War for the Planet of Apes – Planeta Maimutelor: Razboiul
War for the Planet of Apes – Planeta Maimutelor: Razboiul
Fiind vorba despre o franciza, este firesc sa scriu, la inceput, cateva cuvinte despre primele 2 filme ale francizei.
Intai si intai, ca o clarificare absolut necesara, este al treilea film al NOII SERII. Vorbim, deci, doar de filmele din 2011 si 2014, de cand seria a fost refacuta, un reboot (sau restart, ca parca suna mai bine) al seriei.
Acum, sa o luam cu inceputul: Rise of the Planet of the Apes (tradus Planeta Maimutelor: Invazia) ne arata cum au aparut aceste maimute inteligente. Vedem experimentul medical esuat, medicamentul (de fapt, medicamentele, ca-s 2 consecutive) minune care da(u) gres de 2 ori: pe de-o parte, pe maimute le fac mai puternice, mai inteligente, pe de alta parte pe oameni nu doar ca nu functioneaza, da-i si omoara. Din pacate, nu ni se spune de ce se intampla asta, macar o PSEUDO-explicatie, sa ni se spuna ca maimutele au in corp ceva ce oamenii n-au, o balarie de genul. Nimic. Nema. Nada.
In partea a doua, Dawn of the Planet of the Apes (Planeta Maimutelor: Revolta), avem un al doilea conflict major intre oameni si maimute. Virusul generat in laborator omorase peste 1 miliard de oameni, iar maimutele, avand acum un conducator foarte inteligent, conduc padurea in care nu mai intrase niciun om de 2 ani („de doua ierni”). Primii temerari care calca acolo o fac pentru a cere voie primatelor sa reconstruiasca hidrocentrala, pentru a avea din nou energie electrica si a putea comunica cu alti oameni. Conflictul are o cauza dubioasa: nu toti oamenii aveau incredere in maimute, asa ca pregateau planuri alternative; totodata, nici toate maimutele nu avea incredere totala in oameni, asa ca si ele pregatesc un plan de rezerva care include, printre altele, schimbarea liderului Caesar, considerat a fi „prea pacifist” (prea apropiat de oamenii care-i ucisesera semenii). Conflictul se incheie cu o concluzie trista a aceluiasi Caesar: „Primatele au pornit acest razboi; oamenii nu le vor ierta pentru asta”.
Asa ca ajungem in 2017, la cel de-al treilea film al seriei: War for the Planet of the Apes – Planeta maimutelor: Razboiul. Si de aceasta data explicatia pentru razboi este una intortocheata si slab explicata. Fiind vorba de un film care intra de vineri in cinematografe, n-o voi dezvalui, nu vreau sa va stric placerea. Pe scurt, insa: oamenii se luptau intre ei, fiind vorba de 2 tabere, insa ambele urau, deopotriva, maimutele, drept pentru care acestea trebuiau sa se fereasca de oameni, indiferent de tabara din care acestia faceau parte. Deci, oamenii urmau sa se lupte intre ei si, in acelasi timp, visau sa nimiceasca, definitiv, pe Caesar si a sa armata. Cat se poate de logic.
Referirile politice, sociale si chiar la alte filme sunt la tot pasul. Omul este o fiinta barbara, primitiva, in care nu poti avea incredere, ele, animalele, fiind cele cu suflet. Rautatea si dorinta de razbunare provin tot de la oameni, iar ei, oamenii, sunt singurii care se nimicesc intre ei. Ele, maimutele, nu se omoara niciodata intre ele. Sau cel putin asa se bat cu pumnul in piept (de aceasta data, expresia are inteles luata cuvant cu cuvant).
Acum, fata de celelalte 2 filme, caci numai comparativ pot analiza acest al treilea film, am de spus urmatoarele lucruri:
- Este mai bun decat al doilea film, dar MUULT sub primul. Primul are o poveste foarte buna (cu un singur minus: nu ni se spune de ce virusul a omorat oameni si a avut succes la maimute), al doilea avea un razboi fara sens. Acest al treilea film vrea, cumva, sa repare prostiile facute in cel de-al doilea. Exact ca-n povestea filmului: vrea sa repare ce mai poate fi reparat dupa un dezastru. Sa curete mizeria. Ceea ce nu reuseste decat partial.
- Desi se numeste RAZBOIUL, conflict mai intens avem in cea de-a doua parte. Aici regizorul pare a intoarce de multe ori capul intr-o parte atunci cand in fata lui este razboi. Abuzul de prim-plan-uri, apreciat de unii, pe mine m-a obosit. Inteleg: conflict interior, asupra aceluia se concentreaza regizorul. Inteleg, de asemenea, ideea de a vrea sa te diferentiezi, intai si intai de celelalte filme ale seriei, dar ce-i mult strica.
- O noua problema: prea lung. Nu doar ca-i cel mai lung din toata seria (144 de minute, durata crescand de la film la film), dar aceasta lungime nu se justifica de niciun fel. Poate d-aia apreciez cel mai mult primul film: printre altele, a fost si cel mai scurt.
War for the Planet of Apes – Planeta Maimutelor: Razboiul imi doresc sa fie ultimul film al seriei. Este un film acceptabil, cat putea fi el de bun dupa dezastrul precedent, dar oricum la ani lumina distanta de primul film al seriei. Asa cum, in film, omenirea este aproape terminata, si seria, in sine, ar putea fi incheiata. Singura alternativa ar fi ca maimutele sa se razboiasca cu alte animale, maimute sau nu, sa avem un (prim?) film in care sa nu mai existe nici macar un om pe planeta.
War for the Planet of Apes – Planeta Maimutelor: Razboiul intra de maine, 14 iulie, in cinematografe, fiind distribuit in Romania de Odeon Film. Salutari CINEMILE tuturor!
Be the first to leave a reply