20 de intrebari despre noul Avatar: Calea apei – Monica Costache

Am fost la noul Avatar: Calea apei cu inima indoita. Pe de-o parte, este un film celebru, despre care se va discuta indelung. Ca blogger cinefil si mai ales ca cinefil care participa des la astfel de discutii, nu puteam rata filmul. Am fost, insa, intr-o categorie speciala: persoana care NU a placut primul film. Il consider si acum supra-evaluat, cu o poveste aproape tembela.

Am mers la Avatar: Calea apei cu un fan al primei parti, cu o persoana care apreciase (la adevarata valoare?) prima parte. Care A INTELES primul film, care a apreciat nu doar efectele speciale (pe care nu le poate contesta nimeni, caci primul film al seriei a fost o adevarata REVOLUTIE TEHNOLOGICA in materie de efecte 3D), ci si povestea.

Am rugat-o pe Monica Costache, insotitoarea mea de la Avatar: Calea apei, sa scrie despre film. Din pacate sau din fericire, ea nu are concluzii, nu da verdicte, ci pune intrebari. Raspunsurile nu stiu daca le poate da cineva (la cateva dintre ele chiar nu cred ca exista raspunsuri).

Va las mai jos gandurile ei, pentru ca la final sa mai adaug eu alte 5 intrebari.

Emil Calinescu Monica Costache la noul Avatar Calea apei

Au trecut mai bine de 36  de ore de cand am vazut Avatar 2 Calea Apei, la Happy Cinema – Liberty Mall, si inca mai „procesez informatia”.

Stiu ca sunt o persoana hipersensibila si simt nevoia sa analizez toate senzatiile, emotiile, gandurile si trairile evocate de acest film, dar e mai mult decât atât: consider ca dacă cineva isi petrece ani de zile dedicându-se unui singur proiect, aproape 30 de ani (!) de la ideea de Avatar, este un semn de respect sa aloci cel puțin câteva zile din viata ta pentru a descifra mesajul pe care acel cineva l-a transmis lumii întregi.
Din păcate, un timp de reflecție îndelungat  nu este în concordanta cu dinamica recenziilor de  film în mediul online , când ți se aloca o fereastra de câteva ore, în care trebuie sa produci si sa postezi un punct de vedere atractiv, formulat intr-o maniera care sa producă un angajament direct din partea cititorului, viitor spectator în sala de cinema.
Prin urmare, va transmit propria lista de  întrebări (mai mult sau mai puțin) existentiale generate de Avatar: Calea Apei.
1.  Actiunea filmului se petrece la un an dupa ce Oamenii Cerului revin pe Pandora. Este vorba de un an pământean  sau un an de pe Pandora?
2. 1 kg unobtanium se vindea in primul Avatar cu 20 miliarde. O fiola de substanta cefalo-rahidiana galbinie, din Avatar: Calea Apei, se vinde cu 80 milioane. S-a dat peste cap economia?
3. De ce baietii lui Jake Sally vorbesc cu accent frantuzesc?
4. Oare e ok pentru Jake Sully sa isi trateze familia ca pe o unitate militara?
5. Isi aminteste cineva de doamna soldat/comandat Sorroco?
6.  Daca Norm ar fi tatal lui Kiri, nu i-ar fi spus?
7. Nu este evident faptul ca Eywa a creat-o pe Kiri utilizand avatarul lui Grace?
9. Il va cauta avatarul comandantului pe Spider?
10. Transformarea in Avatar induce sentimente de atasament fata de Pandora?
11. Cand a inceput vanatoarea de tuvluni?
12. De ce si-ar mai bate cineva capul sa il transforme pe comandant in Avatar daca a pierdut prima lupta cu Jake Sully?
13. Recunoasteti replicile „cheie” ale personajelor principale?
14. „Live long and prosper” sau „live long and avatar”?
15. Cana de cafea a generalului isi schimba dimensiunile pe masura ce acesta bea din ea?
16. Oare va fi cate un Avatar pentru fiecare copil prezentat in film?
17. AVATAR urmeaza sa fie o saga de familie?
18. MOBY Dick. Hamlet. Iona. Ce alte opere literare au influentat Avatar: Calea Apei?
19. Se putea realiza filmul fara personajele „adulte”?
20. Daca primul film al seriei a provocat un val de depresie in randul oamenilor, ce efecte psihologice va avea acest al doilea film?
Acum este randul sa pun si eu 5 intrebari:
1. Oare noul Avatar: Calea apei va intrece la vanzari primul film al seriei? Oare va detrona si Teambuildingul autohton in tara noastra?
2. Oare era absolut necesar sa fie facut un film de peste 3 ore (190 de minute, mai exact)? Nu se putea comprima intreaga actiune in 120-130 de minute? Primul film a durat 165 de minute.
3. Cati oameni vor vedea ori deja au vazut noul Avatar: Calea apei de mai multe ori?
4. Oare noul Avatar: Calea apei trebuie judecat separat, ca film de sine statator sau trebuie judecata intreaga serie, per ansamblu? Altfel spus, poti spune ca POVESTEA din noul Avatar: Calea apei este mai proasta decat povestea din primul film sau trebuie plecat de la premisa ca vorbim, de fapt, despre aceeasi poveste?
5. De ce Avatar: Calea apei NU are after-credits? Stim ca vor mai urma filme, stim ca urmatorul film al seriei e filmat aproape in totalitate, deci de ce James Cameron a ales sa NU dezvaluie nimic?
Cum ziceam: multe intrebari despre Avatar: Calea apei, insa niciun verdict. De fapt, concluziile le veti trage singuri.
Avatar: Calea apei a intrat in cinematografe din 16 decembrie 2022, fiind distribuit in Romania de Forum Film.
. 1 comentariu la 20 de intrebari despre noul Avatar: Calea apei – Monica Costache. Categories: 2022, Guest-Post. Tags: , , .

About Emil Calinescu

Blogger de profesie, cinefil de placere, Cinemil pe scurt. Mai multe despre mine gasiti pe pagina Cinemilii.

1 thought on “20 de intrebari despre noul Avatar: Calea apei – Monica Costache

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.