Victoria si Abdul este mai indian decat imi imaginasem

Victoria si Abdul este mai indian decat imi imaginasem

 

 

Nu eram decis daca sa merg sa vad filmul Victoria & Abdul. Nu sunt fan al filmelor de epoca, fan al monarhiei nici atat, nu atat din cauza monarhilor, cat din cauza fanilor (si mai ales fanelor) acestora. Dupa ce am vazut filmul, indecizia persista: nu-mi dau seama nici acum daca-i film bun sau nu. Nu-mi dau seama daca ar trebui sa apreciez sau nu umorul filmului. Nu-s convins nici macar de veridicitatea celor aratate in film. Sunt, parca, mai indecis decat eram inainte sa-l vad.

Iar aceasta indecizie se pastreaza si urmarind diversele comentarii: daca reactiile prietenilor, de dupa vizionare, erau preponderent pozitive, cateva persoane prezente la film film de-a dreptul incantate de ceea ce vazusera, reactiile criticilor sunt preponderent negative. Desi de multe ori sunt intr-un vadit dezacord cu criticii, de aceasta data am fost mai curios decat cu alte ocazii. Motivul este, cumva, intuitiv: un film istoric, de epoca, este adresat cu precadere criticilor si nu publicului larg.

Poveste filmului este simplu: Abdul Karim, un obscur functionar din India, este invitat la Jubileul de Aur al Reginei Victoria, pentru a-i inmana acesteia un cadou. Abdul devine repede un favorit al reginei, intre el si el si Victoria legandu-se o prietenie care incalca toate regulile si obiceiurile acelor vremuri. Cum se termina totul ramane sa descoperiti singuri 🙂

Acum putina istorie. India mare, asa cum era in hotarele Imperiului Britanic, cuprindea 3 tari actuale: India, Pakistan si Bangladesh. In 1947, cand si-a declarat independenta fata de Coroana Britanica, India a fost sparta in 2, criteriul fiind preponderent religios: India a ramas cu populatia hindusa, Pakistanul fiind tara musulmana. Ulterior, Bangladeshul s-a desprins de Pakistan in 1972. Partea si mai interesanta, legata de acest film, este ca personajul principal, Abdul Karim, desi musulman, lucra la inchisoarea Agra, ce se afla, geografic, pe teritoriul actualei Indii. De altfel, de-a lungul filmului este intrebat de mai multe personaje daca e hindus, toti uitandu-se ciudat la el cand le spunea ca este musulman. Oare atat de nestiutori sa fi fost TOTI britanicii, sa nu stie ca indienii sunt si musulmani? Caci tot ei, curtenii, au tinut s-o informeze pe regina despre revolta din India, revolta condusa de musulmani…

Si pentru ca tot suntem la capitolul indecizie, filmul este, per total, indecis. Asa a fost construit, asa a fost gandit:

1. Nu este clar daca-i un film indian sau un film britanic. Se diferentiaza mult de filmele indiene, fie si pentru ca majoritatea filmelor indiene cunoscute la noi si in Europa sunt cele despre populatia hindi ori macar Bangal (locuitorii actualului stat Bangladesh). Are un aer diferit atat fata de filmele britanice, inclusiv fata de cele de epoca, insa are un aer diferit si fata de filmele indiene hai sa le zicem clasice (in acceptiunea noastra). Totusi, eu il vad ca fiind mai mult indian decat britanic. Pentru o experienta indiana completa trebuiau si niste inserturi muzicale. Si pentru a fi mai exact: este MULT mai indian decat ma asteptam. PREA indian pentru un film facut de englezi.

2. Film serios sau comedie usoara? Iarasi filmul nu se decide si basculeaza permanent intre cele 2. Doar ca permiteti-mi o opinie: umorul este, cumva, tipic indian. Un umor din ala usor romantic (chiar daca aici relatia nu era de iubire in sensul clasic, era mai mult spre relatie materna). Umor indian spus in limba engleza, cu un accent pur britanic: iata o chestie savuroasa, regasita din plin in acest film. Totusi, o perioada atat de tulbure, atat de sangeroasa in fond, o relatie atat de serioasa, atat de importanta, sa fie tratata atat de usor?

Problema cu acest film, Victoria si Abdul, este ca am la fel de multe motive atat pentru a-l aprecia, cat si pentru a-l detesta. Are la fel de multe calitati pe cat are defecte.  Drept urmare, celor care ma intreaba daca sa mearga sau nu la cinema sa-l vada le zic asa: mergeti, sansele fiind egale sa va placa ori sa va displaca. Si desi initial zisese altfel, sa stiti ca-s sanse egale sa va lase reci. Indiferenti. Neutri.

Nu inchei fara sa recomand cateva articole de la noi si din afara, la gramada, si bune si rele: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10.

Victoria si Abdul au intrat de ieri, 22 septembrie, in cinematografele din Romania, fiind adusi (de buna voie) in tarisoara noastra de Ro Image. Salutari REGALE tuturor!

 

 

 

 

 

. Niciun comentariu la Victoria si Abdul este mai indian decat imi imaginasem. Categories: 2017. Tags: .

About Emil Calinescu

Blogger de profesie, cinefil de placere, Cinemil pe scurt. Mai multe despre mine gasiti pe pagina Cinemilii.

Be the first to leave a reply

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.