Ce personaje reale ati vrea sa apara in filme?

Ce personaje reale ati vrea sa apara in filme?

 

 

E drept, filmele romanesti nu au audienta pe care o au alte filme, si nu ma refer la cele americane. Nu avem piata pe care o au altii, desi fata de bulgari sau unguri inca stam bine.

Cu toate astea, eu zic ca nu folosim indeajuns de mult cinematografia. Sau nu o folosim asa cum ar trebui.

Va dau 3 sugestii, trei tipuri de chestii pe care am putea sa le vedem prin filmele noastre:

1. Filme despre anumiti oameni importanti. Fie ca vorbim de filme platite si incurajate de ei, fie ca vorbim de filme cu care ei ori familiile lor nu sunt de acord, noi inca nu avem talentul de a face filme biografice despre contemporani. Putem face filme despre cei inca-n viata, dar controversati, dar si filme despre cei care abia au murit, dar ale caror decizii ne influenteaza inca viata.

2. In filme sa apara personaje care sa-si joace propriul rol. Uitati, in filmul Milionarii de weekend a aparut Mircea Badea, care-si juca propriul rol. Mai pot invoca si pe Viorel Lis, care isi juca si el propriul rol, chiar daca indirect (era Nea Viorel, un impatimit al pacanelelor). Exemplul ar putea fi urmat si de altii, care din N motive evita sa apara in filmele romanesti. Oare de ce?

3. Am putea strecura niste chestii, numele unor firme, unor afaceri, lucru care ar aduce mari beneficii acestora.

Iar aici afacerile din online au cel mai mare potential. Ganditi-va la urmatoarea situatie: intr-un film, aparent intamplator, personajul principal intra pe un site. Sa zicem https://andreiursachi.eu/. Nu se intampla nimic, personajul navigheaza mai departe, actiunea continua. Eh, sa stiti ca unii oameni chiar tin minte site-ul si intra acasa. Sau, desi nu recomand, intra chiar in sala de cinema. De curiozitate.

Voua nu vi s-a intamplat sa vedeti un site pe care s-a intrat intr-un film si sa doriti sa-l vizitati? Nu-i asa ca ati fost dezamagiti sa vedeti ca, de fapt, acolo nu e nimic? Nu v-ati simtiti, in acele situatii, un pic mintit? Un pic, nu mult.

Iar daca stam sa ne gandim bine, cinematografia romaneasca a avut, mult timp, ca punct forte tocmai filmul istoric. Personaje reale, glorificate, ridicate in slavi. Pentru ca pe atunci nu se putea, nu s-a trecut la filme despre perioada actuala. Insa, dupa 90, cand teoretic s-a putut, romanii au evitat cat au putut asa ceva. Au facut filme precum Magnatul, Senatorul Melcilor ori Despre oameni si melci, dar de fiecare data personajul era fictiv. Chiar si cand filmul era bazat pe fapte reale, precum in De ce eu?, romanilor le-a fost frica sa faca afirmatii, drept urmare au schimbat numele personajelor.

Frica. Acesta este cuvantul si acum, cuvant ramas dinainte.

Ah, si inca ceva: pe cand un film despre Regina Maria, pe care multi o glorifica, dar pe care nimeni vad ca nu are curajul s-o ecranizeze. Macar autobiografia ei, daca nu vor intrarea in diverse controverse.

Acum astept de la voi: ce personaje reale ati vrea sa vedeti in filmele romanesti? Cu exemple, bineinteles. Si cu motivatie 🙂 Sau nici voi nu aveti curaj sa pronuntati nume? Salutari CINEMILE tuturor!

 

. Niciun comentariu la Ce personaje reale ati vrea sa apara in filme?. Categories: Cinemilii speciale, Filme romanesti. Tags: , .

About Emil Calinescu

Blogger de profesie, cinefil de placere, Cinemil pe scurt. Mai multe despre mine gasiti pe pagina Cinemilii.

Be the first to leave a reply

RaspundE-MI-L

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.