aibă loc, însă un mic detaliu îi aduce pe toți cei implicați în poveste înapoi la realitate.
Haine negre
Competiție, Festival international du film de Locarno 2017
Regia: Octav CHELARU
Țara: România
Anul: 2017
Durata: 21 minute
Genul: dramă
Un preot de țară ortodox predică despre păcatul fățărniciei, urmând să descopere că nu este departe de a-l comite el însuși, încercând să-și educe fiul.
António e Catarina
Pardino d’Oro, Festival international du film de Locarno 2017
Regia: Cristina HANEȘ
Țara: Portugalia
Anul: 2017
Durata: 40 minute
Genul: documentar
Augusto, un bărbat de 70 de ani, e răvășit de apariția în viața sa a regizoarei de 25 de ani, Cristina. Pe fundalul nopților animate ale cartierului decadent Intendente din Lisabona, cei doi trăiesc o relație spontană și neașteptată în fața aparatului de filmat pe parcursul a trei ani de zile.
Scurtcircuit (Miercuri, 18 octombrie, 20:30, MTR)
Este unul dintre filmele romanesti asteptate. Evit sa zic CEL mai asteptat, dar n-as fi departe. Pelicula este inspirata de evenimentele tragice de la maternitatea Giulesti. Regia este semnata Catalin Saizescu, fiul regretatului Geo Saizescu.
Marita (Joi, 19 octombrie, 20:45, MTR)
Un alt film foarte asteptat, pe care personal l-am ratat la Noaptea Alba a Filmului Romanesc. Povestea, distributia, trailerul, toate ma atrag.
Vai, ce misto e Dacia din film 😀 Va tenteaza? 😀
Aniversarea (Vineri, 20 octombrie, 20:30, MTR)
L-am vazut deja la TIFF, n-am apucat sa scriu despre el. Articolul e inca in draft. Va zic doar atat: e foarte bun, da’ parca mai bun e spectacolul de teatru aferent. Caci da, filmul a inspirat un spectacol de teatru, numit O spovedanie. Vi le recomand pe ambele, nici nu stiu in ce ordine ar trebui sa le vedeti. Oricum, de neratat 🙂
Amintiri din epoca de aur 1 (Sambata, 21 octombrie, 15:00, MTR)
Sigur ati vazut cele 2 filme, de fapt colectii de intamplari din acea perioada. Un fel de omnibus de scurtmetraje. Cel mai bun este, de parte, cel cu vanzatorii de aer. Cel cu sticlele goale. Daca nu stiti la ce ma refer mergeti sambata sa-l vedeti 🙂
Pororoca (Sambata, 21 octombrie, 18:00, MTR)
Un nume greu de pronuntat, dar fix d-aia mi se pare atractiv. Ca titlu SEO e foarte misto, cand auzi numele cauti numaidecat pe google sa vezi despre ce-i vorba.
Altfel, singurul lucru de care ma tem vizavi de acest film este durata. 152 de minute n-or fi cam multe? La Serafimi puteau fi si mai multe, filmul te captiva, aici ramane de vazut. Va anunt dupa ce-l vad 🙂
MEDA sau PARTEA NU PREA FERICITA A LUCRURILOR (Sambata, 21 octombrie, 21:15, MTR)
Emanuel Parvu este regizorul spectacolului de teatru O spovedanie (in care si joaca) si joaca in Aniversarea si Bacalaureat. Bine, are mult mai multe filme la activ, scurte si lungi, eu zic doar de ultimele. Un actor interesant, un regizor interesant, merita urmarit.
Si nu, nu am urmarit scurtmetrajul Meda. Daca as avea unde sa-l vad, l-as vedea.
Moartea Domnului Lazarescu (Duminica, 22 octombrie, 17:30, MTR)
Dintre filmele clasice ale noului val (daca-mi este permisa exprimarea), pe asta il lasasem nevazut. L-am vazut abia acum 3 ani. Nu ma atragea subiectul, consideram ca nu merita vazut.
Cumva, il consider cel mai slab film al lui Puiu, prefer oricand parastasul din Sieranevada ori debutul sau in lungmetraj, Marfa si banii. Si oricum, n-as revedea acest film. Cu toate astea, e film de referinta, trebuie vazut.
Il recomand, cu amendamentul ca-i un film bun care mie nu mi-a placut. Pot sa ma exprim astfel?
La final, insa, las filmul pe care EU il astept cel mai mult. Subliniez EU, pentru ca gusturile mele sunt, ca-ntotdeauna, diferite de ale majoritatii. Asadar …
Soldatii. Poveste din Ferentari. – Duminica, 22 octombrie, 20:30, MTR)
Pentru mine, filmul acesta este special. Pe scurt: incepusem candva un doctorat avand ca tema manelele. Ulterior, Adi Schiop si-a inceput o lucrare avand aceeasi tema. Intre timp, eu am abandonat, in timp ce el si-a terminat teza. Acest film este, de fapt, povestea din spatele povestii. Povestea este reala, sunt curios cat de mult a fost inflorita cinematografic, si este ecranizarea cartii omonime scrise de Adi Schiop. Intre timp, a aparut si teza efectiva de doctorat, titlul acesteia fiind Smecherie si lume rea. Universul social al manelelor, cartea aparand la editura Cartier (in cartier, logic, se asculta manele).
Mai sunt filme interesante, care mi-au atras atentia, dar pe ele le gasiti singuri in programul festivalului.
Eu va zic doar atat: mergeti sa vedeti filme romanesti in festivaluri, la proiectiile urmate de Q&A. Veti vedea mai mult decat un film. Veti trai o experienta. Si, bineinteles, mergeti sa vedeti Les Films de Cannes a Bucharest 2017, in perioada 13 – 22 octombrie. Salutari CINEMILE tuturor!
2 thoughts on “Filme Romanesti la Les Films de Cannes a Bucharest 2017”