Spargatorul de oase (Spaccaosa) – Visuali Italiane 2023

Spargatorul de oase (Spaccaosa) este unul dintre cele mai brutale filme vazute in ultima vreme. Un film care realmente m-a socat, desi eu sunt greu de speriat. Citesc multe thrillere, ma uit des, din ce in ce mai des, la filme de groaza, deci ce anume m-ar fi putut soca atat de mult?

Spargatorul de oase (Spaccaosa) ne spune o poveste socanta: niste oameni saraci acceptau sa le fie distruse membrele pentru bani. Da, ati citit bine: niste oameni de bine iti distrugeau o mana sau un picior, sau si una, si alta, pentru a incasa banii de la o firma de asigurare. Tu primeai cateva mii de euro, 2-3 mii. Evident, piciorul valora mai mult decat mana. Asigurarea dadea mai mult.

Filmul este socant nu doar prin scenele de sfaramare a oaselor, in fond avem o singura scena, la inceput, una extrem de dura, in rest vedem doar omul deja schilodit, ci prin desfasurarea actiunii. Imaginati-va ca Mafia nu punea pistolul la tampla nimanui. Toata lumea efectiv venea la oamenii in cauza si ii ruga, le cere ajutorul. „Ma puteti ajuta si pe mine, am nevoie de niste bani…”. Mafiotii se comportau ca si cum faceau o favoare, ca si cum doar anumiti oameni merita aceasta onoare.

Cu riscul de a face spoilere, trebuie sa va dezvalui cele 2 momente cand filmul realmente m-a socat. Nu ca ce v-am dezvaluit pana acum nu ar fi socant. Prima scena il are in prim-plan pe un tip, care cere mafiotilor o favoare: am nevoie ACUM de bani, pentru botezul fiicei, dar vreau sa ma aranjati dupa, sa pot dansa si eu. Eh, la acea petrecere, fratele viitoarei victime, si el cu mana distrusa, spune: Danseaza, ca de maine n-o sa mai poti face asta. Socant de-a dreptul.

A doua scena, al doilea moment, este cu adevarat cutremurator. Unul dintre tipii care racola oameni, un om de onoare, evident, era oarecum indragostit de o tipa. O pustoaica adolescenta, care hoinarea aiurea, care nu prea avea niciun rost. Si nici unde sa stea nu avea. O gazduieste pentru cateva zile la el acasa, unde statea impreuna cu venerabila sa mama. Eh, dupa ce ea este omenita si tot spune cat de indatorata le este, la un moment dat mama isi indeamna fiul: Rupe-i oasele fetei!

De altfel, acolo, in locul in care ei erau tinuti (erau tinuti, asa schiloditi cum erau, pana firma de asigurare platea suma de bani aferenta), parea a fi singura fata. Restul erau barbati, deopotriva tineri si batrani.

Cel mai cutremurator lucru este insa altul: filmul este bazat pe fapte reale. Chiar a existat o retea mafiota care se ocupa cu asa ceva. Orasul in care se desfasoara actiunea este Palermo.

Fidel principiului meu de a ma pune in pielea personajelor, tremura carnea pe mine cand incercam sa ma pun in pielea victimelor. Oamenii aceia erau saraci, lipsiti de perspective, majoritatea dintre ei deloc mobiliati la mansarda. Lor li se fluturau pe la nas niste bani nemunciti. La inceput, li se parea floare la ureche, li se parea simplu. Chiar calculai ca poti sa te descurci, cumva, fara o mana ori fara un picior. Dupa ce faceai asta erai un om distrus atat fizic, cat si psihic.

Ar fi simplu sa dau cu pietre (in acest caz, pietrele cadeau de sus, intr-un troller, direct pe mana ori pe piciorul victimei) in oameni, sa spun ca prostia lor i-a facut infirmi. Insa lucrurile nu-s deloc asa. Sincer, nu as vrea sa ajung niciodata in situatia respectiva. Vorbim, evident, cu precadere despre oameni cu familie si mai ales cu copii. Cand ai copii, sacrificiul nu mai pare atat de absurd. De ilogic. De lipsit de sens.

De ce m-a socat atat de mult Spargatorul de oase (Spaccaosa)? Ce are diferit acest film fata de multe alte filme cu mafioti? Pai, dupa mine, lucrurile sunt simple: cand mafiotii se impusca intre ei, eu ma simt in siguranta. Treaba lor ce fac, sunt mafioti, merita sa moara. Cand, insa, treburile lor ii vizeaza pe cei ca mine, cei ca mine insemnand si cei care au ajuns intr-o situatie in care desi nu-mi doresc, as putea ajunge, filmul ma loveste in plin. Chiar si daca NU m-as duce, nu as vrea acei bani, tot ar fi deprimant sa ma invart intr-o luma plina de oameni schiloditi de buna-voie.

Spargatorul de oase (Spaccaosa) este un film excelent realizat, despre care nu pot spune ca MI-A PLACUT. M-a socat, m-a intristat, dar toate acestea s-au petrecut pentru ca el este FOARTE BINE REALIZAT. A fost vazut la festivalul Visuali Italiane – Noua Cinematografie Italiană în România editia a doua 2023.

. Niciun comentariu la Spargatorul de oase (Spaccaosa) – Visuali Italiane 2023. Categories: 2018. Tags: , , .

About Emil Calinescu

Blogger de profesie, cinefil de placere, Cinemil pe scurt. Mai multe despre mine gasiti pe pagina Cinemilii.

Be the first to leave a reply

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.