Ana Marin despre Visages villages – Chipuri Locuri

Poate unul dintre cele mai de suflet filme documentare pe care le-ai putea vedea vara asta, Visages villages – Chipuri Locuri este o poveste plină de simplitate, despre frumos, despre artă urbană și despre iubire.

Agnes Varda este poate una dintre cele mai complexe vedete din Franța: regizoare, scenaristă, și uneori actriță este cea care i-a dat un rol pentru prima oară lui Gérard Depardieu. Din păcate filmul nu a fost finalizat din motive financiare, însă este un moment de referință în cinematografie pentru ambii francezi. La 88 de ani, cu vederea ușor slăbită, însă plină de umor și energie Agnes acceptă provocarea lui Jean-Paul Beaujon, JR pentru amici de a se plimba prin Franța și a se opri pentru fotografii acolo unde văd ceva ce le va surânde.

JR este un artist urban, fotograf/muralist care printează poze supradimensionate pe care apoi le lipește pe clădire, boilere, trenuri – oriunde îi permite spațiul. Întâlnindu-se atunci când JR vrea să îi fac o serie de poze lui Agnes, se ivește idea unei colaborări care de fapt stă la baza filmului. Pe lângă regia actualei pelicule JR a mai regizat și Ellis în 2015 și Women are heros în 2010.

Vei avea ocazia să descoperi oameni, locuri și povești extrem de frumoase. Cum ar fi cea a unei ospătărițe care devine senzația instagramului datorită pozei făcute de cei doi și urcată pe peretele unei case de JR. Uneori filmul este un pic forțat, și persoanjele sunt un pic speriate de idea camerei de luat vedere, însă asta nu face decât să fie totul și mai autentic.

Cu dialoguri pline de simplitate și în egală măsură filozofie pură – prietenia dintre cei doi este poate una extrem de atipică, Varda are 88 de ani și JR 33 – fix vârsta la care ea făcea unul dintre cele mai importante filme ale carierei.

Viața este trecătoare și câteodată se duce chiar mai repede decât ne-am fi închipuit. Iar metafora vizuală a acestui lucru este extrem de bine ilustrată în momentul în care pe un container nemțesc din Normandia, prăvălit pe plajă cei doi pun o poză făcută de Agnes în urmă cu mai bine de 40 de ani. Mareea puternică însă șterge peste noapte orice urmă a muralului lăsat pe container. Însă senzația de a îți vedea una dintre pozele favorite la o dimensiune gigantică este una pe care orice artist ar trebui să o trăiască măcar o dată în viață.

Discuția despre moarte este iar un subiect abordat în film și de la pozele făcute într-un cimitir cu doar 10 morminte, până la nerăbdarea de a muri a lui Agnes subiectul este abordat fără teamă, direct și sincer.

Dacă micile povești spuse de mine nu te-au convins să-l vezi, îți mai spun că Visages villages – Chipuri Locuri este unul dintre cele mai lăudate filme de către criticii internaționali și de internauții de pe mapamond. Nu vei regreta orele pe care le vei petrece descoperind frumosul în momente mici și irepetabile prin ochii lui Agnes și a lui JR.

Visages villages – Chipuri Locuri este din 29 iunie pe marile ecrane, distribuit de MicroFilm.

. Niciun comentariu la Ana Marin despre Visages villages – Chipuri Locuri. Categories: 2018, Filme Documentare. Tags: , .

About Emil Calinescu

Blogger de profesie, cinefil de placere, Cinemil pe scurt. Mai multe despre mine gasiti pe pagina Cinemilii.

Be the first to leave a reply

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.