Arctic – un brand romanesc inexistent in filme

Arctic – un brand romanesc inexistent in filme

 

 

Stiti brandul Apple, celebrul mar nu tocmai intreg, care apare constant in filmele americane? Nu scrie Apple, nu e nevoie de asa ceva. Se vede mic, de la distanta, dar se vede. Si este brandul filmelor americane.

Nu vezi Apple intr-un film european decat din greseala. Intr-un film romanesc am vazut o singura data. Probabil din greseala, nu au avut alte laptopuri la indemana. Sau poate voiau sa arate ceva, ca personajul e fitos, e diferit. Nu mai tin minte exact filmul, era un scurtmetraj parca.

Nu doar laptopul este branduit, ci si toate celelalte obiecte din casa. In filmele produse de Sony, vedem televizoarele Sony in toata splendoarea lor. Vedem consolele lor. Telefoane de la ei mai rar, ca nu prea mai fac telefoane.

In multe filme suedeze, cel putin cele de acum cativa ani, gaseam Nokia la tot pasul. Era brandul lor, se mandreau cu el. Si-l promovau constant.

Francezii au brandurile lor. Masinile, de exemplu, sunt autohtone in filmele frantuzesti. Rar vezi cate un BMW ori Mercedes. Oricum, marci de top. Si au scopul lor in film. Au o logica (de exemplu, imigrantii din Franta, esticii, au masini nemtesti).

Romanii, insa, sunt casnici. Nu ca meserie, ci in filme. Ei fac filme de interior, in multe dintre ele poti numara bucatile de faianta. Ceea ce nu este neaparat de rau, unele filme au farmecul lor.

Doar ca, vedeti voi, problema este ca nu profitam de pe urma acestor romani casnici. Nu ne promovam brandurile autohtone.

Stiti ca acum 15 ani 80% dintre romani aveau frigidere Arctic? Acum procentul o fi scazut, nu zic ca tot ala e, dar oricum sunt mai mult de jumate. Vedeti vreo sigla Arctic in vreun film?

De ceva timp acelasi producator roman face si masini de spalat. A vazut cineva vreo masina de spalat Arctic in vreun film romanesc? Ori vreun robot de bucatarie. Ori vreun aragaz. Bine, robot de bucatarie Arctic nu stiu daca exista, dar aragaz, masina de spalat si televizor exista. Asta stiu sigur.

Am putea, prin asta, finanta filmul romanesc, in criza de bani si de surse de finantare, insa in acelasi timp am promova si un brand romanesc.  O fi Arctic marca a Beko, turcii cumparand-o acum multi ani. Dar ce conteaza? Si Dacia este a Renault, insa ne mandrim cu ea ca este romaneasca. Este, oricum, o diferenta fundamentala intre Dacia si Ford, ambele produse in Romania. Ford e un brand american care produce masini SI in Romania, Dacia este un brand romanesc, gandit de romani in colaborare cu francezii, care acum apartine, administrativ, de Renault. Dar e romanesc. E minte romaneasca acolo. Revenim …

Si Arctic, dragii mei, este un brand indragit de romani. Nu cred sa existe oameni nemultumiti de frigiderul Arctic de zeci de ani. Si nici de cele electrocasnicele noi nu sunt nemultumiti. Sunt fiabile, durabile si sunt … romanesti. Credeti ca-i lipsit de importanta acest unic aspect?

Daca gresesc si am ratat brandul Arctic in vreun film romanesc, rog a ma corecta. Chiar imi doresc sa fi gresit. Chiar imi doresc sa nu am dreptate. Chiar mi-as dori sa fiu ascultat. Salutari ROMANESTI tuturor!

 

. Niciun comentariu la Arctic – un brand romanesc inexistent in filme. Categories: Cinemilii speciale. Tags: .

About Emil Calinescu

Blogger de profesie, cinefil de placere, Cinemil pe scurt. Mai multe despre mine gasiti pe pagina Cinemilii.

Be the first to leave a reply

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.