Tenet este un film supraevaluat!

Tenet este un film supraevaluat, pe care il vei aprecia daca nu esti un cinefil inrait, daca nu ai vazut multe filme la viata ta. Tot ce voi scrie in continuare poate fi rezumat in fraza anterioara. Trebuie sa si explic, sa ma justific, dar daca voua v-a placut enorm filmul puteti lejer sa apasati X-ul din coltul ecranului (ori x-ul mai mic de la tab). Asadar …

Incep cu partea importanta, esentiala, pe care am avut-o pe tot parcursul filmului: senzatia de deja-vu (sau, cum ar zice oltenii, deja-fu). Toate chestiile din film pareau ca au mai fost spuse de zeci de ori, in zeci de moduri.

Iar gandul mi-a zburat cu precadere la filmul Inception. Pe langa faptul ca a fost regizat tot de Nolan, discutia in cauza am avut-o, acum 11 ani, in legatura cu el: ceea ce mie mi se parea wow, genial, incredibil, multora li se parea ciorba reincalzita. Pe mine ma daduse pe spate, altii pareau cumva satui de subiect.

Subiectul principal in Tenet este calatoria in timp: cum poti influenta viitorul cel mai bine daca nu stiindu-l dinainte? As putea sa imi pun problema, in mod filosofic: cum as putea profita daca as cunoaste dinainte viitorul? Ma rog, varianta simpla, banala, ar fi sa aflu dinainte rezultatul unor meciuri, sa pun la pariuri si sa ma imbogatesc. Ceea ce, in sine, n-ar fi un lucru rau, dar in mod evident as putea fi acuzat de mediocritate, ca gandesc marunt. Nu ca ar fi departe de adevar.

Conceptul in sine, de calatorie in timp, poate fi discutat si analizat in infinite moduri, problema multora, inclusiv a mea, este faptul ca-s satul de aceasta problema. Tenet nu aduce nimic nou nici ca morala, nici ca abordare cinematografica. Este un film corect facut, nu ai ce sa-i reprosezi. Pare a fi lucrarea de licenta a unui sef de promotie, care a facut totul foarte bine, dar care, ce sa vezi, n-a adus nimic nou pentru ca este tocilar si nu creativ. Cam asta pare a fi Nolan: tocilarul clasei, pe care nu-l poti bate daca lupti cu armele lui, care este evident foarte bun in ceea ce face, dar care, SOC SI GROAZA, este extrem de plictisitor. Ma rog, nu cred ca ati intalnit vreodata sefi de promotie neplictisitori :))

Emil Calinescu la Tenet Happy Cinema

De fapt, singura oaza de noutate, daca-mi este permisa exprimarea, este motivatia personajului negativ. Pentru prima data (ma rog, pentru mine), personajul negativ vrea sa distruga lumea pentru ca pur si simplu el va muri. Da, fix asa: el e bolnav de cancer, stie ca va muri, drept urmare cat traieste se strofoca sa gaseasca o modalitate prin care sa distruga intreaga lume. Avea ca motto de viata: daca eu nu voi putea avea parte de asta (de viata, de lume, de lux, de ACEASTA FEMEIE), atunci nimeni sa nu aiba parte.

Desi pentru multi chestia asta a trecut in plan secund, pentru mine este singurul lucru pe care mi-l voi aminti despre acest film. Caci mentalitatea in sine am intalnit-o deseori, de zeci de ori, la zeci de persoane. In general este o manifestare bolnava a geloziei, insa problema are o cauza mai adanca. Este cumva inversul notiunii de sacrificiu: nu te sacrifici tu pentru altii (asa cum au facut, de pilda, cei care s-au dus sa munceasca la Cernobil), ci ii sacrifici pe altii, nici macar pentru tine, ci pentru neputinta ta. De fapt, te razbuni pe altii, fara ca acei altii sa aiba vreo vina.

Nu scriu mai multe despre film pentru ca efectiv nu am ce. As avea de laudat realizarea lui cinematografica, una de top, fara insa sa impresioneze cu adevarat in vreo privinta, as avea de laudat povestea solida, cu sens, fara fracturi logice, si as avea de criticat doar durata exagerata, o poveste de maximum 100 de minute a fost spusa in aproximativ 150 de minute. Probabil Nolan traieste cu impresia ca filmele premiate sunt filme lungi, drept urmare a diluat actiunea filmului. Cam ce fac chelnerii romani cand pun apa peste vinul din carafa ori peste berea de la halba. O indoaie, o inmultesc, ajuta clientii sa bea mai mult fara sa se imbete.

Tenet este un film supraevaluat, pe care il vei aprecia daca nu esti un cinefil inrait, daca nu ai vazut multe filme la viata ta. Exact la fel cum sunt vinuri pe care le apreciezi pentru ca de fapt nu esti bautor de vinuri bune. Ca sa continui comparatia din paragraful anterior, Tenet este un spritz acceptabil, racoritor, care ALUNECA BINE. Nu este sub nicio forma un film (vin) care merita premiat pentru ceva. Poate doar pentru vanzari, insa aici a avut ghinionul pandemiei. Deh, a ramas vinul indoit in butoaie si a inceput sa se altereze…

Tenet a intrat in cinematografe in toamna anului trecut (data exacta este 18 septembrie 2020), fiind distribuit in Romania de Vertical Entertainment. El inca ruleaza in cateva cinematografe, eu reusind sa-l prind la Happy Cinema Bucuresti (are o singura proiectie pe zi, ruland in 2D).

ps: Ca sa justific pe de-a-ntregul titlul, Tenet este un film supraevaluat pentru ca unii au alte asteptari de la un film. Adica acei oameni care comanda acelasi lucru de la orice restaurant, acei oameni care se duc in fiecare an in acelasi loc in concediu, acei oameni care ies la bere in acelasi local … Pe scurt: oamenii care NU apreciaza noutatea, creativitatea, care duc o viata terna, robotica, vor aprecia Tenet. Ceea ce nu e neparat un lucru rau, e nevoie in societate si de astfel de oameni. Exista roboti care inlocuiesc oamenii, asa cum exista si roboti cu infatisare umana, cu organism uman, dar cu gandire si comportament de roboti. Dragi roboti, mergeti sa vedeti Tenet pentru ca nu veti fi dezamagiti!

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.