Aus dem Nichts – In the fade – In intuneric

Aus dem Nichts – In intuneric

 

 

Filmul Aus dem Nichts – In intuneric poate fi vazut atat distinct, ca thriller, ca joc psihologic intre agresori si victima, dar poate fi judecat si ca film politic. Caci miza politica din spate pare a fi mult mai importanta.

Caci avem asa: o familie mixta, multi-etnica, intre un barbat turc (de fapt, kurd), agnostic (conform spuselor sotiei) si o femeie de origine germana (o ariana, in acceptiunea nazista, blonda), care impreuna aveau un copil. Viata lor linistita se destrama brusc atunci cand, in urma unei explozii, sotul si copilul sunt ucisi. Gasirea vinovatilor, dar si pedepsirea lor, sunt urmatoarele obiective ale vaduvei.

Va spuneam de miza politica, de aspectul multietnic al filmului, drept urmare, cu riscul de a face cateva spoilere, va voi semnala 3 lucruri la care trebuie sa fiti atenti:

1. Relatia dintre cuscri, pe de-o parte, si dintre nora si socri. Toate aceste relatii pot fi caracterizate printr-un singur cuvant: tensiuni.

2. Va vorbeam despre spoilere, asa ca va atentionez ca urmeaza unul: atentatorii erau 2 tineri neonazisti (un cuplu, un el si o ea, extrem de bine interpretati). Cei doi primesc inclusiv sprijin extern, caci neonazistii se cunosc intre ei, se ajuta intre ei.

3. Am vazut multe filme americane cu procese, stim cum arata o curte de justitie americana, dar am vazut (prea) putine filme cu procese europene. Aici avem sansa sa vedem un astfel de proces, cu o infruntare intre 2 avocati foarte competenti. In privinta aspectelor juridice am ceva dubii, cred ca aici sunt cateva scapari. Sau poate nu stapanesc eu foarte bine legislatia germana. Va las pe voi sa le observati si sa constatati daca este sau nu cum zic eu.

Per total, Aus dem Nichts – In the fade – In intuneric este un film foarte bun. Interpretarea actorilor este una exceptionala, singurele minusuri, din punctul meu de vedere,  sunt cateva detalii juridice si, din pacate, finalul. Final care mi se pare ca strica aproape tot (nu vi-l dezvalui, stati linistiti).

Filmul Aus dem Nichts – In intuneric are cateva nominalizari si premii (Cel mai bun film strain – Globul de Aur 2018, Diane Kruger – cea mai buna actrita + nominalizarea regizorului Fatih Akin pentru Palme D’or, ambele la Cannes 2017). La noi apare cu intarziere, urmand a intra in cinematografe vineri, 20 aprilie, fiind distribuit in Romania de Independenta Film.

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.