Festivalul de film de la Vatra Dornei (1)
Festivalul de film de la Vatra Dornei (1)
De ieri ma aflu undeva departe de Bucuresti, la Festivalul de film de la Vatra Dornei. Am ajuns aici direct din vacanta mea Franco-Spaniolo-Andorrezo-Catalana (despre care am scris, pana acum, 2 articole, vizita la stadion si o idee intalnita in Franta). Voi scrie aici, pe scurt, despre filmele vazute pana acum la Vatra Dornei:
1. Ritmul Libertatii (2010, Polonia)
Este un documentar despre alpinistii polonezi care au performat in perioada comunista. Ei reuseau, prin intermediul catararilor, sa-si gaseasca libertatea de care, altfel, nu aveau parte. Pentru a face, insa, rost de echipamente faceau foarte multe artificii, mai mult sau mai putin legale.
Un film despre vointa, putere de lupta, libertate si sacrificiu. Avem ce invata cu totii din el.
2. Demascarea (2011, Romania)
Ati auzit despre Fenomenul Pitesti? Astept cu interes un film artistic despre acest fenomen (tocmai s-au terminat filmarile pentru Herman, regizat de amica mea Victoria Baltag). Acesta, demascarea, este un DOCUMENTAR, un film pe care orice roman ar trebui sa-l vada.
3. Binecuvantata fii, inchisoare (2003, Romania)
Vedem povestea Nicoletei, acuzata de dubla crima: era membra a tineretului taranist, dar era si nepoata a liderului Iuliu Maniu. Vedem, prin intermediul acestui film, ce se intampla si in inchisorile de femei in perioada comunista. Sa nu avem impresia ca teroare era doar in inchisorile masculine. Ce m-a impresionat pe mine a fost modul in care Nicoleta a reusit sa se comporte in inchisoare: le zambea gardienilor, canta, radea, nu le purta pica. Ei ii era chiar mila de acei gardieni.
Regia este semnata Alexandru Margineanu, aceeasi persoana semnand regia si pentru filmul Demascarea, despre care am scris mai sus.
4. Marele jaf comunist (2004, Romania)
Probabil ati auzit de marele jaf din 1959, cand a fost atacata o masina plina cu bani a Bancii Nationale a Romaniei. La 1 an dupa prinderea faptasilor, acestia au fost pusi sa joace intr-un film in care sa fie chiar ei protagonistii. Pracic, ancheta si reconstituirea au loc in fata camerelor de luat de vederi. Filmul a purtat numele Reconstituirea, film care a rulat cu circuit inchis. Dupa peste 40 de ani, Alexandru Solomon revine asupra acestui eveniment. Intre timp, a aparut si filmul lui Nae Caranfil, Closer to the moon, o interpretare artistica a acestui mare jaf.
5. Stalingrad an der Donau (1996, Germania, regizat de Gunter Czernetzky, profesor la Facultatea de Jurnalism din cadrul Universitatii Lucian Blaga din Sibiu)
Filmul acesta este in limba germana, vizionarea avand loc cu intreruperea constanta a lui, primind de fiecare data explicatiile de rigoare din partea profesorului Gunter Czernetzky. Filmul vorbeste despre decizia de la 23 august: cauze, motivatii, explicatii si, mai ales, efecte. Nu stiu in ce masura discutia Antonescu sau Regele Mihai mai poate fi facuta astazi (vedeti mai jos la ce ma refer). Interesant este, insa, ca acest film a fost considerat de unii o apologie a lui Antonescu, in timp ce altii il considera o apologie a Regelui Mihai.
Filmul este facut pe baza marturiilor mai multor persoane, profesorul considerand marturia drept cea mai buna dovada (o dovada vie).
In afara de acestea, am mai asistat la 2 conferinte: conferinta despre cazul Anca (urmata de filmul Examen), sustinuta de avocatul Gheorghe Dragne (despre ea am scris deja pe EmilCalinescu.EU) si conferinta judecatorului Cristi Danilet despre sistemul juridic comunist, comparat cu actualul sistem juridic. De exemplu, in cazul in care nu stiati, pana acum 2 ani justitia romana inca functiona dupa cele 4 coduri promulgate de comunisti (in anii 60). Abia la peste 23 de ani guvernantii romani au reusit sa modifice fundamental legislatia lasata mostenire de legiuitorii comunisti. Ce mi s-a parut interesant, insa, a fost faptul ca au fost cateva intrebari despre noua lege initiata, printre altii, de un senator numit Antonescu (paradoxal, nu?). Daca nu stiti despre ce lege este vorba, cititi articolul acesta de pe Hotnews.
Cam atat despre filmele vazute, pana acum, la Festivalul de film de la Vatra Dornei. Programul complet al festivalului il gasiti pe blogul lui Emilian. Voi reveni maine cu un nou articol. Salutari CINEMILE tuturor!
Am vazut si eu Binecuvantata fii, inchisoare si chiar m-a marcat. Tin minte ca l-am vazut in timp ce invatam pentru BAC si ma gandeamc a daca imi pica cuva subiectul despre comunism nu as fi putut sa ma abtin sa nu scriu si despre anumite chestii vazute in film
Daca ar urma bacul ti-as facea o observatie fundamentala: nu mai folosi cuvintele BAC si PICAT in aceeasi fraza!
Altfel, sunt complet de acord cu tine.