Vara s-a sfarsit este un film CU copii, dar nu PENTRU copii

Vara s-a sfarsit este un film CU copii, dar nu PENTRU copii

 

Exista evenimente care te marcheaza. Exista oameni care-ti marcheaza existenta. Exista locuri, aparent fara insemnatate, care-ti schimba total viata. Unele evenimente au insemnatate diferita pentru unii.

Sa ne gandim la Eclipsa completa de soare din 99. Am trait-o, aveam 13 ani atunci. Desi este un eveniment unic, nu voi mai apuca sa traiesc vreo alta eclipsa in aceasta viata, desi atunci eram agitat si extrem de interesat, nu m-a marcat in niciun fel. Am vazut ce era de vazut, a fost subiect de discutie pentru cateva zile, am urmarit discutiile si informatiile date de televiziuni. Si cam atat. Atat de neimportanta a fost eclipsa pentru mine incat in momentul filmului, pana sa precizeze anul, nu-mi mai aduceam aminte exact cand s-a petrecut. Traiam cu impresia ca a fost in 2001.

 

Rezumat Vara s-a sfarsit

 

Actiunea filmului se petrece in acea perioada, in orasul Cernavoda. Mircea, localnic, un copil tipic al acelor ani (necool, tocilar, pampalau, fara prieteni de varsta lui, care traia mai mult printre adulti), il intalneste pe Alex, venit de la Bucuresti. Alex este exact opusul: cool ca atitudine, ca imbracaminte, cu totul alt vocabular, dornic de aventura. Avea parinti divortati, tatal plecase in strainatate, unde cunoscuse pe altcineva, aventura de care sotia sa aflase. El, Alex, se dusese la Cernavoda la bunica.

Prietenia dintre cei 2 intra pe un teritoriu periculos atunci cand le vine ideea sa insceneze o rapire: Mircea il va rapi pe Alex, ii va scrie tatalui acestuia, ii va trimite si poze, iar tatal, speriat, ii va da bani lui Mircea drept rascumparare. Planul era, bineinteles, ca cei 2 sa imparta banii si sa se bucure de ei (visul suprem: sa mearga la mare si sa se distreze). Cand apar problemele si cum se termina totul ramane sa descoperiti singuri 🙂

Acum, trebuie sa subliniez 5 lucruri legate de filmul Vara s-a sfarsit. Ce veti descoperi (ramane de vazut daca veti aprecia sau nu) in acest film. La ce sa va asteptati:

Atmosfera sfarsitului anilor 90 este redata foarte bine – Vara s-a sfarsit

 

Daca as fi rau, as putea spune ca nu a fost greu sa redai aceasta atmosfera, orasul Cernavoda inca regasindu-se in acel an. Glumesc. Eu n-am fost acolo, nu am de unde sa stiu, iar atmosfera este foarte bine redata de tinuta (Chicago Bulls era cea mai smechera chestie in perioada aia), de muzica (hip-hop-ul era considerat, pe atunci, muzica prin intermediul careia te maturizezi, am auzit asta la un cantaret de hip-hop acum cativa ani), de elementele vizuale. E drept, unele chestii, unele detalii, sunt luate din alti ani. Cine e atent si stie se prinde. Dar sunt doar cateva chestii, eu am vazut 3, or fi mai multe. Oricum, nu-s deloc deranante, atmosfera este oricum bine redata.

Vara s-a sfarsit – Film cu copii care nu este pentru copii

 

Chestia asta mi se pare foarte tare. In general, filmele cu copii sunt adresate celor mici. In cinematografia romaneasca primul titlu care-mi vine-n minte este Veronica.

Aici nu sunt chiar copii, sunt adolescenti, insa nu este vorba, ca-n Liceenii ori Selfie, de chestii legate de scoala, ci actiunea se petrece in vacanta. Vedem exact cu ce se ocupa adolescentii intr-un oras mediu de provincie.

Filmul este profund, este o drama, nu este deloc recomandat celor mici (are indicativul AP 12, deci sub 12 ani este recomandat acordul parintilor), insa copiii sunt in prim plan.

Iar faza importanta este data de actori: nu ai pus niste actori mari sa joace roluri de adolescenti, ci ai pus niste copii, niste pustani, sa joace acele roluri. Felicitari celui care a avut aceasta idee! 🙂

Copiii interpreteaza foarte bine. Adultii mai putin. – Vara s-a sfarsit

 

Daca ar fi sa critic ceva la acest film, ar fi alegerea si interpretarea majoritatii adultilor. Pavlu nu se simte deloc bine in rolul de tata (un tata destul de putin autoritar, extrem de neconvingator), Boguta are un rol scurt, dar nici el nu parea convins de ce trebuie sa faca, iar Ofelia Popii, mama lui Mircea, incearca sa semene prea mult cu Luminita Gheorghiu (din Pozitia Copilului). Ea si-a inteles rolul, il interpreteaza bine, dar parca fortat. Prea teatral, se straduieste prea mult, nu-i iese natural. Nici Valentin Popescu nu-l interpreteaza foarte bine pe Nea Ilie. Un rol bunicel, amuzant, dar tot nenatural.

