Un an dificil – Une année difficile

Un an dificil este un film simpatic, care scoate in evidenta cateva probleme sociale si politice cu care ne confruntam in zilele noastre. Imi vine sa spun in FRANTA zilelor noastre, insa de fapt aceleasi probleme se regasesc aproape peste tot. Chiar si in Romania.

Problema principala abordata de filmul Un an dificil este consumerismul, problema pe care o vedem prin prisma a doua extreme: pe de-o parte, ii avem pe Albert si pe Bruno, doi consumeristi tipici, care ajung aproape la sapa de lemn din cauza cumparaturilor compulsive, dar avem si activistii anti-consumeristi, activisti care prin actiunile lor deseori radicale vor sa atraga atentia asupra problemelor societatii.

Cum vi s-ar parea sa auziti ca niste nebuni, cu sau fara ghilimele, au blocat intrarea intr-un magazin exact in ziua de Black Friday? Cei doi, Albert si Bruno, sar dintr-o extrema in cealalta, caci din consumatori compulsivi ajung sa se infiltreze intr-un grup de militanti anti-consumerism. Ajung de cealalta parte a baricadei, chiar daca scopul lor initial a fost sa manance si sa bea gratis la intalnirile acelor oameni.

Evident ca m-am intrebat pe cine ar trebui sa sustin, care tabara are dreptate, insa raspunsul la aceasta intrebare ar putea sa va mire (ma rog, nu si daca va ma cunoasteti indeajuns de mult): nu tin cu nimeni.

De fapt, din acest film ar trebui sa invatam ca extremele nu-s niciodata bune, ca nu ar trebui sa alegem niciodata una dintre extreme. Pe de alta parte insa, constientizam cu adevarat o problema abia atunci cand vedem extremele, cand vedem la ce duce acea problema sociala.

Shoppingul compulsiv este la fel de nociv si de periculos precum jocurile de noroc: in fond, care-i diferenta intre unul care da zilnic 50 de lei la pacanele si unul care tot zilnic cumpara CATE CEVA tot de 50 de lei? Acel „cate ceva” nu inseamna de mancare ori chestii absolut necesare, ci lucruri de cele mai multe ori inutile.

Este tot un viciu. Are cauze asemanatoare, are efecte asemanatoare. Diferenta fundamentala este ca acest viciu este foarte util pentru societate, este deci foarte acceptat si incurajat. Ceea ce il face un viciu de care cu greu te poti lasa.

Partea care m-a cam dezamagit la acest film a fost partea de „comedie”. Nu a fost atat de amuzant pe cat m-as astepta eu de la o comedie. De fapt, eu l-as trata mai mult ca pe o drama: da, atunci cand tratezi o problema serioasa intr-o nota comica, filmul rezultat nu este nicidecum o comedie. Sau nu este in acceptiunea mea.

Totodata, nu are nici profunzimea celebrului  „Intouchables”, desi are aceiasi autori. Este superficial si foarte putin amuzant. Ori poate nu m-a prins pe mine acel umor frantuzesc elitist.

Pe partea de actorie nu ma pot plange, desi nici aici nu am gasit interpretari cu adevarat stelare.

Per total, Un an dificil – Une année difficile este un film cuminte, decent, deloc memorabil, care promite multe fara sa dezamageasca crunt, insa in acelasi timp fara sa impresioneze in vreun fel. Un fel de pom laudat la care nu trebuie sa te duci cu sacul. Ori un fel de Black Friday care din nou te dezamageste.

Un an dificil – Une année difficile a intrat in cinematografe din 5 aprilie 2024, fiind distribuit in Romania de Independenta Film.

ps: In functie de partea baricadei de care sunteti, pentru a merge la acest film ati putea face unul dintre urmatoarele lucruri:

  1. Sa asteptati un Black Friday la cinematografe, adica o perioada in care pretul biletelor sa fie redus.
  2. Sa gasiti o modalitate prin care sa mergeti gratis la Un an dificil – Une année difficile.
  3. Sa intrati pe site-ul unui cinematograf, sa cumparati 10 bilete si sa asteptati sa vedeti ce veti face cu ele. Le-ati luat acolo, ca sa fie. Irelevant daca le veti folosi sau nu.

ps2: Fac pariu ca multi cinefili vor rata discutia esential, cea politica, ideologica, din Un an dificil – Une année difficile. Se vor referi la actori, la producatori, regizori si scenaristi, vor face diverse comparatii, insa vor rata esentialul. Iar acest esential ar trebui sa plece de la faptul ca societatea franceza este impartita din ce in ce mai accentuat intre socialistii din ce in ce mai anticapitalisti si consumeristii din ce in ce mai compulsivi. Oare cum o arata tabloul in tarisoara noastra?

. Niciun comentariu la Un an dificil – Une année difficile. Categories: 2024. Tags: , .

About Emil Calinescu

Blogger de profesie, cinefil de placere, Cinemil pe scurt. Mai multe despre mine gasiti pe pagina Cinemilii.

Be the first to leave a reply

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.