Sonic the Hedgehog filmul

Sonic the Hedgehog este un film bazat pe jocul popular omonim dezvoltat de SEGA la inceputul anilor 90 (primul joc a fost lansat in 91, fiind urmat de alte jocuri, dezvoltate fie tot de SEGA, fie de alte studiouri). Este considerat a fi un joc reprezentantiv pentru cultura anilor 90. Puteti cauta mai multe detalii despre joc daca va intereseaza. Mai jos va las clipul complet cu jocul original, din 1991:

Acum, daca vreti sa vedeti evolutia jocurilor cu ariciul Sonic, va las un alt clip, mai scurt. Eu voi rezuma totul intr-o fraza: oricat ar fi evoluat grafica, seria de jocuri Sonic ramane una ancorata in gandirea anilor 90. Va convingeti si singuri din clipul de mai jos:

La finalul clipului vedeti imagini si din film. Caci la el voi ajunge acum, la filmul Sonic the Hedgehog, si la problemele lui mari.

Prima problema, cea mai importanta, este legata de atmosfera de gaming, care lipseste cu desavarsire. La multe filme bazate pe jocuri, senzatia ca urmeaza oricand sa iei controllerul si sa intri in film, sa rezolvi problema, e omniprezenta. Dau aici doua exemple: filmele Hitman: Agent 47 si Assassin’s Creed. Bineinteles ca sunt mai multe, dar sunt primele care mi-au venit in minte. Filmele au atmosfera jocurilor, cine le-a jucat a recunoscut imediat despre ce-i vorba. In cazul Sonic, oricat de popular ar fi fost jocul, cu greu poate fi recunoscuta atmosfera de gaming.

Veti spune ca jocurile Sonic nu pot genera personaje precum Hitman, ca sunt jocuri arcade (in mare parte). Ceea ce e adevarat, doar ca, vedeti voi, daca Sonic e un personaj arcade inseamna ca nu se preteaza la cinematografie. Nu poti scoate bani din piatra seaca. Expresia cealalta cu biciul n-o spun, dar se potriveste si ea.

Filmul Sonic the Hedgehog ar trebui sa functioneze de sine statator, ar trebui analiza strict din perspectiva a ce vedem pe ecran. Doar ca atunci avem 2 probleme. Prima este cea evidenta: ar trebui sa ignoram marele sau avantaj, popularitatea sa. Au preluat un personaj popular pentru gamingul anilor 90, introducandu-l intr-o cu totul alta atmosfera, una foarte umana si foarte specifica zilelor noastre.

O a doua problema este cea legata de explicatii: nu aflam mare lucru nici despre Sonic, nici despre dusmanul sau, Ivo Robotnik. Din film nu se intelege nimic: era bun sau era rau? Un geniu neinteles? El voia, de fapt, sa faca bine sau avea planuri ascunse, malefice? In ce relatii era el cu guvernul? Nici despre ariciul Sonic nu aflam prea multe, desi putinul pe care-l aflam ar putea fi de ajuns, putem pur si simplu pleca de la premisa ca e un super-erou. Caci referirile la super-eroii de benzi desenate (cu Flash in frunte) sunt omniprezente in film.

As zice chiar ca avem mai multe referinte (easter-eggs) despre benzile desenate si cultura anilor 90 decat despre personajele in sine. Despre Sonic aflam ca este singuratic ca orice arici (chestie pe care am mai auzit-o si in animatia cu ariciul Latte). De unde avea puterile alea nu stim, stim doar cum a primit inelele prin intermediul carora putea calatori in diverse lumi. Iar apropo de easter-eggs, mai jos le gasiti pe cele legate de … jocuri (atentie: contine si ceva SPOILERE):

Iar legat de Ivo Robotnik marea problema este legata de interpretare: Jim Carrey pare ca era cu gandul la alte roluri. Da, s-a incercat mixarea mai multor personaje vechi ale sale, unele bune, altele rele, altele neutre, rezultatul fiind dubios. Rezultat care, sa ne intelegem, era previzibil. Ca sa dau un exemplu culinar pe care l-am tot dat, daca pui miere in shaorma, peste maioneza si usturoi, nu te poti astepta sa-ti rezulte ceva delicios.

Nu v-am povestit nimic despre film si nici n-o s-o fac. Trebuie doar sa stiti ca ariciul Sonic the Hedgehog are o super-viteza (inca mi-e neclar daca ea poate creste oricat, pana la infinit, ori daca are o limita) si poate calatori oriunde vrea el prin intermediul unor inele. Se poate teleporta pe o alta planeta ori pe aceeasi planeta intr-un alt loc. Problema lui este ca trebuia sa se ascunda (ca de obicei, super-puterile ori super-averile atrag dusmanii care vor sa le ia). Cand ai o super-viteza, toata viata trebuie sa … fugi. Mai multe aflati vazand filmul. Mai jos vedeti o chestie interesanta legata de … trailer 🙂

Partea care ar putea salva Sonic the Hedgehog este finalul, unul care lasa larg deschisa portita pentru continuari. Care sequel-uri ar putea oferi explicatiile necesare.

Sonic the Hedgehog este un film decent, care insa este marketat gresit. Nu e movie game, este doar un film care are in prim plan doua personaje din jocuri. Ceea ce e un pic diferit, daca ma intrebati pe mine. Ceea ce inseamna, totodata, ca ar putea fi mai apreciat de catre tanara generatie, care n-a jucat niciun joc Sonic, decat de catre nostalgici. Oare asta si-au dorit producatorii?

Sonic the Hedgehog este in cinematografe din 21 februarie, fiind distribuit in Romania de RoImage. (Apropo, uitasem sa va vorbesc despre animatiile cu Sonic; vedeti exact cum sta treaba in clipul de mai jos)

. Niciun comentariu la Sonic the Hedgehog filmul. Categories: 2019, 2020. Tags: .

About Emil Calinescu

Blogger de profesie, cinefil de placere, Cinemil pe scurt. Mai multe despre mine gasiti pe pagina Cinemilii.

Be the first to leave a reply

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.