Copiii, insa, sunt senzationali! Dan Hurduc, Alex in film, are deja la activ 2 seriale si un lungmetraj (Domestic ca lungmetraj, respectiv In Deriva si Umbre ca seriale), un cv extrem de bogat pentru varsta lui. Nici celalalt, Nicholas Bohor (Mircea), nu este incepator. Deci este explicabila evolutia lor. Merita oricum felicitati si incurajati sa continue in domeniu!

Ce simbolizeaza eclipsa? – Vara s-a sfarsit

 

Eclipsa poate avea multe intelesuri. Vine noaptea, se termina ceva, asa cum se si afirma intr-una dintre inregistrarile emisiunilor de la acea vreme (de pe ProTV, postul la moda pe atunci).

Eclipsa inseamna, insa, cu totul altceva pentru Mircea. Si va zic doar atat: de la copilul tocilar care se apucase sa citeasca un atlas astronomic si care incepuse sa se intereseze de astrologie pentru a fi pregatit de eclipsa a ajuns SINGURA persoana din oras care NU se uita la eclipsa. Toti se uitau la eclipsa, insa el avea alte probleme. Ramane sa le descoperiti singuri.

Fara sa va mai dau mura-n gura ceva, va spun doar sa va ganditi la eclipsa si la semnificatiile ei. Din toate punctele de vedere 🙂

Final (mult prea?) deschis – Vara s-a sfarsit

 

Finalul, de fapt, nu exista. Nu aflam nimic, insa nici nu ni se da vreun indiciu. Eclipsa totala.

Aici putem discuta de mai multe motive. De mai multe posibile intentii:

1. Ideea era sa-l urmarim pe Mircea, cum s-a schimbat el, cum a evoluat. Strict din acest punct de vedere, nu avem nevoie de final. Gandul trebuie sa ne stea tot timpul la Mircea. Alegerea este, cumva, corecta. Explicabila. De inteles.

2. Filmul trebuie sa suscite dezbateri. Cum poti face asta cel mai simplu? Lasand oamenii sa dezbata asupra finalului, care ar fi trebuit sa fie, ce s-a intamplat de fapt, ce ne-am fi dorit sa se intample …

3. Printr-un final (atat de) deschis autorul (scenaristul ori regizorul; ori ambii) nu a/au vrut sa isi impuna propria opinie. Nu au vrut sa dea totul mura-n gura. Criticii apreciaza pozitiv chestiuni de genul.

4. Filmul este drama si nu thriller. Daca ar fi continuat, chiar si 5 minute, s-ar fi transformat in thriller. Si nu asta a fost intentia (am zis-o de atatea ori ca romanilor le e teama sa faca thrillere si chiar si atunci cand fac thrillere le spun drame).

5. Filmul lasa loc de un eventual sequel. Aici e de discutat: daca discutam acum 5 ani, acest punct nu ar fi existat. De atunci, insa, romanii au inceput sa invete sa faca sequel-uri si nu e deloc rau acest lucru. In actualul context, un sequel al acestui film, daca va avea succes, nu este un lucru care trebuie din start exclus. Partea a doua, insa, ar dezamagi anumiti fani si anume pe cei care se bucurau ca nu li s-a impus un punct de vedere, ca imaginatia lor a putut zburda linistita. Sau, poate, cine stie, acesti fani ar fi mandri ca au gandit intocmai precum regizorul.

Per total, Vara s-a sfarsit este un film foarte bun. Interpretarea copiilor eclipseaza stangaciile adultilor. Ori poate tocmai d-aia am impresia asta, poate adultii s-au lasat eclipsati, asa cum adultii, atunci cand se joaca cu copii, se lasa invinsi de acestia. Face bine la moralul celor mici 🙂

Vara s-a sfarsit intra in cinematografe din 8 mai, fiind produs si distribuit in Romania de Icon Production. Salutari CINEMILE tuturor!

 

. 1 comentariu la Vara s-a sfarsit este un film CU copii, dar nu PENTRU copii. Categories: 2017, Filme romanesti. Tags: , , , , , .

About Emil Calinescu

Blogger de profesie, cinefil de placere, Cinemil pe scurt. Mai multe despre mine gasiti pe pagina Cinemilii.

1 thought on “Vara s-a sfarsit este un film CU copii, dar nu PENTRU copii

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.