Eu si Spotty / Io e Spotty – Visuali Italiane 2023

Eu si Spotty / Io e Spotty este unul dintre cele mai dubioase filme vazute in ultima vreme. Dubios nu inseamna, insa, de groaza. Periculos. In multe momente este fix contrariul.

Povestea suna dubios: Matteo este tipul de artist genial neinteles si singuratic. El creeaza animatii, este extrem de bun in ceea ce face. Insa atunci cand seara ajunge acasa adora sa se imbrace in caine. Drept urmare, a dat un anunt pentru a-si angaja un … dog-sitter. Adica cineva care sa aiba grija de el cand este caine. Care sa-i accepte aceasta latura.

Cea care gaseste acest anunt este Eva. De ce accepta Eva aceasta slujba ingrata si cum reuseste sa-si duca munca la capat ramane sa descoperiti singuri.

Personal, consider ca Eu si Spotty / Io e Spotty este o drama, nicidecum o comedie, asa cum apare pe multe site-uri. Ma rog, poate avem intelesuri diferite ale notiunii de comedie.

Tot ca o consideratie personala, dupa astfel de filme starea mea psihica este MULT mai buna: pot spune cu mana pe inima ca SUNT NORMAL. Daca inainte am tot felul de dubii, de indoieli, dupa un astfel de film rasuflu usurat.

Acum, daca mi-a placut sau nu este o chestiune relativa. Nu pot sa nu apreciez originalitatea, la fel cum nu pot sa nu observ chimia excelenta dintre cei 2. Eva este un personaj foarte bine conturat, foarte bine interpretat, un personaj simpatic, carismatic, cu care eu am empatizat. Cu care oricine empatizeaza cu usurinta.

Din pacate, eu nu am putut empatiza cu drama lui Matteo. Pur si simplu am ras isteric atunci cand am vazut prima data cainele de care trebuia sa aiba Eva grija. Ulterior am privit cu mila personajul, insa fara a putea in vreun fel sa empatizez. Nu ironizez problemele psihice, nu ma bucura nicicum, insa de la un punct incolo nu mai pot intelege oamenii.

Evident, filmul poate fi privit si metaforic, masca animala facandu-l pe Matteo sa fie mai autentic. Putem s-o privim in multe feluri, insa eu sunt atat de defect incat am preferat sa o privesc realist. Am incercat sa-l vad pe Matteo ca pe un personaj REAL, ca pe un om care are nevoie de ajutor. Am plecat de la premisa, corecta sau gresita, ca astfel de oameni traiesc printre noi.

Am incercat sa ma gandesc cum as reactiona daca as cunoaste astfel de persoane. Aici m-am blocat: pe de-o parte, oamenii acestia sunt singuratici, iar pe de alta parte, fiind atat de ciudati, sunt convinsi ca eu i-as evita. Sau asa vreau sa cred acum.

Insa mi-am pus o intrebare la care n-am gasit raspuns: cum as reactiona daca as afla ca o persoana apropiata are un astfel de job. Cum m-as simti ca amic, prieten, poate chiar frate, de-al Evei? Cum as privi-o pe ea? Cum s-ar schimba parerea mea despre ea, daca as auzi de cine are ea grija?

As vrea sa cred ca mi-ar fi in continuare prietena, ca acest aspect, detaliu, nu ar schimba relatia noastra. Dar cred, de fapt, ca ma mint singur. Nu ca obiectiv, rational, nu ar fi alegerea corecta. Doar ca in astfel de cazuri nu ratiunea primeaza.

Evident, cei care sunt parinti isi pun intrebarea cum ar reactiona daca ar fi in pielea parintelui, fie al Evei, fie al lui Matteo. Eu NU sunt parinte, NU imi propun sa fiu, asa ca nu pot sa raspund la aceasta intrebare. De fapt, un astfel de film imi intareste convingerea mea: fix d-asta nu vreau sa devin parinte, pentru ca a mea odrasla sa nu ajunga precum Matteo ori precum Eva. Nu ca Eva face ceva rusinos, dar pe cuvant de am habar cum ar trebui sa reactionez ca parinte.

Eu si Spotty / Io e Spotty este un film pe care vi-l recomand. Nu pot afirma ca mi-a placut, dar este original, dubios, diferit. Pentru cine are chef de ceva RADICAL diferit, Eu si Spotty / Io e Spotty este alegerea PERFECTA. Iar daca lucrati ca psiholog, e clar ca nu trebuie ratat. Sper, totusi, sa nu dea nimanui idei. Sper, desi ceva din mine imi sopteste contrariul.

Eu si Spotty / Io e Spotty a fost vazut la festivalul Visuali Italiane 2023. Nu este anuntat a intra in circuitul normal al cinematografelor, dar poate veti avea noroc prin vreun alt festival ori pe vreo platforma de streaming.

Be the first to leave a reply

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.