Selfie 69 este un upgrade reusit

Selfie 69 este un upgrade reusit

cover-selfie-69

Pe scurt, 5 chestiuni interesante despre Selfie 69:

Emil Calinescu Cristina Iacob

Romanii invata ce este acela sequel

De multe ori mi-am pus intrebarea de ce romanii nu obisnuiesc sa faca sequel-uri. Ma intreb deseori de ce ei prefera sa arunce la gunoi niste personaje misto construite, de ce prefera sa o ia tot timpul de la zero. O fi ceva in gena noastra de romani, imi ziceam.

In ultima vreme vad ca a venit si la noi moda filmelor sequel. Dau ultimele 2 exemple in acest sens: Alt Love Building si Minte-ma frumos in Centrul Vechi. E drept, aceasta moda a atins, momentan, doar comediile, vedem ce ne va rezerva viitorul.

Daca intreb de un prequel, indiferent de film, voi fi catalogat nebun? Prequel romanesc, zic 🙂

Selfie 69 este facut in contrast cu primul Selfie

Vorbesc serios: primul Selfie era catalogat prea pueril, al doilea nu mai este pueril, insa este, in multe momente, prea serios; in primul Selfie Razvan Vasilescu (Nea Ceausu) era un om mult prea serios si rigid, acum este exact opusul; primul film era o comedie spumoasa, mult prea putin dragastos, al doilea e prea siropos si prea putin comedie. Asa este construit filmul, in mod intentionat. In contrast, insa indeajuns de asemanator incat sa nu simti ca te afli la alt film. O alegere buna, zic eu (am scris cu italc acele chestii; nu le luati cuvant cu cuvant, ele sunt acuze cu care nu sunt neaparat de acord).

Emil Calinescu Olimpia Melinte

Vedem cum au evoluat personajele

La Minte-ma frumos in Centrul Vechi e vorba de o franciza. Aici, insa, avem ACELEASI personaje, le vedem evolutia, vedem cum au evoluat, cum s-au schimbat ele. Legat de aceste evolutii, am de facut fix 3 precizari:

  • Razvan Vasilescu a jucat genial in prima parte, il prindea perfect rolul de tata comunist si exigent. Rolul de drogat batran, de tata permisiv, nu i se mai potriveste atat de mult.
  • Crina Semciuc, cu un rol EXTREM de bun in primul Selfie, pare acum destul de incomodata de noul rol. Parca si estetic ii statea mai bine prima oara.
  • Cei 3 baieti, insa, par a avea roluri mult mai bune decat in prima parte. Mai bune si mai importante, cei 3 devenind personaje principale (de bun augur aceasta avansare).
Vizionarea de presa a fost de ziua lui Vlad.
Vizionarea de presa a fost de ziua lui Vlad.

Avem iarasi actori de afis

In prima parte ii aveam pe Florin Calinescu, Smiley, Alex Velea si Mihaela Radulescu. Acum ii avem pe Virgil Iantu, Loredana Groza, Natalia Mateut, Tolea Ciumac si Emilian Oprea. Aceste nume dau bine pe afis, foarte bine ca cei care fac filme romanesti se gandesc la modalitati de atragere a publicului la cinema.

selfie-69

Spectatorul inainte de toate

In general, filmele au urmatorul traseu: prima oara sunt vazute de catre presa (critici, bloggeri, ziaristi), abia apoi filmul ajunge la publicul larg. Uneori, rar ce-i drept, avanpremiera coincide cu vizionarea de presa (jumatate din locuri sunt pentru presa, dar se vand si bilete ori, fara bilete vandute, insa sunt anuntate concursuri).

In cazul Selfie 69 lucrurile au stat in felul urmator: au avut cateva avanpremiere in provincie si in tara (IN ORDINEA ASTA), presa vazand filmul la multe zile dupa. Teoretic, ar fi trebuit sa ma supere ideea, sa ma faca sa devin invidios. De fapt, ma bucura. Este dovada ca filmul este adresat publicului larg, ca spectatorul este pus pe primul plan.

Iar faptul ca prima avanpremiera a avut loc in provincie si nu in Bucuresti este iarasi un semnal. Nu stiu cine a gandit campania asta, dar nu mi se par deloc intamplatoare aceste chestiuni. Sa vedem cifrele, doar ele pot spune daca alegerea a fost una corecta.

Concluzii

Mergeti sa vedeti Selfie 69, daca nu ati facut-o deja. V-as zice chiar sa mergeti sa il vedeti de mai multe ori, primul Selfie mie placandu-mi MULT mai mult la a doua vizionare (cu jumatate de gura si oarecum rusinat va spun ca prima oara nu ma atrasese in mod deosebit). Un film fresh, o comedie de dragoste (in egala masura comedie si film de dragoste), unul dintre putinele sequel-uri romanesti. Eu prefer sa spun ca Selfie 69 este un upgrade reusit, pe care nu trebuie sa-l ratati.

Sa ma si laud acum cu isprava mea: am facut 69 de selfieuri in ziua vizionarii de presa. M-am apucat tarziu de treaba (era si prima zi de scoala, am tras cateva poze si in fata scolii mele, pacat ca era noapte), dar am reusit. Isprava se vede pe facebook, intr-un gif (wp-ul nu imi permite sa incarc gif-uri, nu sunt atat de competent tehnic #casazicasa).

Selfie 69 a intrat de ieri, 16 septembrie, in cinematografe, fiind distribuit in Romania de Independenta Film. Salutari CINEMILE tuturor!

ps: Am uitat sa zic: Selfie 69 mi-a placut, per total, mai mult decat primul. Astept, insa, si parerile voastre legate de acest lucru. Unii il prefera pe primul 🙂

 

 

 

 

. 1 comentariu la Selfie 69 este un upgrade reusit. Categories: 2016, Filme romanesti. Tags: , , , , , , .

About Emil Calinescu

Blogger de profesie, cinefil de placere, Cinemil pe scurt. Mai multe despre mine gasiti pe pagina Cinemilii.

1 thought on “Selfie 69 este un upgrade reusit

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.