Film stars don’t die in Liverpool – Dakino 2018

Film stars don’t die in Liverpool – Dakino 2018

 

 

Stiu, sunt un insensibil. Stiu, nu pot empatiza decat cu anumite persoane, decat cu cele cu care ma aseman macar 10%.

Nu, nu ma bucura nicidecum boala unui om. Ma deprima orice film care contine boala, cancerul este o boala oribila, pe care n-o doresc nimanui. Nu ma pot bucura, nu, nu pot nici macar zambi cand vad pe cineva care are asa ceva …

Cu toate astea, fara sa ma bucur, nu am putut empatiza cu personajele. Cu niciunul dintre ele, daca ma intrebati pe mine. Foarte bine interpretate, foarte convingatoare, felicitari actorilor care au jucat. Dar nu am putut si nu voi putea empatiza cu un tanar de 28 de ani (Peter Turner) care se cupleaza cu o doamna respectabila de 55 de ani (excentrica actrita Gloria Grahame). Nu pot intelege iubirea dintre ei. Pe el il compatimesc, din film se intelege ca sentimentele primau (si nu interesul), desi am dubiile mele ca-n realitate lucrurile stateau intocmai, in timp ce pe ea o condamn. O condamn ca i-a irosit trei ani din viata unui tanar. O condamn ca intr-o astfel de relatie, cea mai in varsta este, in ochii mei, vinovata. Ea ar trebui sa spuna stop, sa nu profite de pe urma naivitatii celuilalt.

Pe langa latura subiectiva, pentru care merit pietre, filmul mai pune o problema interesanta. O problema cumva mascata de relatia de iubire dintre cei 2, dar una extrem de importanta: ce ar trebui sa faci atunci cand cineva drag este grav bolnav si refuza ajutorul doctorilor? Este o decizie corecta sa-i respecti dorinta de a nu apela la medici? Serios intreb.

Nu dau detalii despre cum decurg lucrurile, despre cum se incheie totul, despre relatia bolnava, la modul propriu din punctul meu de vedere, dintre ei. Filmul, bazat pe memoriile lui Peter, urmareste relatia lor de 3 ani, din 1978 pana in 1981. Puteti cauta pe internet detalii despre relatia lor, despre ce s-a intamplat intre ei, despre cat de real este filmul si despre cum s-a terminat totul.

Trecand, deci, peste intreaga poveste de dragoste, remarc un lucru pus nedrept in umbra: intrebarea aceea, dilema morala (si, de la un punct incolo, juridica) este mai importanta decat relatia de iubire din prim plan. Este normal sa respecti dorinta unui bolnav de a nu apela la medici chiar cu pretul vietii bolnavului?

Cinematografic, pot fi de acord ca pelicula Film stars don’t die in Liverpool merita multe nominalizari si premii. Nu prea ai ce sa-i reprosezi: foarte bine realizat, regizat, interpretat. Nu e un film de public, chiar daca e bazat pe intamplari reale, actrita in cauza nu este cunoscuta publicului larg in anul 2018. E drept, poate prin intermediul acestui film cinefilii vor descoperi o actrita minunata si vor vedea niste filme extrem de bune. Ceea ce inseamna ca filmul este, intr-un final, educativ.

Educativ, sper, nu si in sensul in care vor sa duca unii discutia: dragostea nu are varsta, daca doi oameni se iubesc nu conteaza cine sunt si ce-i desparte. Dragostea ii uneste si asta-i cel mai important. Oare?

Pelicula Film stars don’t die in Liverpool este distribuit, la nivel international, de Sony Pictures Classics, fiind vazut la festivalul Dakino 2018, cel mai vechi festival de film bucurestean. Mai multe detalii despre festival gasiti pe site-ul, respectiv pagina de Facebook a festivalului. Pelicula nu va rula in cinematografe (decat, eventual, la alte festivaluri), nefiind deloc un film de public. Dar pentru iubitorii de film bun este ceva ce nu trebuie ratat. Sper doar sa nu interpretati gresit acest film. (Acum puteti da cu pietre)

. 1 comentariu la Film stars don’t die in Liverpool – Dakino 2018. Categories: Dakino 2018. Tags: , .

About Emil Calinescu

Blogger de profesie, cinefil de placere, Cinemil pe scurt. Mai multe despre mine gasiti pe pagina Cinemilii.

1 thought on “Film stars don’t die in Liverpool – Dakino 2018

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.