Berliner – The Campaign

Berliner este un film romanesc extrem de actual, extrem de ancorat in realitatea cotidiana. Are cateva defecte, unele dintre ele inexplicabile, insa per total este un film agreabil.

Pe scurt de tot, Silvestru Mocanu, fost ministru, candideaza pentru un post de europarlamentar intr-un colegiu din Oradea (in Salonta mai precis), din partea partidului PUP. Acesta se imprieteneste brusc, pe nepusa masa, cu VIorel, un tractorist de rand. Viorel il gazduieste pe candidat la el acasa si il ajuta, inclusiv prin propria prezenta, in campania electorala. Pe parcursul intregului film vedem cum isi face campanie fostul ministru (al agriculturii), in ce fel il transforma el pe Viorel, ce contracandidat avea acesta si, mai ales, cum se termina totul.

Acum, trebuie sa va zic principala calitate a acestui film: umorul! Este o parodie EXCELENTA atat la adresa clasei politice, per ansamblu, cat si la adresa cetatenilor care o legitimeaza, prin orice mijloace. Urmariti doar cum se transforma Viorel si ce anume ajunge sa ceara concetatenilor lui.

Umorul, cel putin in cazul meu si a celor din Bucuresti, este dat si de ardelenismele prezente in film: atat accentul, cat si felul de a fi al oamenilor. As zice, deci, ca este un film extrem de realist, ca acea bucata de tara chiar exista. Ceea ce este adevarat doar in proportie de 70%.

Caci marele defect al acestui film este lipsa de realism POLITIC. Nu pentru ca politicienii romani ar fi altfel, chiar asa sunt, ci pentru ca … alegerile europarlamentare nu se desfasoara astfel. Conform acestui film, alegerile europarlamentare s-ar desfasura pe baza unui vot uninominal (majoritar), unde invingatorul ar lua tot. Adica asa cum s-au desfasurat alegerile parlamentare din 2008 si 2012. Problema e nu doar ca nu-i asa, ci si ca mai sunt alte 3 probleme:

Berliner - The Campaign 2020

  1. De ce erau doar 2 contracandidati? Chiar si la alegerile uninominale, fie ele si de primar, in Romania sunt invariabil mai multi candidati.
  2. Vorbind despre Bihor, orasul Salonta, ar fi trebuit sa fie musai un candidat maghiar. Singurii maghiari pe care-i intalnim sunt intr-o frizerie. In rest, ei parca nici nu exista, desi demografia actuala arata ca in judetul Bihor ei au pondere de 25%, in timp ce in orasul Salonta ei sunt chiar majoritari, procentul acestora fiind de 55%. Primarul din Salonta, in functie din 2004, este de la UDMR (deloc surprinzator). Deci unde-s maghiarii in toata povestea asta?
  3. Nu imi este clar daca Mocanu era candidat pe colegiu Bihor sau strict pe colegiu Salonta. Daca era candidat pe intreg judetul, se pune intrebarea de ce a ales orasul Salonta? Adica, sa ne intelegem, el isi face campanie numai acolo, numai in acel oras. Cat de important este orasul Salonta in economia electorala?

Altfel, mi-a placut numele partidului, PUP, care pe mine m-a dus cu gandul la 2 partide, fiind o combinatie intre PMP (fiind popular, evident) si PNL (avand o sigla extrem de galbena). As fi putut spune si AUR, dar nu e cazul. Oricum, filmarile au fost facute in 2019, cand PMP si PNL erau in opozitie, iar AUR nici nu exista, deci referirile cred ca sunt la cele 2 partide. Poate si din acest motiv alegerile erau europarlamentare, pentru ca acelea au fost alegerile inceputului de an.

Trecand peste latura politica, care pentru mine strica realismul filmului, trebuie sa scot in evidenta interpretarile excelente ale actorilor. Ovidiu Crisan, actor al Teatrului National din Cluj, are o interpretare absolut superba. Eu l-am vazut si pe scena de teatru, este un actor extrem de bun, din pacate nu foarte cunoscut publicului larg neclujean (si nedus la teatru). O alta interpretare excelenta vine din partea lui Ion Sapdaru, nascut peste Prut, care este, insa, actor la Teatru National din Iasi si regizor la Teatrul din Botosani. O mentiune speciala pentru Sorin Cocis, actor al Teatrului Nottara din Bucuresti, care a avut roluri mai mari sau mai mici si in filmele Arest, Soldatii. Poveste din Ferentari ori in serialul Umbre (unde l-a interpretat pe Tanase). Pe scena de teatru, ultimul spectacolul in care l-am vazut a fost Magnificul. Nu ca vreun alt actor ar fi interpretat slab.

De altfel, meritul regizorului Marian Crisan este intai si intai ca a ales actorii potriviti: Ion Sapdaru este moldovean la origine si interpreteaza rolul unui moldovean venit sa candideze la Bihor, iar Ovidiu Crisan este ardelean get-beget. In plus, trebuie subliniat faptul ca alegerea unor actori care nu sunt arhicunoscuti publicului larg, care nu sunt supraexpusi, precum vesnicii Bucur, Papadopol, Vasluianu ori Adrian Titieni, are un efect pozitiv pentru spectator: acesta are impresia ca-n fata lui sunt oameni normali si nu actori. Neputand asocia interpretul rolului principal cu un alt rol asemanator, in mintea ta el nu va mai fi un actor, ci va fi cu adevarat personajul din film. Sa ne intelegem: nu sunt deloc actori slabi, dimpotriva. Sunt doar talente insuficient exploatate de catre cineasti. De altfel, regizorul Marian Crisan are acest obicei, de a miza pe o gama variata de actori, neavand niste preferati. Uitati-va pe filmografia lui, uitati-va la distributie si veti vedea ca am dreptate. Iar actori de prim-plan, arhicunoscuti, sunt foarte putini in filmele lui.

Per total, Berliner este o parodie excelenta la adresa vietii politice actuale, deopotriva la adresa politicienilor si a alegatorilor. Ca orice parodie, nu trebuie sa permitem adevarului sa strice o stire/gluma buna. Asa se invata la facultatile de jurnalism, nu?

Berliner a intrat in cinematografe din 26 februarie, fiind produs Mandragora si Rova Film distribuit in Romania de Rova Film si Iadasarecasa. Eu l-am vazut in Bucuresti, la Happy Cinema (Liberty Mall). Daca aveti unde sa-l vedeti, mergeti la cinema s-o faceti. Sa radeti impreuna cu alti spectatori, indiferent de numarul lor, este o senzatie extrem de misto, pe care o recomand tuturor cinefililor sociali.

Emil Calinescu la Berliner Happy Cinema
Asa aratam eu, in sala de cinema, inainte sa inceapa Berliner, luminile fiind inca aprinse.

ps: Vedeti filmul ca sa aflati SI de ce se numeste Berliner. Titlul este cumva atipic, actionea nu se desfasoara nici macar o secunda in Berlin.

ps2: In Berliner se mananca ciorba in mai multe randuri. Avand in vedere dinamismul acelor scene, mie mi se par, in sine, o parodie la adresa scenelor cu ciorba. Ceea ce nu pot decat sa aplaud.

. 1 comentariu la Berliner – The Campaign. Categories: 2020, 2021, Filme romanesti. Tags: , , , , , .

About Emil Calinescu

Blogger de profesie, cinefil de placere, Cinemil pe scurt. Mai multe despre mine gasiti pe pagina Cinemilii.

1 thought on “Berliner – The Campaign

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.