Serile Filmului Romanesc Iasi 2016

Serile Filmului Romanesc Iasi 2016

Serile Filmului Romanesc Iasi 2016

Pasiunea mea pentru filmele romanesti

 

Dintotdeauna mi-au placut filmele romanesti. Uneori, fiind vorba de gusturi, nici nu pot explica foarte bine pasiunea mea. Poate pentru ca multi actori imi plac de pe scena de teatru, motiv pentru care vreau sa-i vad si in filme. Poate pentru ca filmele romanesti sunt facute aici, pe trairi romanesti, cu intamplari romanesti, cu limbaj romanesc (uneori, prea colorat). Poate pentru ca la orice avanpremiera de film romanesc, din festival ori, vine echipa si reuseste, cumva, sa ma faca sa imi placa acel film mai mult decat ar trebui. Poate este un soi de nationalism al meu pe care nu-l pot explica. Poate imi place sa AUD limba mea natala, asta desi urasc din tot sufletul filmele dublate.

In plus, o chestie care nu se spune: filmele romanesti, dupa ce ies din cinematografe, pare ca intra in niste gauri negre, nefiind disponibile nicaieri, nici legal si nici macar ilegal. Asa ca daca vreau sa le vad, trebuie sa o fac repede, in cinematografe.

Festival de filme romanesti?

In afara de Noaptea alba a filmului romanesc, unde nu te poti apropia din cauza aglomeratiei, in Bucuresti nu exista niciun eveniment dedicat filmelor autohtone. Le mai vedem in cateva festivaluri, inghesuite printre multe alte filme. Tin minte, in acest sens, prima proiectie a filmului Love Building, de la Best, cand o sala intreaga s-a ridicat in picioare si a aplaudat filmul. In rest, evenimente dedicate exclusiv fimului romanesc nu prea avem.

TIFF-ul, cel mai mare festival de film din tara, are sectiune speciala pentru filmele romanesti, o initiativa laudabila, dar tot nu este in capitala. Capitala tarii nu pare a fi atat de doritoare de film romanesc.

Festival de provincie

De multe ori am spus ca marea calitate a TIFF este orasul Cluj. Am fost apoi in Timisoara, la un festival de teatru. La fel: marea calitate a acelui festival este orasul. La Sibiu n-am fost, dar toata lumea lauda orasul si festivalul de teatru, cel mai mare din tara.

De fapt, fara sa fur meritele oraselor, problema este la Bucuresti: e un oras prea mare, care nu se poate concentra pe un singur eveniment. Sunt prea multe teatre, prea multe cinematografe (de mall, ca restul sunt pe cale de disparitie), prea multe evenimente conexe pentru ca orasul sa se poata concentra pe unul singur. Sunt festivaluri bune si in capitala, putem vedea filme foarte bune, putem vedea spectacole de teatru foarte bune, dar FARMECUL unui festival de provincie este altul.

Serile Filmului Romanesc Iasi 2016 Mircea Diaconu

Nu am vizitat Iasiul

Tin minte ca prima oara cand am vizitat Clujul am fost fascinat. Orasul, locuitorii, atmosfera, totul imi placea. Cand am revenit la Comedy Cluj, dupa 1 an, totul era la fel, dar nu mai era acel SOC cultural. La Timisoara la fel: cand voi reveni in mai in Timisoara nu ma voi simti la fel de bine.

In Iasi, insa, socul va fi puternic. Pe langa festival, pe langa filme, pe langa evenimente, Iasiul trebuie vizitat ca atare. Un festival de film ori de teatru este SI un prilej de a vizita un oras. Ma voi plimba prin Copou, voi merge sa vad Teiul lui Eminescu, voi face ceea ce trebuia sa fac de mult timp. Si dupa ce ma voi incarca sufleteste ziua cu asa ceva, seara filmele imi vor parea MULT mai bune.

Serile Filmului Romanesc Iasi 2016 – Invitat Mircea Diaconu

In fiecare an exista un invitat special. Anul acesta este Mircea Diaconu. Nu insist asupra sa, il cunoaste toata lumea, zic un singur lucru: faceti abstractie de cariera sa politica. Eu vreau sa il vad pe ACTORUL Mircea Diaconu, vreau sa ma bucur de Filantropica, vreau sa ma bucur de Asfalt Tango, vreau sa ma bucur de multe alte filme pe care nu am apucat sa le vad. Optiunile sale politice sunt discutabile, dar nu ar trebui sa ii anuleze cariera sa cinematografica.

Serile Filmului Romanesc Iasi 2016 editia 07

Si inca ceva: nu veti vedea DOAR filme la Iasi. Avem si o expozitie fotografica, dar si o dezbatere.

Serile Filmului Romanesc Iasi 2016 – 4-8 mai perioada de desfasurare. Programul se gaseste aici. Fac tot posibilul sa fiu si eu prezent. Daca asa va fi, cu cine ma voi vedea acolo? 🙂 Salutari ROMANESTI tuturor!

 

. 2 comentarii la Serile Filmului Romanesc Iasi 2016. Categories: Filme romanesti, Serile Filmului Romanesc Iasi 2016. Tags: , , .

About Emil Calinescu

Blogger de profesie, cinefil de placere, Cinemil pe scurt. Mai multe despre mine gasiti pe pagina Cinemilii.

2 thoughts on “Serile Filmului Romanesc Iasi 2016

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.