Stapanul – TIFF 2024

Stapanul este un film rusesc despre putere si subjugare. Familia lui Ivan asista la un cumplit accident rutier pe autostrada. Ivan sare in ajutor si isi risca viata pentru a salva un necunoscut. Necunoscutul este Rodin, un om extrem de influent in regiune, care ajunge sa se intre in viata lui Ivan. Daca la inceput Rodin este recunoscator si il ajuta pe Ivan, ulterior relatia dintre cei 2 aluneca pe o panta periculoasa. Rodin doreste sa conduca, sa arate cine-i seful, iar Ivan vrea sa arate ca e independent, ca-i pe propriile picioare. Cum se termina aceasta lupta pentru putere ramane sa descoperiti singuri.

Stapanul are 3 mari calitati, 3 puncte tari evidente, pe care simt nevoia sa le scot in evidenta.

Primul dintre ele este legat de politica, de modul in care este condusa societatea rusa. Exista un lider local, la noi au fost numiti baroni, acolo au alt nume, dar ideea este aceeasi. Omul taie si spanzura in zona, telefonul lui fiin decisiv. Rodin este un astfel de lider, de baron, un om pe care nu ti-l doresti dusman, dar pe care nu ai vrea nici sa-l ai ca prieten.

Pe langa povestea principala, a lui Ivan, mai avem un plan narativ secundar, in care in regiune au loc ample proteste. Rodin trebuie sa rezolve SI aceasta problema. Cum o rezolva ramane sa descoperiti singuri, insa nu este greu de anticipat, de ghicit.

Al doilea aspect important este cel uman. Eu m-am gandit in fiecare moment cum as actiona daca m-as afla in locul personajelor. In mod surprinzator, as zice chiar socant, aproape de fiecare data as fi actionat precum personajele filmului. As actiona la fel, dar nu as ajunge chiar bine. Ceea ce ma face sa ma gandesc la societatea per ansamblu. Ea este gresita, nu eu, nu oamenii.

Da, as actiona si cum o face Rodin, as profita de putere. Asta ar face majoritatea oamenlor, oricat de mult ne straduim sa negam asta. Eu prefer sa nu fiu ipocrit, sunt sincer cu mine, recunosc ca as actiona aproximativ asemanator. Nu mai spun de Ivan: el face ceea ce ar face cam oricine. Inclusiv in momentul in care salveaza viata unui necunoscut riscandu-si propria viata. Da, asa ar trebui sa actioneze oricine, asa as face si eu. Insa nu din altruism, ci dintr-un soi de egoism: daca NU as face-o, nu as putea dormi noaptea. Constiinta m-ar impiedica sa dorm bine noaptea.

Veti putea judeca cele 2 personaje atat individual, cat si impreuna. Eu le dau dreptate in 95% din situatii. Restul de 5% sunt detalii, nuante. Nimic radical diferit. Poate doar un pic mai diplomat. Sau, ma rog, asa cred, e posibil ca daca as fi EXACT in acea situatie, sa actionez IDENTIC.

Al treilea aspect este cel cinematografic, unde nu voi intra in detalii, insa voi spune clar si precis: nu am nimic de reprosat. Nici la regie, nici la interpretare. De la superlativ in sus, daca-mi este permisa aceasta sintagma.

Stapanul nu a fost primul film vazut la TIFF 2024, ci al doilea. Insa a fost primul despre care am scris, asa ca memoria virtuala il va retine drept primul. Oricum, un film pe care cu greu il uiti, un film diferit din aproape toate punctele de vedere.

Mergeti sa vedeti Stapanul, un film care va arata Rusia reala, autentica, cea fara legatura cu razboiul. Viata de zi cu zi, nefardata, fara propaganda dintr-un sens sau dintr-altul. Ce este amuzant este faptul ca eu am vazut Stapanul la Cinema Victoria, un nume comunist al unui cinematograf vechi din Cluj. Nu e clar victoria cui impotriva cui, dar e sigur o victorie. 

. Niciun comentariu la Stapanul – TIFF 2024. Categories: TIFF 2024. Tags: , .

About Emil Calinescu

Blogger de profesie, cinefil de placere, Cinemil pe scurt. Mai multe despre mine gasiti pe pagina Cinemilii.

Be the first to leave a reply

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.