Bartkowiak (2021) – Netflix

Bartkowiak este un film gasit pur si simplu din greseala. O eroare pe care NU o regret, una deosebit de fericita.

Pe scurt, pentru ca in ultima vreme (care inseamna, de fapt, de vreo 2-3 ani) am citit foarte mult, filmele au cam fost neglijate. Cu precadere serialele. Ador sa merg la cinema, sa vad un film la o calitate maxima, alaturi de alte cateva zeci de cinefili (poate chiar sute, depinde de sala), insa in afara acestor filme, fie comerciale, de consum, fie de festival, am cam evitat sa vad filme. Cu serialele sunt extrem de in urma. Am o lista IMENSA de seriale pe care vreau sa le vad, lista care tot creste. Nu ca lista de carti pe care vreau sa le citesc nu ar fi si ea imensa.

Eh, in perioadele acestea lungi de lecturi am si momente in care-mi propun sa vad filme, in care am chef sa vad filme. Si deseori, visandu-ma la un festival, caut sa ma surprind singur. Nu ca Mister Bean care isi facea singur cadouri, ci pur si simplu luand un film despre care nu stiu nimic. Un film cumva verificat, caruia ii stiu, macar partial, genul, dar despre care sa nu stiu mare lucru.

Eh, fix asa am descoperit Bartkowiak din 2021. Pentru cine nu stie, Netflix are o sectiune de filme est-europene. Pentru mine e foarte util, caci altfel nu as cauta in mod precis filme poloneze, bulgaresti ori habar n-am ce mai e pe acolo. Ma rog, discutia legata de Europa de Est este ampla, caci multi geografi considera ca Romania nu este NICIDECUM in Europa de Est. Nu ca Cehia, Slovenia ori Ungaria ar fi, conform regulilor geografice.

Bartkowiak este un film despre un fost luptator de MMA. Intai vedem cum acesta pierde o lupta extrem de importanta, lupta care ruineaza mai multi pariori. Ulterior, Bartkowiak este nevoit sa preia clubul familiei dupa ce fratele lui moare intr-un accident de masina. Curand afla ca acel incident rutier nu a fost de fapt accident si ca acel club incomoda. Nu intru in detalii, nu vreau sa fac spoiler, insa va spun din start ca nu pentru suspans veti dori sa vedeti acest film.

Bartkowiak este de vazut din urmatoarele 3 motive:

  1. Toate filmele est-europene despre tarile lor sunt mult mai realiste. Din acest film afli mai mult despre Polonia si despre problemele de acolo decat afli din 10 productii de Hollywood care se desfasoara in Polonia.
  2. Bartkowiak este un fel de mix intre Rocky si o productie europeana despre mafia imobiliara si politica din aceste tari. Imaginati-va ca cineva s-ar gandi sa conceapa un Rocky unde accentul sa nu se puna pe bataliile din ring, ci pe o lupta pe care o duce Rocky cu cine stie ce mafioti. Da, isi foloseste pumnii si puterea din ring, dar in scopuri deloc sportive.
  3. Bartkowiak este ceva intre filme Netflix si filme de festival. Netflixul, cel putin in acceptiunea mea, este un loc unde gasesti foarte multe, extrem de multe, exagerat de multe filme comerciale. Un film Netflix are, pe langa multe calitati si multe interpretari bune, o doza mare, deseori exagerata, de comercialitate. Pentru a gasi filme necomerciale trebuie sa cauti mult, sa faci sapaturi adanci. Sa cerni graul de neghina, ca sa folosesc o expresie elitista. Bartkowiak nu este chiar un film necomercial, este construit ca un film de Hollywood, insa iti arata niste realitati din Polonia pe care filmele ultra-comerciale nu o fac. Refuza s-o faca chiar. Este, exact cum ziceam mai sus, un film pe jumatate comercial. Sau pe jumatate necomercial.

Nu sunt familiarizat cu cinematografia poloneza, desi la ultimul TIFF a fost FOCUS POLONIA si am vazut si acolo cateva productii interesante, asa ca nu pot face aprecieri prea in tema legate de Bartkowiak. Si sper sa gasesc mai multe astfel de filme pe platformele de streaming. Nu doar pe Netflix, evident.

Per total, Bartkowiak este un film bun, care nu te da pe spate din niciun motiv, dar care are calitatile sale. Pentru mine, a fost ceva diferit, ceva altfel, fix din aceste motive (desi nu doar datorita lor) vi-l si recomand.

. Niciun comentariu la Bartkowiak (2021) – Netflix. Categories: 2021, Filme NETFLIX. Tags: , .

About Emil Calinescu

Blogger de profesie, cinefil de placere, Cinemil pe scurt. Mai multe despre mine gasiti pe pagina Cinemilii.

Be the first to leave a reply

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.