Al cui caine sunt? – Les Films de Cannes a Bucarest 2022
Al cui caine sunt? este un alt exemplu de film ratat la festival (in acest caz, la DOUA festivaluri), vazut ulterior si apreciat la adevarata lui valoare.
Totodata, Al cui caine sunt? este un alt documentar care mi-a schimbat parerea despre ele. V-am mai povestit despre subiectul acesta cand am vorbit despre filmul Ennio. Aici vorbim despre un alt tip de documentar, un documentar metafora, o satira extrem de bine realizata.
In conceptia regizorului Robert Lakatos, cainii sunt cetatenii (sau cetatenii sunt caini, depinde cum privim lucrurile), politicienii sunt crescatorii de caini, functionarii sunt proprietarii, natiunile sunt rasele nationale cainesti, tarile sunt federatiile nationale ale crescatorilor (observati, deci, distinctia CAINEASCA dintre TARI si NATIUNI), iar forumul international suprem este Federatia Canina Internationala.
Regizorul este cel care manipuleaza, care ne arata o realitate politica prin intermediul cainilor.
Iar faptul ca acest film este prezentat in maghiara sa stiti ca NU este intamplator. Problema scoasa in evidenta in acest film a vizat si inca vizeaza multi maghiari din Romania (din „Transilvania”). Nu vreau sa intru in detalii, sa spun ce NU ar trebui spus, mai bine mergeti sa vedeti filmul pentru a va convinge singuri.
Vreau, insa, sa va spun o chestie interesanta legata de regizor. Omul a recunoscut la Q&A-ul de la finalul proiectiei faptul ca are si pisici. Ma rog, pe una dintre ele o vedeti si-n film (e galbena, pare din neamul lui Garfield; cel mai probabil e motan). Cand l-am intrebat de ce a „discriminat”, de ce nu a facut un film si despre pisici, a spus ca „pisicile sunt o cu totul alta lume”. Lucru cu care sunt 100% de acord. Complet de acord.
Ideea este, insa, alta: despre persoane se spune ca sunt fie „cat person”, fie „dog person”. In engleza suna mai bine, in romaneste e mai dubios. Eh, intrebarea cheie e alta: ce fel de persoana este Robert Lakatos daca are in casa si caini, si pisici, dar a facut documentar (doar) despre caini?
O persoana cu adevarat interesanta, de urmarit.
Detaliile veterinare, legate de cum dorea Robert Lakatos sa obtina urmasi de-ai cainelui sau, Talpas. Din pacate, problemele legate de rasa sa devin probleme trans-nationale: desi facea parte dintr-o rasa maghiara, el era nascut in Romania, asa ca nu era recunoscut ca atare. Iar la nivel national, prin 2003 s-a dat o lege conform careia cainii care NU sunt de rasa trebuie castrati. Iar un caine care face dintr-o rasa nerecunoscuta NU este un caine de rasa. Ce am zis mai sus este transpunerea politica si geopolitica a acestei situatii absurde.
Al cui caine sunt? a reusit sa ma faca sa rad mai mult decat multe comedii marketate ca atare. Am ras cu pofta la un documentar, m-am distrat, m-am simtit bine si am iesit din sala de cinema cu o tona de intrebari, dar si cu o stare de bine, cu o energie pozitiva. Una dintre intrebarile pe care mi le pun este fix legata de genul filmului vazut: oare am vazut cu adevarat un documentar? Parca documentarele nu erau atat de amuzante. Zic.
Al cui caine sunt? este o co-productie Ungaria (Other Films) – Romania (microFILM), fiind distribuit in tara noastra de microMULTILATERAL. Aveti sansa sa-l vedeti in cinematografe, cativa norocosi l-au vazut si in festivaluri (inclusiv in cele mai bine cotate festivaluri: Les Films de Cannes a Bucarest 2022 si cel mai mare festival de documentare din Romania, Astra Film Festival). Este tipul de documentar pe care il veti savura mai bine in sala de cinema. Si sa stiti ca merge si cu popcorn. Cainele nu va latra daca o sa va vada mancand popcorn si razand la acest film. Dimpotriva: va da fericit din coada! 🙂
Be the first to leave a reply