Ana Marin despre Proiectul Florida – The Florida Project

Cum eu am fost plecat la TIFF si inca umblu prin Cluj, am trimis-o pe Ana Marin la vizionarile din Bucuresti. Mai jos, impresiile ei despre Proiectul Florida – The Florida Project

 

 

 

Te-ai întrebat vreodată ce fel de viață au copii care cresc în motelurile de lângă parcurile de distracție? Cel mai probabil, ca și mine, e greu de închipuit că cineva își trăiește viața într-un motel, nu într-un apartament sau garsonieră închiriată. În America, însă a locui în hoteluri de o stea este ceva normal, ocazional înseamnă tot. Situația chiriilor și persoanelor care trăiesc de pe o zi pe alta, viața într-un astfel de loc este cu multe trepte peste a locui pe stradă într-o cutie de carton.

 

The Florida Project este povestea întinsă pe perioada unei veri a unei fetițe Moonee și a prietenilor ei, care îți petrec copilăria bătând coclaurile din jurul Disneyland-ului. Cu bune și cu rele, lucrurile îți sunt prezentate în detaliu și pornind de la viața de zi cu zi, cu probleme de familie, cu o mamă care ocazional se prostitua pentru a plăti cheltuielile săptămânale aferente vieții în inima toridă a deșertului, boroboațele pe care fetița de o vârstă nedefinită le poate face, pelicula este ceva ciudat, care îți arată imagini diferite complet de strălucirea obișnuită a Hollywood-ului și fără acțiune în adevăratul sens al cuvântului.

 

Nu merge la cinema, dacă ceea ce cauți să vezi este ceva rupt gen blockbuster, nu este cazul aici. Pelicula în care William Defoe arată și joacă excepțional face să merite vizionarea până în ultimul moment. În rolul administratorului motelului arată toate fețele unui om care luptă să facă mai mult, atât pentru el, cât și pentru cei din jur. Cu lupte interioare, atunci când vine vorba de copil, dar și de implicarea lui în creșterea acestuia pe proprietatea de care ar grijă, Bobby (personajul lui Defoe) te va face să îl urăști în anumite, momente, în altele să te întrebi cum rezistă și în altele să apreciezi grija pe care un străin o poate arăta unor copii ai căror părinți sunt prea ocupați cu propria viață, ca să le mai pese de progenituri.

 

După opinia mea, multe din scene puteau fi tăiate, filmul Proiectul Florida – The Florida Project este lung și pe alocuri plin de scene care nu fac nimic pentru poveste, ci doar o lungesc îngrozitor. Iar scenariștii par câteodată că au scris, doar de dragul de a umple niște pagini, dialogurile sunt prea rigide, iar imaginile copiilor când se joacă par puse forțat. Stilul lui Sean Baker din Tangerine se simte și aici, viața oamenilor care își duc cu greu viața de azi pe mâine, cu sexualitatea aferentă americanilor săraci, pentru care prostituția rămâne unicul răspuns te va asalta și aici, de la culorile de pe ecran până la felul în care sunt filmate cadrele.

 

Dacă mergi să vezi filmul Proiectul Florida – The Florida Project ia multă răbdare cu tine și apreciază-l în toată splendoarea lui pe Defoe. Atât. 

Proiectul Florida – The Florida Project este în cinematografe din 1 iunie, fiind distribuit de Voodoo Films.

. Niciun comentariu la Ana Marin despre Proiectul Florida – The Florida Project. Categories: 2018. Tags: , .

About Emil Calinescu

Blogger de profesie, cinefil de placere, Cinemil pe scurt. Mai multe despre mine gasiti pe pagina Cinemilii.

Be the first to leave a reply

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.