Black Mass: Afaceri Murdare

Black Mass: Afaceri Murdare

Black Mass POSTER

Introducere Black Mass: Afaceri Murdare

Doua lucruri stiam inainte de film: ca Johnny Depp joaca rolul unui temut mafiot si ca povestea este una reala. Personal, nici nu-mi trebuia altceva pentru a merge sa vad filmul.

Rezumat Black Mass: Afaceri Murdare

James „Whitey” Bulger, mafiot american de origine irlandeza, a facut in anii 70 o alianta cu FBI-ul, alianta in urma careia urmau sa fie scosi de pe piata italienii. Bulger a negociat cu fostul sau camarad din copilarie, John Connoly, ajuns acum agent FBI. Alianta scapa de control, ramane ca voi sa mergeti la cinema si sa vedeti cum se termina ea 🙂 Din pacate sau din fericire, bazandu-se pe fapte reale, puteti stii deja finalul dinainte sa mergeti in sala de cinema.

Puncte de interes Black Mass: Afaceri Murdare

 • Filmul este bazat pe fapte reale. Ca de obicei, finalul filmului ne dezvaluie ce au ajuns personajele principale din film.
 • Recomand un articol foarte interesant, care ne ofera o paralela intre film si realitate. Din ce observ, filmul este real in proportie de 90%.
 • A mai fost facut un film pe baza aceleiasi povesti: The Departed, cu Leo DiCaprio, Matt Damon si Jack Nicholson, in regia inegalabilului Martin Scorsese.
 • Johnny Depp are rolul principal, iar Scott Cooper semneaza regia (aflat la al patrulea film al carierei). Dintre cei pe care-i intalnim in rolurile secundare cel mai cunoscut este Benedict Cumberbatch (Smaug din trilogia Hobbitul or Allan Turing din Immitation Game).
 • Dintre chestiile evidentiate in film mi-a sarit in ochi una: dorinta oamenilor legii de a avea statistici bune. Pentru ei nu era importanta ideea de dreptate, pentru ei era importanta propria cariera. Ma gandeam la situatia din justitia romana: oare cat de multi judecatori si procurori nu fac astazi fix acelasi lucru?
 • Veti observa una dintre absurditatile justitiei americane: un om poate primi 2 condamnari pe viata (si o a treia de cativa ani). Stateam sa ma gandesc: daca se dovedeste stiintific reincarnarea, inseamna ca reincarnatul va trebui sa stea toata viata in inchisoare?

Black Mass Reality vs Hollywood

Puncte tari Black Mass: Afaceri Murdare

 • Johnny Depp isi joaca exemplar rolul. Si arata aproape la fel ca originalul (dupa cum vedeti in poza de mai sus).
 • Este foarte bine redata atmosfera anilor 70-80.
 • Foarte bine redata relatia dintre FBI si mafioti.
 • Muzica, semnata de Junkie XL, este superba. Va dau doar 2 exemple:

Puncte slabe Black Mass: Afaceri Murdare

 • Un film un pic cam lungit. Multe momente moarte, multe lucruri care ar putea disparea lejer din film.
 • Cu toate astea, cateva momente extrem de importante sunt trecute cu vederea ori lasate in plan secund: moartea copilului mafiotului James „Whitey” Bulger (nu vedem exact momentul mortii, nu vedem inmormantarea lui), divortul agentului FBI Connoly de sotia sa ori ascensiunea politica a fratelui lui James. Desi sunt momente importante, nu li s-a dat deloc importanta, asta desi alte momente, poate mai putin importante, au fost prezentate in film.

Opinii Black Mass: Afaceri Murdare

Black Mass: Afaceri Murdare va deveni unul dintre filmele de referinta ale subgenului Mafia Movies. Se bazeaza, in buna parte, pe fapte reale, avand, fata de altele, avantajul folosirii numelor reale ale personajelor. Are cateva chestii care-i lipsesc (cateva momente, importante dupa mine, care au fost ignorate complet ori peste care s-a trecut prea repede), este un pic cam prea lung, insa rezultatul este, per total, unul foarte bun. Iubitorii genului vor fi absolut incantati de film.

Despre Black Mass: Afaceri murdare au mai scris Razvan si Andreea Mihaila.

Black Mass: Afaceri murdare intra de vineri, 2 octombrie, in cinematografe, fiind adus in Romania de Freeman Entertainment. Nu v-as recomanda sa ciripiti de rau acest film, cei care au acest prost obicei sfarsesc tragic 🙂 Salutari CINEMILE tuturor!

3 thoughts on “Black Mass: Afaceri Murdare”

 1. Pingback: PAN | CinEmil

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.