Baietii buni ajung in Rai

Baietii buni ajung in Rai este un film romanesc atipic, care ne vorbeste despre … purgatoriu. Este atipic din multe puncte de vedere, inclusiv subiectul este atipic.

Pe scurt de tot, catolicii cred ca ar fi un loc, Purgatoriul, unde pacatele mai mici ar putea fi ispasite printr-un foc purificator. Focul acesta ar fi diferit de flacarile iadului, este rezervat celor care se pot indrepta si pot ajunge apoi in Rai.

Problema, cu sau fara ghilimele, este ca Biserica Ortodoxa nu recunoaste existenta purgatoriului. Si aici este de fapt prima problema a acestui subiect: nu este unul specific culturii autohtone. Fix din acest motiv n-a mai fost intalnit in cinematografia noastra.

Ma rog, ceea ce vedem in pelicula Baietii buni ajung in Rai este un purgatoriu atipic. Dan, personajul principal, ajunge imediat dupa moarte pe o plaja izolata, unde poate sta singur cu gandurile sale. Acolo este dus de Sfantul Petru cu masina, sau ma rog, poate un angajat al Sfantului Petru. Tot acolo o gaseste pe Laura, fosta sa mare iubire, pe care si acum regreta ca a parasit-o.

Intr-adevar, un astfel de loc, o rulota parcata pe o plaja izolata, rulota dotata cu absolut tot ce ai nevoie, care este aprovizionata zilnic, este ideal pentru a-ti pune ordine in ganduri. Pentru a te dumiri ce e cu tine si incotro s-o apuci. Pentru a-ti da seama ce ai facut, pentru a constientiza alegerile facute.

Nu va zic cum a murit Dan, nu va spun prin ce experiente trece el in acel purgatoriu, insa trebuie sa va spun „asemanarile” acestuia cu credinta ortodoxa. In credinta noastra, desi nu avem purgatoriu, de fapt nu avem un loc anume denumit ca atare, avem parcursul sufletului pe parcursul celor 40 de zile de dupa moarte. La finalul celor 40 de zile, sufletul se prezinta in fata lui Dumnezeu pentru „judecata individuala”, atunci Domnul hotaraste unde va merge acest suflet.

Ceea ce vedem in filmul Baietii buni ajung in Rai este o combinatie intre Purgatoriul Catolic si Drumul ortodox din primele 40 de zile de dupa moarte. Vedeti voi exact care concept religios este mai apropiat. Eu as zice ca e undeva la mijloc, dar ma rog, totul e relativ, conteaza perspectiva din care privesti.

Ma rog, fanaticii religiosi se vor declara dezamagiti, poate chiar revoltati, de cum sunt portretizati Dumnezeu si Sfantul Petru (desi in privinta Ultimului am ceva dubii; pare a fi un fel de „angajat” de-al acestuia), asa ca opinii teologice rationale vizavi de acest film nu cred ca vom intalni. Iar ateii, cei care oricum nu cred in Rai si Iad, vor ignora latura religioasa, urmand a se concentra pe aspectele filosofice si mai ales psihologice.

Dintre actori, mi-a placut mult Bogdan Dumitrache in rolul lui Dan, mi-a placut Marian Ralea (nu va dezvalui ce rol are, este unul foarte scurt si foarte bun!), mi-a placut mult si Cosmina Stratan (in rolul Laurei, iubirea esuata din viata lui Dan), insa mi-a displacut Serban Pavlu. Sunt ateu, nu am oroare de blasfemii, nu blestem pe cei ce „iau numele Domnului in desert”, insa tot nu mi-a placut personajul si modul in care este el interpretat. Un Dumnezeu aproape cocalar, care bea vin cu apa, care comanda mici, care pare plictisit si obosit de atatia „clienti” si … ma opresc aici.

Repet, glumele luate ca atare sunt decente, razi la ele, dar apoi iti dai seama ca n-ai inteles nimic: filmul a fost pana atunci serios, o drama bine inchegata, cu mesaj, cu scop, cu sens, insa la final de tot apare un personaj care pare la propriu din alt film. Un Dumnezeu dintr-o parodie religioasa aterizeaza intr-un film serios despre cum un proaspat decedat isi revede viata si incearca sa-si inteleaga si sa-si accepte alegerile facute. Inca ma intreb de ce a fost ales acest Dumnezeu.

Per total, Baietii buni ajung in Rai este un film bun. Este scurt, intens, bine realizat tehnic si extrem de filosofic, de profund. Din pacate, Dumnezeu vine la final si incearca parca sa strice tot ce se construise pana atunci. Parca ar fi vrut sa pedepseasca intreaga echipa pentru blasfemii. Oare chiar asta or fi vrut sa sugereze? 

Baietii buni ajung in Rai a fost produs de We are basca, este in cinematografe din 22 martie 2024, fiind distribuit in Romania de Forum Film!

. Niciun comentariu la Baietii buni ajung in Rai. Categories: 2024, Filme romanesti. Tags: , , , .

About Emil Calinescu

Blogger de profesie, cinefil de placere, Cinemil pe scurt. Mai multe despre mine gasiti pe pagina Cinemilii.

Be the first to leave a reply

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.