The Danish Girl – Daneza

The Danish Girl – Daneza

Daneza POSTER

Opinii The Danish Girl – Daneza

The Danish Girl – Daneza este tipul de film pe care eu nu-l voi putea aprecia niciodata. Nu voi putea analiza niciodata 100% obiectiv un film. Nu voi putea empatiza niciodata cu un astfel de personaj (de fapt nu pot empatiza cu niciunul dintre ele: avem un el care devine o ea, nevasta lui care-l sustine si un fost prieten d-al lui din copilarie, gay). Puteti considera acest film drept un test al nivelului de toleranta: eu l-am picat de departe, voi insa mergeti sa vedeti cum stati din acest punct de vedere.

Despre The Danish Girl – Daneza a scris deja Andrei Dinu, el parand singurul care-i sigur pe el dupa acest film. Restul inca sunt, probabil, confuzi. The Danish Girl – Daneza intra in cinematografe din 8 ianuarie, fiind distribuit in Romania de RoImage. Salutari MASCULINE (cu certitudine MASCULINE) tuturor!

Puncte tari / puncte slabe The Danish Girl – Daneza

Cumva, intregul film este construit atat de ciudat incat nu-ti poti da seama de punctele tari ori punctele slabe. Personajele sunt construite astfel incat habar n-ai daca sunt bine construite ori bine interpretate. De unde sa stiu eu cum se comporta un travestit? Daca a fost bine interpretat? Posibil, desi si daca a fost prost interpretat n-as putea spune. Ar putea fi analizat mai bine de catre cei care au citit Jurnalul, sa spuna cat de mult respecta litera cartii, asta neinsemnand ca daca se abate mult e un film slab.

Si ca sa va mai dau un exemplu: in film se insinueaza ca homosexualitatea ar fi o boala. Chestia asta este la fel de interpretabila: unii pot concluziona, simplu si direct, ca asa este, altii pot spune ca asa se gandea atunci, inainte de razboi. Unii pot considera, intr-un sens sau in altul, ca filmul ar putea fi manipulator. Repet ce am zis: nu pot spune, in niciun sens, ca ar fi un lucru bun sau un lucru rau.

De altfel, intreg filmul mi se pare asa: ori il iei asa cum e si iti place per total, ori iti displace profund cap-coada. Varianta de mijloc nu pare sa existe.

Puncte de interes The Danish Girl – Daneza

Cu siguranta unul dintre cele mai controversate filme ale anului, The Danish Girl – Daneza are trei puncte evidente de interes:

  • Subiectul este unul extrem de incitant in oricare perioada a anului. Ca o opinie personala, ar fi fost de impact daca filmul se lansa in toamna, atunci cand erau la moda curcubeele pe Facebook (legalizarea casatoriilor homosexuale intr-un stat American). Se lanseaza in ianuarie, imediat dupa Sfantul Ion si Boboteaza: dupa sarbatori vezi un astfel de film. Sa fie oare un fel de aroganta la adresa sarbatorilor crestine?
  • Filmul se bazeaza pe memoriile lui Lili, autoarea celebrei carti-jurnal Man into woman, publicata in 1933. Despre chinurile facerii acestui film puteti citi AICI (exprimarea ambigua este intentionata). Cartea asta a inspirat intr-o foarte mare masura miscarea transsexuala din intreaga lume.
  • Distributia este extrem de interesanta, rolul principal avandu-l Eddie Redmayne. As putea spune ca este un rol dublu, de aceasta data afirmatia avand cu totul alt inteles decat de obicei.
Daneza reala vs Daneza din film. Seamana? :) (sursa foto - de unde puteti afla mai multe despre povestea reala din spatele filmului)
Daneza reala vs Daneza din film. Seamana? 🙂 (sursa foto – de unde puteti afla mai multe despre povestea reala din spatele filmului)

Rezumat The Danish Girl – Daneza

Pe scurt de tot, varianta vulgarizata (fara spoilere): un pictor si o pictorita, sot si sotie. El picta peisaje, ea picta portrete. La un moment ei nu ii vine modelul, asa ca-l roaga pe el sa se imbrace in femeie si sa stea in fata ei, pentru a putea termina portretul. Ce nu stia ea este ca el se simtea extrem de bine in acea postura si ca ulterior va face tot posibilul (a se citi Operatie de schimbare de sex) pentru a deveni femeie. In scena mai apare si un fost prieten de-al lui, cu un rol extrem de interesant. Nu dau spoilere, desi pe internet veti gasi celebra poveste in diverse locuri.

Daneza film 2015

Introducere The Danish Girl – Daneza

In loc de introducere, va zic doar atat: Lili m-a rugat sa scriu o cronica pe invers, zicand ca nu se simte bine in structura clasica a cronicilor mele. A ajuns chiar sa spuna ca ale mele cronici sunt o eroare a naturii si ca asa ar trebui sa arate toate. Am ascultat-o, nevrand sa risc eventuale procese de calomnie.

Despre The Danish Girl – Daneza a scris, intre timp, si Daniela. Un articol extrem de interesant, pe care vi-l recomand.

. 6 comentarii la The Danish Girl – Daneza. Categories: 2016, Filme noi. Tags: , , , .

About Emil Calinescu

Blogger de profesie, cinefil de placere, Cinemil pe scurt. Mai multe despre mine gasiti pe pagina Cinemilii.

6 thoughts on “The Danish Girl – Daneza

  1. Exact. Subiectul e unul extrem de incitant care, sunt sigură, o să prindă! Exact cum spuneam și în articol: se duc ori din curiozitatea de înțelegere a fenomenului, ori ca să găsească și mai multe argumente contra acestui fenomen. Oricum ar fi, e interesant. Iar Eddie pare excepțional, la fel ca în The theory of everything.

    1. Sunt una din persoanele la care i a placut filmul frt mult . Atata suflet ii in film … mi au dat lacrimile . Aroganta la adresa sarbatorilor crestine ? ????? Nu cred k are nici o legatura . Il recomand tuturor dar parerea mea k e pt cei deschisi la minte .

  2. Pingback: Puterea iubirii adevarate - Calatoria spre sine

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.