The breaking ice – BIFF 2023

The breaking ice ne arata povestea un trio extrem de interesant: Haofeng este un tanar urbanist din Shanghai, venit in vizita intr-un orasel din Nordul Chinei, Yanji; Nana este o tanara simpatica ce isi castiga existenta din activitatea de ghid de turism (sper ca stiti diferenta dintre GHID TURISTIC si GHID DE TURISM!), intr-unul dintre aceste tururi cunoscandu-l pe Haofeng; Nana ii face cunostinta lui Haofeng cu Xiao, un simpatic angajat al unui restaurant. Alcoolul ii apropie pe cei 3, asa ca dupa o betie crunta cei 3 devin un trio de nedespartit. Trei oameni singuri, solitari prin excelenta, isi petrec impreuna singuratatea.

The breaking ice spune, cel putin teoretic, o problema des intalnita in Asia: problema tot mai acuta a singuratatii. Regizorul este din Singapore, iar actiunea se petrece in China, aproape de granita cu Coreea de Nord. De fapt, problema este globala, universala, chiar daca este mai accentuata in Asia.

The breaking ice ne arata cum o suma de greseli de accidente pot duce la un rezultat pozitiv. Nana a suferit mai demult o accidentare care a facut-o sa renunte la cariera ei de patinatoare (titlul se refera si la cariera ei, dar si la atmosfera inghetata din acea localitate), iar Haofeng si-a pierdut telefonul, aceasta intamplare facandu-l sa ramana mai mult timp in friguroasa localitate Yanji. Ce fac cei 3, cum se comporta ca trio, dar si separati, luati 2 cate 2, ramane sa descoperiti singuri. Atentie: folosesc termenul TRIO in dauna celui de TRIUNGHI AMOROS. Ramane sa descoperiti singuri de ce.

The breaking ice este tipul de film care ma vizeaza mai mult decat altele. Decat multe altele. Subiectul singuratatii este despre mine intr-o masura mult mai mare. E drept, eu nu sufar de singuratate, eu ma bucur de ea, zi de zi, ora de ora, insa asta nu ma impiedica sa nu empatizez cu cei care o considera o corvoada.

Mi-a placut personajul Nana, acel ghid de turism foarte simpatic, care face oricarui turist sejurul mai placut. O persoana energica, tanara, simpatica, plina de voie-buna, care reuseste sa ascunda foarte bine traumele sale interioare. La exterior este o persoana joviala, aproape de invidiat, insa dupa ce ajungi s-o cunosti descoperi o cu totul alta persoana. Insa este in acelasi timp o persoana foarte buna, saritoare, o persoana care a vrut pur si simplu sa ajute un turist aflat in nevoie, care-si pierduse telefonul si care nu avea efectiv niciun ban asupra lui (in acest film toata lumea plateste cu telefonul; plata CU CARDUL pare cumva din secolul trecut in multe locuri).

Evident ca a fost si o scanteie intre ei, s-au placut din prima, insa relatia dintre ei decurge cu totul altfel decat o relatie „clasica” dintre un barbat si o femeie. Nana SIMTE ca Haofeng are nevoie DE PRIETENI si nu de o jumatate, are nevoie sa se redescopere, are nevoie sa petreaca ceva timp impreuna cu alti oameni.

Haofeng este iarasi un personaj interesant. Este urbanist, asa ca pentru el aceasta excursie este, la proprie, o iesire din zona de confort. Nu spune prea multe despre meseria sa, despre activitatea sa, insa urbanistul este de fapt un ARHITECT URBANIST. El este in esenta o persoana solitara, este mintea geniala din spatele amenajarii unui oras. Un om destept (cu infatisare de tocilar), bogat, eminamente urban, singur, care ajunge intr-o situatie limita. Este ajutat de 2 oameni simpli, evident mai putin bogati si mai putin destepti decat el. Cei 3 reusesc sa formeze un trio excelent, un trio unde trecutul fiecaruia este irelevant. De altfel, m-a mirat faptul ca Haofeng nu a facut niciodata uz de cultura sa superioara. El, in acea zona si in acel context, era mic, foarte mic. Era aproape un nimeni. Un membru al unui trio, egal din toate punctele de vedere cu ceilalti (mai putin cel financiar; nu ni se explica daca si cum va returna el banii celor 2).

Ca sa intelegeti pe deplin The breaking ice ar trebui sa fi mers prin Asia, sa intelegeti altfel cultura asiatica. Eu n-am mers, asa ca am incercat (oare am reusit?) sa inteleg filmul dintr-o perspectiva europeana. Per total, este un film excelent, pe care fiecare il va vedea si il va intelege pe baza propriei experiente. Doua experiente sunt relevante aici: experienta legata de singuratate (chiar si singuratatea in cuplu) si experienta legata de cultura asiatica.

Vedeti si voi The Breaking ice. Eu l-am vazut la Muzeul Taranului Roman, in cadrul BIFF 2023. Nu stiu unde veti avea voi ocazia sa-l vedeti, dar daca-l prindeti in vreun festival, eu zic sa nu il ratati.

. Niciun comentariu la The breaking ice – BIFF 2023. Categories: 2023, Bucharest International Film Festival 2023. Tags: , .

About Emil Calinescu

Blogger de profesie, cinefil de placere, Cinemil pe scurt. Mai multe despre mine gasiti pe pagina Cinemilii.

Be the first to leave a reply

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.