Mirciulica vs Teambuilding

Mirciulica ne spune povestea unui tanar de 30 de ani, Mircea (interpretat de celebrul actor-comediant Mircea Popa / Mircea Bravo, celebru pentru clipurile sale de pe YouTube), care dupa ce a picat examenul de intrare in magistratura revine in casa parinteasca, la Gherla, si se angajeaza la firma de salubritate a unui baron local. Aceasta firma de salubritate avea contracte doar cu statul, doar cu primariile, asa ca Mirciulica lucreaza indirect la stat.

Emil Calinescu bunica lui Mircea Bravo avanpremiera Mirciulica

Cine il urmareste pe Mircea Bravo stie deja ca unul dintre personajele principale din clipurile sale este simpatica sa bunica. Si in film ea este personaj, fiecare aparitie a ei starnind hohote de ras.

Acum, pentru ca am vazut Mirciulica dupa mai putin de o saptamana de la vizionarea filmului Teambuilding si pentru ca sunt constant intrebat care film e mai bun ori pe care sa-l aleaga unul sau altul dintre prieteni, am decis sa scriu in continuare o comparatie intre cele 2 filme. Nu voi declara un castigator, voi lasa publicul sa decida care-i mai bun. Sfatul meu, spun din start, este sa mergeti sa le vedeti pe ambele. Asadar:

Mirciulica vs Teambuilding – duelul comediilor romanesti ultracomerciale

Comparatia se face pe 5 planuri distincte, drept urmare:

  • Mirciulica este despre angajatii de la stat dintr-un oras MIC, unde nu poti sa razbati altfel, in timp ce Teambuilding este despre angajatii din corporatii, din orasele mari. Primul este un film politic, este despre politica indiferent ca-ti doresti sau nu acest lucru, in timp ce al doilea film este mai presus de politica. Ca sa dau un hint, pe care personal nu-l consider spoiler, personajul Mirciulica oscileaza intre a ramane angajat la acea firma de salubritate si a se face … procuror. Chiar si procuror, el tot ANGAJAT LA STAT ar fi. Nu vrea avocat, nu se viseaza pe cont propriu, ci PROCUROR. In plus, in film intalneste o tipa care detinea o cafenea. Veti vedea ca, INDIRECT, si ea depinde de politicieni. Din pacate sau din fericire.
  • Mirciulica este un film ardelenesc, cu toate personajele din aceal areal geografic, in timp ce Teambuilding este un film national, unde avem deopotriva bucuresteni, olteni, moldoveni si ardeleni. Fiecare cu stereotipurile sale, fiecare cu umorul sau.
  • Mirciulica are un umor de familie, este filmul la care poti merge fie cu gagica, daca vrei sa o cuceresti, fie cu intreaga familie, cu mama, cu tata, cu bunica si bunicul, poate si cu sora, fratele, cumnatul, cumnata, nasul si cine stie ce alte rude. Teambuilding este filmul la care mergi fie cu colegii de birou, fie cu baietii. Este gresit sa mergi cu gagica la el si o adevarata catastrofa sa-ti duci parintii la acel film. Ma rog, daca gagica este si ea corporatista ar putea fi o idee buna sa o duci.
  • Teambuilding pare un pic mai inchegat, mai bine realizat, mai bine regizat. Pare mai film. Insa Mirciulica pare mai duios, privesti cu drag micile stangacii. Sunt si ei mici, au timp sa creasca. I le ierti usor. Nu te poti supara pe el.
  • Mirciulica e mai realist, pare o poveste ce se poate intampla. Teambuilding pare, de la un punct incolo, fake. Adica este un amestec de chestii reale, totul de acolo s-a intamplat, dar fix amestecul lor, fix ideea ca toate acelea s-ar putea intampla LA ACEEASI FIRMA pare putin probabil. Mirciulica, insa, pare un film REAL, pare povestea #pebune a cuiva. Habar n-am daca este, nu stau sa intreb cat adevar e in ea, dar ea pare reala. Si asta este cel mai important.

Repet indemnul de la inceput: mergeti sa vedeti si Mirciulica, si Teambuilding. Avand in vedere primul punct, as zice ca sunt 2 Romanii distincte. Doua tipuri de oameni pe care TREBUIE sa-i cunoasteti. Inainte de a spune pe care-i apreciati si pe care nu, pe care-i preferati, ar trebui sa II CUNOASTETI. Filmele acestea va arata o bucatica din acele 2 lumi. Fiind comedii, ele vor scoate in evidenta mai mult defectele decat calitatile. Dar e un inceput bun.

Emil Calinescu Mircea Bravo avanpremiera Mirciulica

Acum sa inchei cu cateva cuvinte strict despre Mirciulica.

Emil Calinescu cu echipa Mirciulica

Asadar, Mirciulica este o comedie foarte buna, poate prea cuminte pentru gusturile multora, prea ardeleneasca pentru cei neobisnuiti cu acea zona, insa bine realizata. Nu excelent, are bubele ei, are stangaciile ei, dar avand in vedere faptul ca majoritatea oamenilor din film erau la debut, pot spune ca a iesit surprinzator de bine. Prezenta catorva actori consacrati, si ei ardeleni (cu precadere clujeni), intregeste peisajul.

Mirciulica intra de maine in cinematografele patriei, fiind produs si distribuit de Bravo Films.

. 2 comentarii la Mirciulica vs Teambuilding. Categories: 2022, Filme romanesti. Tags: , .

About Emil Calinescu

Blogger de profesie, cinefil de placere, Cinemil pe scurt. Mai multe despre mine gasiti pe pagina Cinemilii.

2 thoughts on “Mirciulica vs Teambuilding

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.