Bernie

Bernie

 

Introducere Bernie

Un film de festival, un pic mai vechi, despre un caz real de crima din America. Filmul urma sa ruleze la Festivalul de Psihanaliza si Film, unde urma a fi explicat de catre o doamna judecator si un psiholog. Sa mai punem si faptul ca in film urma sa fie vorba despre un angajat la pompe funebre. Un specialist in morti care omoara? Hai, ca asta chiar suna bine.

Festivalul de Psihanaliza si Film 2014

Rezumat Bernie

Berthard Bernie Tiede, desi nu este de-al locului, devine foarte popular prin generozitatea sa. El nu doar ca ajuta pe toti, dar obisnuieste sa le si faca multe cadouri. Lucreaza la compania locala de pompe funebre, unde devine mana dreapta a sefului. El acolo facea de toate: vindea sicrie, dar avea si grija de cadavre. Parea ca face asta cu placere. La inceputul filmului chiar ni se prezinta o demonstratie, in care arata el DRAGOSTEA cu care trata fiecare cadavru. Ulterior, atentia sa s-a indreptat catre vaduvele in varsta. Cea cu care se imprieteneste cel mai bine este Marjorie Nugent. Ulterior, el se muta in casa ei, iar ea isi da afara, pe rand, toti angajatii. Ea este foarte bogata, insa extrem de posesiva. Nu-i placea faptul ca el avea alte activitati, care n-o includeau pe el, si mai ales faptul ca avea atatia prieteni. La un moment dat, intr-un acces de furie, Bernie o impusca pe batrana Marjorie Nugent in spate. Acesta isi mascheaza crima, punand cadavrul acesteia in congelator. Este doar o chestiune de timp pana cand va fi prins si judecat. Ce reactie vor avea, insa, locuitorii micutului oras Texan? In America nu judecatorul, ci juratii decid. Cum vor judeca acestia in astfel de conditii? Finalul va las pe voi sa-l descoperiti.

Bernie 1

Puncte de interes Bernie

  1. Matthew McConaughey, jucand inainte sa ia Oscarul. Pe atunci nu era in lumina reflectoarelor.
  2. Un film bazat pe un caz real, care urmeaza cu exactitate intamplarile reale. Daca ar fi doar un film ar fi doar imaginatia bogata/bolnava a unui scenarist.
  3. Observati importanta unui sistem juridic. La ei, verdictul se discuta, meciul se juca, cum s-ar spune la fotbal. La noi, asa cum a zis o doamna judecatoare, decizia ar fi fost extrem de simplu de dat. E drept, la noi pedeapsa ar fi fost mult mai mica.
  4. O dedublare de personalitate, asa cum l-a caracterizat un psiholog. Pe mine, insa, un astfel de personaj m-ar fi convins. Daca l-as fi cunoscut probabil as fi fost de partea lui.
  5. Pozitia Bisericii in acest caz. Se pare ca nu religia, in sine, este buba.

Bernie 2

Puncte tari Bernie

  1. O ecranizare foarte buna a unei povesti reale extrem de interesante. Aspectul dual, juridic si psihologic, este reliefat perfect.
  2. O interpretare foarte buna a VIITORULUI actor de Oscar Matthew McConaughey (in rolul procurorului), dar o interpretare la fel de buna o are si Jack Black, in rolul lui Bernie, o surpriza extrem de placuta pentru mine.
  3. Modul in care ne este aratata o comunitate mica din Texas. Bernie este subiectul, dar ni se permite sa vedem si imaginea de ansamblu.

Bernie 3

Puncte slabe Bernie

  1. Modul usor obositor in care a fost facut filmul: ne sunt aratate interviuri reale cu locuitori. De multe ori avem senzatia ca este documentar. Ii taie din dramatism.
  2. Faptul ca e bazat pe un caz real ii scade din neprevazut. Fiind caz real, toate site-urile cinefile il descriu peste limita de spoiler. Cel mai bine este sa mergi sa-l vezi fara sa stii despre ce e vorba.

Bernie 4

Opinie Bernie

Bernie mi-a placut extrem de mult. E tipul de film care te pune pe ganduri, cu un tip de personaj care imparte pana si publicul in doua. Desi stiu ca as gresi, daca l-as cunoaste probabil as fi de partea lui. Stiu ca gresesc, dar tind sa cred ca e omeneste s-o fac. Are niste interpretari foarte bune, o poveste foarte buna. Il recomand, cu mentiunea ca ar fi bine sa cititi cat mai PUTINE despre el inainte de vizionare, pentru a pastra suspansul.

Bernie nu intra in circuitul normal al cinematografelor. Daca veti avea norocul sa-l vedeti, va puteti considera norocosi. Salutari CINEMILE tuturor!

One thought on “Bernie”

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.