Traieste clipa

Traieste clipa

 

traieste-clipa-poster

Am vazut in 2 zile consecutive 2 filme care au la baza aceeasi idee. Ordinea publicarii este inversa, asadar intai am vazut Traieste Clipa (film indian, la care iarasi am fost partener media), apoi am vazut Toni Erdmann.

Diferentele dintre ele sunt, aparent, majore: in Traieste Clipa avem un profesor de matematica de succes ce isi neglijeaza constant familia (sotia si cei 2 copii), in timp ce in Toni Erdmann avem o corporatista fara familie. Chiar si meseria difera fundamental: corporatist vs un ditamai profesorul de matematica.

Esenta ramane, insa, aceeasi: oameni care se gandesc doar la ziua de maine, la perspectiva zilei de maine, la ce URMEAZA sa fie, si neglijeaza ziua de azi. Prezentul. Uita sa traiasca azi pentru ca se gandesc prea mult la ce va fi maine.

Sa revenim la productia indiana Traieste Clipa. In timpul filmului am trait o senzatie ciudata. Imaginati-va urmatorul lucru: un personaj ia niste decizii, treptat, una cate una, decizii cu care tu esti complet de acord, urmand ca la final sa constati ca rezultatul este unul nefericit. Uitandu-te in urma, constati ca de fiecare data decizia parea a fi corecta ori macar partial corecta. Rezultatul, totusi, este aproape catastrofal. Ideea este ca o decizie nu este neaparat buna sau rea, oricum important este si CUM ai luat acea decizie. Vedeti filmul, sa va convingeti.

traieste-clipa

Acum, trebuie sa va vorbesc si despre latura cinematografica. Am ramas impresionat intai si intai de jocul actorilor. Impresionant.

In al doilea rand, desi dureaza peste 2 ore, filmul nu are deloc momente moarte si, in plus, te tine in priza pe toata durata sa. Este si imprevizibil sau, ma rog, previzibilitate specific indiana (daca vezi doar cinematografie americana, filmele indiene iti vor parea total imprevizibile; dupa ce vezi cateva productii, vei incepe sa gandesti in logica filmelor indiene; eu sunt undeva intre din acest punct de vedere).

Nu in ultimul rand, mi-a placut modul in care este construita naratiunea. Nu va zic mai multe, trebuie sa mergeti sa-l vedeti.

Traieste Clipa este in a doua saptamana in cinematografele patriei. A intrat pe 21 octombrie, adus de BML Movie Entertainment. Iar Cinemil.ro este pe afis (faceti bine sa va pozati cu afisul si sa nu-mi acoperiti sigla, ca ne suparam 😀 ).

Nu inchei fara sa va semnalez cateva articole despre acest film: Chinezu, Irina Manole, Daniela Bojinca. Pe primele 2 le-as citi cu atentie. Doi nefani ai filmelor indiene au apreciat pelicula.

Articolul despre filmul Traieste Clipa a fost scris din Cluj, dintr-o camera a Casei Dragalina. Despre aceasta locatie am scris mai multe pe EmilCalinescu.eu. Salutari CINEMILE tuturor!

. Niciun comentariu la Traieste clipa. Categories: 2016, Filme Indiene. Tags: .

About Emil Calinescu

Blogger de profesie, cinefil de placere, Cinemil pe scurt. Mai multe despre mine gasiti pe pagina Cinemilii.

Be the first to leave a reply

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.