Banditul Whisky – A Viszkis – Cum sa-ti incepi cariera de spargator cu o posta?

Banditul Whisky – A Viszkis

 

 

Poate sunt defect din cauza multor filme vazute, dar sa stiti ca deseori m-am gandit cum ar fi ca anumite locatii sa fie jefuite. De exemplu, la stadion tipele care incaseaza banii pe bilete o fac musai cash, modalitatea moderna de a plati cu cardul neinventandu-se inca. Pe langa inconvenientul personal, mi-e mai comod sa platesc cu cardul, m-am gandit de multe ori la siguranta celor care vand. Tipele de acolo sunt pazite de maximum 2 jandarmi. Habar n-am cati bani au acolo, multe bilete se cumpara online, dar cateva zeci de mii de lei, in cazul unor meciuri importante, tot au.

E drept, cel mai mult m-a revoltat paza aproape inexistenta de la ghiseele postale. Acolo se platesc taxe, impozite, uneori amenzi, asa ca exista ceva cash. Nu am stat niciodata sa calculez, dar ma gandesc ca pentru un jefuitor ar fi niste bani foarte usor de facut. Si da, m-am gandit de multe ori nu cum ar fi sa jefuiesc eu un oficial postal, ca sincer nu am astfel de ganduri (intai si intai pentru ca nu am conditie fizica), ci m-am gandit, la modul cel mai serios, cum dracu’ de nimeni nu a jefuit vreun astfel de oficiu pana acum? Serios, cum de au scapat cu o paza aproape inexistenta si fara camere (sau or avea camere si nu le-am zarit eu)? Ma rog, au fost 2 astfel de jafuri, de care abia acum aud, gasite la o cautare rapida pe Google: una in Oradea (in 2008) si una in Medigidia (in 2014).

Attila Ambrus aka Banditul Whisky fix asa si-a inceput cariera de bandit: cu un oficiu postal. A continuat cu bancile, dar na, prima dragoste nu se uita niciodata. Locul unde ti-ai inceput cariera (una destul de consistenta, mai ales pentru partea asta a Europei).

Acum, la modul sincer, ma gandeam cum ar fi fost daca ar fi jefuit in continuare oficii postale. Nu banci, ci oficii postale. Pur si simplu sa nu se lacomeasca, sa ia bani dintr-un oficiu postal, bani care nu-s marcati, cum sunt cei ai bancii, si sa astepte sa se termine pana la urmatorul jaf. Intrebarea este nu neaparat daca ar fi fost prins, caci presupun ca intr-un final l-ar fi prins, ci mai ales daca ar fi avut aceeasi imagine, daca ar fi fost la fel de vedeta.

Caci aici cred ca este cheia: cand jefuiesti o banca, furi bani de la unii care oricum fura. Ma rog, asa considera multi. Cand furi bani de la posta, furi bani de la stat, deci cumva de la toata lumea. Nu poti fi Robin Hood daca furi bani de la cei multi.

Va las pe voi sa vedeti Banditul Whisky si sa-i descoperiti povestea. Filmul, conform spuselor protagonistului, este 90% adevarat. Si, ca sa glumesc nitel, se pare ca nici ca bandit nu s-a putut afirma in Romania, trebuind sa plece ilegal in Ungaria pentru a-si incepe aceasta frumoasa activitate. Da, #pebune asa au stat lucrurile: tipul e nascut in Miercurea Ciuc si a plecat ilegal, fara acte, in Ungaria in 88. Romania comunista i se parea un imens lagar. Nici macar ca bandit nu puteai sa te afirmi.

Banditul Whisky este in cinematografe din 26 ianuarie, fiind distribuit in Romania de Taylor Projects. Salutari CINEMILE tuturor!

. Niciun comentariu la Banditul Whisky – A Viszkis – Cum sa-ti incepi cariera de spargator cu o posta?. Categories: 2018. Tags: , .

About Emil Calinescu

Blogger de profesie, cinefil de placere, Cinemil pe scurt. Mai multe despre mine gasiti pe pagina Cinemilii.

Be the first to leave a reply

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.