Darkest Hour. Ziua Decisiva iti arata cum trebuie sa fie un politician

Darkest Hour: Ziua Decisiva iti arata cum trebuie sa fie un politician

 

 

 

Erau acum cativa ani diverse texte simpatice pe internet. Unul dintre ele era referitoare la vicii si alimentatie. Ce preferi: un vegetarian care nu bea si nu fumeaza sau unul care-si incepe dimineata cu un pahar de scotch si care are tot timpul trabucul in gura? Bine, textele erau mult mai lungi, dar eu am extras ceea ce ma interesa pentru articolul de fata.

Caci in prima categorie s-ar incadra Hitler, iar in a doua Churchill.

Mai este o vorba, in care eu cred: suma viciilor este tot timpul constanta. Un om care nu bea si nu fumeaza sigur are alte vicii. Sau e robot, desi roboti vedem doar in SF-uri.

Acum, deja am sugerat prima parte, dar trebuie sa va spun cele 2 perspective fundamentale, cele 2 mari publicuri tinta:

1. Publicul de care am vorbit, cel interesat de politica. Publicul care TREBUIE sa mearga la cinema pentru a invata ce inseamna sa fii lider, ce inseamna politician pe timp de pace vs politician pe timp de razboi, ce inseamna, cu adevarat, sa sacrifici 4000 de oameni pentru a salva 300 de mii de oameni. Sunt multe aspecte politice de urmarit, toate interesante, e drept, multe deja cunoscute. Paralele cu politica de la noi, cu politicienii de la noi, sunt inutile. Mai mult ne-am enerva.

Altfel, din punct de vedere politic este interesant de analizat cum de ce politicianul Churchill era mai bine vazut in partidele de opozitie decat in propriul partid. Mie chestiunea in cauza, caci toate de la ea pornesc, daca acel om nu ar fi fost numit premier de catre parlament el nu ar fi putut lua deciziile acelea decisive, mi se pare fundamentala. Ea nu este aprofundata in film, dar eu o voi studia cu atentie. Chiar m-a facut curios (omul invata cat traieste, o sintagma cat se poate de adevarata).

In sens invers, iinsa, adversarii politicii, cei care-s enervati de problemele si discutiile de genul, cei care nu pot duce o discutie politica mai presus de JOS PSD ori JOS BASESCU, s-ar putea plictisi la acest film. Ceea ce din punctul meu de vedere este o prostie, dar na, fiecare cu gusturile lui.

2. Publicul care se duce pentru RECITALUL cinematografic marca Gary Oldman. Partea interesanta, eu zic ca-i de bine, altii s-ar putea s-o considere altfel, este ca prima oara cand am vazut trailerul NU L-AM RECUNOSCUT pe Oldman. Am ramas socat cand i-am vazut numele in caseta de distributie. Este COMPLET schimbat fata de cum il stiam. E drept, nici personajul nu seamana atat de bine cu Churchill, dar tind sa cred ca mai bine nu se putea.

Poza luata de aici, unde puteti vedea exact diferentele dintre film si realitate

Pentru pasionatii de istorie, recomand si 3 articole despre marele premier britanic, aparute in revista Historia: 1, 2 si 3.

Am si mici nemultumiri legate de film, asa cum am tot timpul cand mi se arata doar o (prea) mica parte din personalitatea unui om. Filmul se termina imediat dupa ce Churchill tine celebrul sau discurs in Parlamentul Britanic, discurs prin care anunta ca refuza sa negocieze cu Hitler si ca Marea Britanie va lupta. Daca va pierde, va pierde pe campul de batalie, nu va sta cu mainile incrucisate si se va ruga de Hitler sa nu distruga Marea Britanie! Mandria , onoarea, blazonul. Chestii d-astea, pe care multi romani nu le inteleg.

Revenind la chestiunea cinematografica invocata mai sus, lucrurile stau in felul urmator: mi-as dori UN SERIAL, caci sunt convins ca un lungmetraj nu ar putea cuprinde tot, in care sa pot vedea pe de-a intregul acest personaj istoric. Un SERIAL despre Churchill, sa vad cum a ajuns politician, sa vad DE CE il aprecia atata opozitia (o chestiune simpatica: partidul sau nu-l voia, dar a fost pus pentru ca era apreciat de opozitie, o chestiune care acum ar putea parea ABSURDA, e ca si cum ai pune premier un PSD-ist apreciat de liberali, usr-isti si pmp-isti, dac-o exista vreunul), ce s-a intamplat DUPA acea decizie si, mai ales, cum de a pierdut alegerile dupa razboi. Filmul acesta iti arata 15% din personalitatea lui Churchill si chiar iti pare rau, simti ca mai mult nu ti-a aratat decat ti-a aratat.

Altfel, sa ne intelegem, Darkest Hour. Ziua Decisiva este film exceptional, iar Gary Oldman merita toate premiile cinematografice pentru interpretarea asta. Tot respectul meu pentru el si pentru regizor. Un film care merita vazut si care ar trebui sa aiba in palmares foarte multe premii.

Darkest Hour. Ziua Decisiva este in cinematografe din 19 ianuarie, fiind distribuit in Romania de RoImage 2000. Salutari CINEMILE tuturor!

RaspundE-MI-L

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.