1922 – Netflix

1922 este titlul unui film gasit (din nou) intamplator pe Netflix. Exact ca Barkoviak. Anul aparitiei acestui film atat de necunoscut, de ignorat, este 2017. Pentru multi, 2017 este candva demult, asa ca filmele aparute in acel an sunt deja … filme vechi. Au trecut 6 ani totusi, intre care 2 sunt de pandemie si restrictii.

1922 este o nuvela de Stephen King, asa ca elementele fantastice si usor horror sunt un fel de obligatie profesionala. Fara ele n-am mai putea vorbi despre Stephen King. Ce-i drept, pare cea mai putin fantastica scriere a sa. Sau printre cele mai putin fantastice. Caci povestea poate fi vazuta si strict realist. Chiar s-ar putea petrece oricand.

Pe scurt de tot, il avem pe Willfred James, care este si naratorul acestui film. El recunoaste ca si-a ucis sotia, pe Arlette, cu ajutorul fiului sau Henry. Motivele au fost pur economice. Willfred detine 32 de hectare de Pamant, care au apartinut dintotdeauna familiei sale. Sotia sa detinea alte 40 de hectare invecinate. Din pacate, planurile lor de viitor nu coincideau: Arlette dorea sa se mute la oras si sa vanda totul unei mari companii, care urma sa faca acolo o ferma, in timp ce Willfred dorea sa ramana acolo si sa detina el in continuare terenul. Evident, dorea sa intre si in posesia terenului invecinat.

Cum Arlette nu a putut fi convinsa sa se razgandeasca si, oricum, vorbind despre 1922, era cam degradant pentru un barbat sa se ROAGE de femeia lui, Willfred James hotaraste sa o omoare. Nu va descriu exact cum o face si cum il convinge pe Henry ca este mai bine acolo, cu el, decat sa se mute la oras, asta urmeaza sa descoperiti singuri. Nu cum se pune in aplicare planul este punctul cheie al filmului, ci ce se intampla ulterior atat cu Willfred, cat si cu Henry. Cum sfarsesc cei 2, cum ii influenteaza in continuare Arlette si cum se termina totul.

Ca de obicei, inchei cu punctele esentiale, cele la care trebuie sa fiti atenti, principalele avantaje ale filmului si, evident, daca e cazul, defectele. Aici am 5 lucruri de spus:

  1. 1922 este o nuvela care NU a fost tradusa la noi. Poate fi insa comandata de la mai multe librarii online, Libris ori Carturesti de pilda, in limba engleza.
  2. 1922 este un film deopotriva de atmosfera si de epoca. Putini oameni in viata au trait anul 1922, insa multi au auzit despre acei ani din povestirile parintilor ori bunicilor. Filmul vrea cumva sa desacralizeze, demonteze mitul bunastarii anilor 20 (ani pe care multi ii idealizeaza, ii considera cei mai buni din istorie), aratandu-ne ceva urat, trist, din acea perioada. Nimic nu este roz si fericit in acest film.
  3. Thomas Jane este un actor subevaluat. Filmul acesta mi-a confirmat „banuielile”.
  4. 1922 este o drama, un thriller cu accente horror. Excelent construit, o atmosfera care te transpune in acea perioada, cu un zbucium interior care te pune pe ganduri, 1922 este un film pe care regret ca nu l-am putut vedea la cinema. NU a rulat deloc la noi, nu l-a adus nimeni. Noroc cu Netflixul.
  5. Nu inteleg de ce are note atat de mici. Pe IMDB are 6.2. Pot gasi sute de alte filme mult mai proaste cu note mult mai bune. Nu va luati, deci, dupa aceste note. Nu doar aici, ci la modul general. 1922 este doar un exemplu. Printre cele mai bune dintre ele.

1922 este per total un film excelent, pe care-l recomand tuturor. Si da, pentru astfel de filme sunt bune platformele de streaming: pentru bijuteriile ascunse, filmele de care altfel nu ai fi auzit. Eu nu vad Netflix drept un loc unde sa revad filmele pe care le-am vazut la cinema. Mi se pare pierdere de vreme (in 99% din cazuri).

ps: Filmul 1922 mi-a amintit de Fereastra secreta, o alta nuvela de Stephen King ecranizata excelent care NU a aparut in limba romana. Cartea zic. Caci altfel nuvela a fost inclusiv dramatizata (eu am vazut o punere in scena la Sfantu Gheorghe). Oare de ce nuvelele lui Stephen King (in afara de Carrie, zic!) sunt ignorate de editurile romanesti (ma rog, Nemira a scos toate cartile scrise de S. King, deci la ei ma refer aici)? Oare s-or vinde mai prost?

. Niciun comentariu la 1922 – Netflix. Categories: 2017. Tags: , .

About Emil Calinescu

Blogger de profesie, cinefil de placere, Cinemil pe scurt. Mai multe despre mine gasiti pe pagina Cinemilii.

Be the first to leave a reply

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.