Disco boy – BIFF 2023

Disco boy este o poveste despre Aleksei, un luptator in Legiunea Straina, care dupa ce a fugit din Belarusul natal ajunge sa lupte in Delta Nigerului impotriva unor insurgenti ce puneau in pericol exploatarile de petrol din zona. El ajunge sa-l infrunte pe Jomo, liderul acelor insurgenti. Cum se infrunta cei 2 si ce au ei, de fapt, in comun, ramane sa descoperiti singuri.

Despre Disco Boy, un film conceput in aproape 10 ani (dupa spusele regizorului), coproductie Franta, Italia, Belgia si Polonia, nu o sa va vorbesc foarte mult. Ca de obicei, detaliile tehnice, strict cinematografice, le voi lasa in seama altora, in seama celor care se pricep. Aici ma voi referi strict la cele 2 probleme sociale si politice pe care filmul le pune: Legiunea Straina si modul in care companiile straine, franceze si nu numai, exploateaza resursele din tarile africane.

In primul rand, sunt curios daca voi stiti ceva despre Legiunea Straina. Eu nu stiam aproape nimic. Stiam vag, insa recunosc ca nu avusesem curiozitatea sa caut mai multe. Nu se ivise ocazia, ca sa zic asa.

Pe scurt, in Legiunea Straina poate intra orice cetatean strain, inclusiv cei fara acte. Trebuie sa lupte 5 ani de zile acolo pentru a dobandi Pasaport Francez. Este o trupa militara extrem de selectiv, este o mandrie sa fi luptat acolo, dupa ce ai absolvit acel examen toata lumea te priveste cu respect.

Ati putea crede, deci, ca este un film de razboi, unul in care nu avem armate clasice, ci niste insurgenti impotriva Legiunii Straine. Ceea ce nu este decat 20% adevarat. Miza filmului nu este razboiul in sine, el este doar o intamplare printre multe altele. Aleksei devine cu totul alt om dupa instructia primita, dar si dupa misiunea respectiva. Iar acest „alt om” inseamna o transformare completa: atat psihica, cat si legala. El devine cetatean francez, i se pierd urmele, nu mai conteaza pentru nimeni unde s-a nascut si ce viata a avut inainte.

Partea si mai interesanta abia acum urmeaza: desi filmul este gandit, conceput, acum 10 ani, situatia politica din Niger este de data recenta. Filmul este, deci, cu atat mai actual, cu atat mai relevant.

Iar mesajul politic al filmului nu este nicidecum favorabil Frantei. Chiar daca nu este aici locul potrivit pentru a vorbi despre asta, eu sunt de parere ca schimbarea radicala din politica mondiala va veni din Africa. Nigerul este doar o mica parte a problemei. Chiar daca este o tara mare, este o picatura intr-un ocean. Schimbarea de orientare politica si economica a Africii, ireversibila din punctul meu de vedere, este mult prea putin analizata. Sau, daca este, acest lucru nu este facut public.

Filmul are, deci, marele merit de a arata cealalta fata a monedei. De a spune un adevar nu foarte comod.

Tot legat de actualitate, cetateanul in cauza este bielorus. Cand filmul a fost gandit prima data, nu era razboi in Ucraina, iar bielorusii nu erau chiar paria in toata Europa. N-or fi fost ei cetateni model, exemple de dat, dar nimeni nu parea sa aiba nimic cu ei.

Din aceste ultime 2 motive, povestea este prevestitoare, a reusit sa anticipeze multe lucruri.

Un ultim aspect, dezvaluit de regizor la finalul proiectiei: ideea filmului i-a venit dupa ce a intalnit intr-o discoteca un fost luptator in Legiunea Straina. Chiar asa: v-ati imagina ca un om dur, care a indurat un asemenea antrenament, ar putea fi un om care sa le aiba cu dansul, care sa fie pasionat de asa ceva?

Nu, nu voi putea afirma ca dupa ce am vazut Disco Boy stiu TOTUL despre Legiunea Straina. Insa filmul are marele merit de a-mi fi starnit apetitul, ca sa ma exprim culinar, pentru a cauta cat mai multe informatii despre acest subiect.

Disco Boy a fost vazut la Muzeul Taranului Roman, in cadrul BIFF 2023. Disco Boy este per total un film excelent, care trebuie vazut mai ales pentru mesajele politice incomode pe care le transmite. Mie mi-a placut din toate punctele de vedere, drept urmare il recomand tuturor! Din pacate, nu are un distribuitor, asa ca nu stiu UNDE poate fi el vazut. Sper ca pe vreo platforma de streaming, dar in momentul scrierii acestui articol nu detin vreo informatie suplimentara in acest sens.

. Niciun comentariu la Disco boy – BIFF 2023. Categories: 2023, Bucharest International Film Festival 2023. Tags: , .

About Emil Calinescu

Blogger de profesie, cinefil de placere, Cinemil pe scurt. Mai multe despre mine gasiti pe pagina Cinemilii.

Be the first to leave a reply

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.