Spirala (Spiral) – TIFF 2021

Spirala este o coproductie Romania – Ungaria, produsa de Hai Hui Entertainment si distribuita in Romania de Transilvania Film, care-l are in rolul principal pe actorul roman Bogdan Dumitrache. Filmul este in maghiara, la TIFF a rulat cu titlul SPIRAL, deci publicul roman mai putin informat ar fi putut fi indus in eroare. Oficial este coproductie, eu i-as zice mai mult un film ardelenesc de limba maghiara. E drept, la TIFF 2021 a rulat in cadrul Zilei Maghiare.

Spirala (Spiral) - TIFF 2021

Bence (interpretat excelent de Bogdan Dumitrache) si Janka se muta pe malul unui lac, traind din taxarea celor care vor sa pescuiasca. O viata aparent linistita, departe de agitatia vietii urbane. Aparenta armonie se duce pe apa sambetei treptat, asa cum se duce si viata din jurul lacului. Atunci cand in peisaj mai apare o femeie, vedeti exact cine era, ce ocupatie avea, lucrurile devin cu atat mai nelinistitoare. Aparenta liniste exterioara se transforma intr-o agitatie interioara permanenta. Trebuie sa ne asumam deciziile trecutului si sa traim cu ele. Sa ne infruntam pe noi insine.

Trebuie sa va marturisesc faptul ca am ramas uimit de maghiara actorului Bogdan Dumitrache. Omul e nascut la Bucuresti, nu stiu sa aiba rude prin Ungaria ori prin Ardeal, drept urmare banuiesc ca a invatat limba strict pentru acest film. Si a facut-o bine, temeinic. Pare de acolo, nu are vreun accent (bine, spun asta ca nevorbitor de maghiara). Oricum, o interpretare excelenta, convingatoare.

Filmul este regizat de Cecilia Felmeri, o regizoare destul de cunoscuta in Cluj pentru activitatea sa didactica (cadru didactic la Universitatea Sapentia, de limba maghiara), care pana acum a regizat (coordonat) mai multe scurtmetraje studentesti. Este debutul ei in lungmetraj.

Legat de povestea in sine a filmului, trebuie sa va fac o marturisire personala. Cunosc persoane care s-ar muta in locuri izolate. In secolul nostru, singura conditie este o conexiune buna la internet. Dar daca ar fi indeplinita aceasta conditie, multi s-ar muta: la tara, pe malul unui lac, chiar pe o insula. Dupa ani de zile traiti in zgomot, in agitatie, multi vor sa cada in extrema cealalta. Vor sa traiasca intr-o liniste asurzitoare. Doar ca aceasta liniste mi se pare mai daunatoare decat agitatia, mai ales daca tu esti obisnuit altfel. O iei razna complet, nu mai esti om. Cel putin asta s-ar intampla cu mine, nu ma vad traind intr-o astfel de locatie, chiar daca avand in vedere ce fac eu la limita as putea face asta.

Ce se intampla cu personajul principal este de asteptat, este ceea ce s-ar intampla cu multi care ar fi pusi in aceasta situatie. Deciziile pot fi diferite, asta-i adevarat, insa nu doar ele sunt relevante, ci si cum s-a ajuns la ele. De ce le-a luat, ce anume l-a impins sa actioneze astfel.

Mi-a placut Spirala, m-a pus pe ganduri mai mult decat alte filme, am reusit sa ma transpun in film, sa ma gandesc cum as actiona. Vi-l recomand si voua. E drept, unii se vor transpune in pielea personajelor feminine, caz in care discutia este cu totul alta. Insa cumva pe mine m-a atras personajul masculin, pe el am incercat sa-l inteleg, cu el sa empatizez.

Filmul Spirala va rula in cinematografele Romaniei din 26 noiembrie 2011.

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.