The Judge – Judecatorul
The Judge – Judecatorul
Introducere The Judge – Judecatorul
Am vazut The Judge – Judecatorul la Festivalul de Psihanaliza si Film. Este un film potrivit pentru acest festival, iar faptul ca ulterior a fost explicat de catre un avocat si de catre un psiholog s-a dovedit a fi un lucru extrem de util.
Inainte de film, vazusem trailerul de cateva zeci de ori. Nu stiu daca v-am zis, dar eu nu prea vad trailere acasa. Singurele pe care le vad sunt cele ce-mi sunt date la cinematograf, la vizionarile de film. Acest trailer m-a intrigat, facandu-ma sa-mi doresc foarte mult sa vad acest film. Principala mea intriga era data de faptul ca titlul era The Judge – Judecatorul, insa personajul principal imi parea a fi un avocat. O mica neconcordanta. Oare unde se afla adevarul?
Rezumat The Judge – Judecatorul
Hank Palmer, un avocat de succes, extrem de ingamfat si lipsit de scrupule, afla in timpul unui proces de decesul mamei sale. Merge in orasul natal la inmormantarea acesteia, moment in care reia legaturile cu familia sa. Imediat dupa inmormantare, tatal sau, Joseph Palmer, are un accident de masina in urma caruia o persoana a murit. Tatal sau, un respectat judecator in orasul sau, va trebui acum sa intre in sala de judecata in calitate de inculpat. Desi initial angajase un alt avocat, un localnic, tatal constata ca cel mai indreptatit sa-l apere este fiul sau Hank. Cum se va termina procesul, cum se va termina intreaga poveste, ce va iesi la suprafata in urma reintalnirii membrilor familiei, va las pe voi sa descoperiti.
Puncte de interes The Judge – Judecatorul
- Conform trailerului, este vorba de un nou film despre un avocat ingamfat si lipsit de scrupule. Ulterior, vom constata ca nu e deloc asa.
- Relatia tata – fiu este extrem de bine reliefata aici. Fiecare tinea la celalalt in felul sau, fiecare gresise in felul sau fata de celalalt. Fiecare avea secrete fata de celalalt.
- Doua personalitati puternice, atat tatal, cat si fiul. Dupa film se pusese corect intrebarea: care personalitate e mai puternica? Eu as tinde sa raspund indicand titlul filmului. Pun, insa, intrebarea legitima: nu cumva producatorii se joaca cu mintea noastra? Prin titlu dau un raspuns acestei intrebari, insa prin trailer ne sugereaza ca raspunsul corect ar fi cealalta varianta. Adevarul, ca de obicei, este undeva la mijloc.
- O alta intrebare corecta: cat de bine este sa-ti aperi, ca avocat, un membru al familiei? In acest caz era vorba de fiul care-si apara tatal. Unii sustin ca e greu, ca e implicarea emotionala prea mare. Altii, dimpotriva, sustin ca ar fi situatia ideala, pentru ca te-ai concentra 100% asupra cauzei.
- O ultima intrebare: pentru ce lupti intr-o astfel de situatie? Pentru familia ta, pentru reputatia ta, pentru tine? Esti batran, esti bolnav (nu continui, ca iese spoiler), esti pasibil de o pedeapsa mare. Care este miza, de ce NU ai vrea sa fii pedepsit? Si, mai ales, cu ce costuri? Ce esti dispus sa faci pentru a scapa de pedeapsa?
Puncte tari The Judge – Judecatorul
- Doua interpretari de exceptie: Robert Downey Jr(avocatul, fiul) si Robert Duvall, tatal. Nici ceilalti nu joaca rau, dimpotriva, insa cei 2 sunt, intr-adevar, PERFECTI in rolurile lor.
- Povestea, in sine, este foarte bine scrisa. Nu doar interpretarile sunt magistrale, dar si povestea, in sine, este foarte buna. Nu stiu daca se bazeaza sau nu pe fapte reale, dar poate fi oricand reala.
- Procesul tatalui sau este extrem de bine aratat. Mai ales momentul in care fiul isi interogheaza tatal. O scena de proces mai emotionanta nu am mai vazut demult.
- Personajele si situatiile pot fi gasite usor in viata de zi cu zi: tatal bolnav, care incearca sa isi ascunda suferinta; fiul plecat de acasa, intr-un oras mai mare, caruia aproape ca ii e rusine de locurile natale; problemele familiale care inca persista, dar de care copilul acum realizat nu mai vrea sa auda; momentul in care fiul ratacitor decide sa se intoarca: niciodata unul pozitiv, aproape tot timpul un deces.Si exemplele pot continua.
Puncte slabe The Judge – Judecatorul
Putine puncte negative pot fi gasite acestui film. Acestea ar putea fi date de cateva exagerari, care fac filmul usor nerealist. Dau un singur exemplu: la inceputul filmului avocatul Hank Palmer urineaza pe procurorul cu care tocmai se confrunta in proces. Hank era singur la toaleta, intra acolo si procurorul, la care Hank se intoarce spre acesta, urinand efectiv pe hainele lui. Scena este complet nerealista, refuz sa cred ca exista avocati atat de mitocani, cum refuz sa cred ca acest gest, indiferent de circumstante, ar ramane nepedepsit. Inteleg logica lui in dinamica povestii, insa per total dauneaza senzatiei generale de realism.
Opinii The Judge – Judecatorul
Un film solid, cu o poveste foarte buna, cu o regie buna, cu o interpretare pe masura. Te intriga inca de la inceput, dinainte sa-l vad mi-am dat seama ca producatorii vor, un pic, sa se joace cu mintile noastre. Incearca sa raspunda la cateva intrebari, raspunsurile fiind date, insa, pe jumatate. Cealalta jumatate tine de noi, cei care raspundem, efectiv, la ele. Ne regasim usor in personajele si situatiile prezente in film. Unele aspecte sunt exagerate, insa exagerarile fac bine la incasari. Desi estetic pot strica filmul, putem sa le intelegem si sa trecem peste ele. Nu putem, insa, trece cu vederea interpretarile de exceptie ale celor 2 actori principali. Da, sunt 2 actori principali, niciunul nefiind mai principal decat celalalt. Este o egalitate cu care, cred, cei 2 vor fi de acord.
Despre film gasim doar un singur articol, pe EdgeAndBack.ro.
The Judge – Judecatorul intra saptamana viitoare in cinematografe (pe 5 decembrie), fiind distribuit in Romania de Freeman Entertainment. Vizionare placuta si salutari CINEMILE tuturor!
The Judge, probabil unul dintre cele mai bune filme apărute în această toamnă. Mărturisesc că l-am vizionat de două ori până acum. 🙂